Svima koji su posjetili austrijska skijališta zasigurno su u sjećanju ostale germknedle, desert kojem je teško odoljeti. Germknedle su austrougarski specijalitet od dizanog tijesta, punjene pekmezom od šljiva i prelivene umakom od vanilije ili rastopljenim maslacom (u tradicionalnoj varijanti), uz obavezan posip od maka i šećera u prahu. Tajna je u mekanom i prozračnom tijestu (koje ne smije biti slatko), tako da se ne treba puno probijati do skrivenog pekmeza u sredini, sve to preliveno bogatim bijelim umakom s vanilijom i makom. Iako ne možemo reći da se radi o zdravoj slastici, vjerujemo da nas ova mala dekadencija neće pretjerano odmaknuti od puta zdravlja koji smo si zacrtali u 2019. godini. Uostalom, pravila su tu da se krše, zar ne?
Sastojci:
– 500 g brašna
– 60 g šećera
– 30 g maslaca
– 2 jaja
– 1 žumanjak
– 20 g svježeg kvasca
– 200 ml mlijeka
– prstohvat soli
– limunova korica
– pekmez od šljiva
– malo mlijeka i ruma za kuhanje
Za posluživanje:
– rastopljeni maslac ili umak od vanilije
– mljeveni mak i šećer u prahu za posipanje
Priprema:
U zagrijano mlijeko razmrvite kvasac i pustite da se otopi.
U veliku zdjelu dodajte brašno, šećer, malo soli i limunove korice. Suhim sastojcima dodajte maslac, dva jaja i dodatni žumanjak, a zatim ulijte mlijeko s kvascem.
Isprobaj i ovo:
• Brzinske čoko kuglice od samo četiri sastojka
• La dolce vita – tri brza čokoladna deserta u kojima možeš uživati bez grižnje savjesti
Mijesite oko 10 minuta dok ne dobijete mekano i glatko tijesto koje se ne lijepi. Pokrijete krpom i ostavite da se diže sat vremena, dok se ne udvostruči.
Pobrašnite podlogu na kojoj ćete razvući tijesto. Oblikujte ga u valjak i podijelite na 10 manjih kuglica.
Svaki komadić tijesta izravnajte i ispunite žličicom pekmeza od šljiva. Dobro stisnite rubove i oblikujte knedle.
Napravljene germknedle posložite na pladanj, lagano pobrašnite, pokrijte krpom i ostavite da miruju još 30 minuta.
Po originalnom receptu knedle se kuhaju na pari 15-ak minuta, a zatim peku u pećnici. Ipak, može i jednostavnije – zavrijte vodu u koju ste dodali malo soli, mlijeka i ruma. Stavite germknedle sa spojenom stranom prema gore, poklopite i pustite da kuhaju 7-10 minuta. Zatim ih preokrenite na drugu stranu i pustite još 7-10 minuta.
Izvadite germknedle i na nekoliko ih mjesta izbodite iglom. Poslužite odmah, prelivene rastopljenim maslacom ili umakom od vanilije i pospite smjesom od maka i šećera u prahu.
Savjet:
Kao umak od vanilije poslužit će i puding od vanilije u koji ste dodali više mlijeka. Umak možete napraviti i sami, a trebat će vam:
– 2 velika žumanjka
– 300 ml mlijeka
– 200 ml vrhnja
– 25 g šećera u prahu
– 2 žličice škroba
– 1 mahuna vanilije ili 1 žličica arome vanilije
Dok se germknedle dižu, pripremite umak. U lonac srednje veličine stavite žumanjke pa dodajte škrob i šećer. Prerežite mahunu vanilije po duljini i sastružite sjemenke u smjesu ili dodajte aromu vanilije. Metalnom pjenjačom pomiješajte sva sastojke. Lagano ulijevajte mlijeko i vrhnje stalno miješajući. Stavite lonac na laganu vatru i kuhajte 6-8 minuta, stalno miješajući (smjesa ne smije zakipjeti). Kuhajte dok ne postaje glatko i gusto.