Germknedle, austrijski specijalitet od dizanog tijesta, punjene pekmezom od šljiva i prelivene umakom od vanilije ili rastopljenim maslacom (u tradicionalnoj varijanti), uz obavezan posip od maka i šećera u prahu, blagdanska je poslastica kojoj teško odolijevamo.
Tajna je u mekanom i prozračnom tijestu (koje ne smije biti slatko), tako da se ne treba puno probijati do skrivenog pekmeza u sredini, sve to preliveno bogatim bijelim umakom s vanilijom i makom.
Iako ne možemo reći da se radi o zdravoj slastici, vjerujemo da nas ova mala dekadencija neće pretjerano odmaknuti od puta zdravlja koji smo si zacrtali u ovoj godini. Uostalom, pravila su tu da se krše, zar ne?
Sastojci:
- 500 g brašna
- 60 g šećera
- 30 g maslaca
- 2 jaja
- 1 žumanjak
- 20 g svježeg kvasca
- 200 ml mlijeka
- prstohvat soli
- limunova korica
- pekmez od šljiva
- malo mlijeka i ruma za kuhanje
Za posluživanje:
- rastopljeni maslac ili umak od vanilije
- mljeveni mak i šećer u prahu za posipanje
Priprema:
U zagrijano mlijeko razmrvite kvasac i pustite da se otopi.
U veliku zdjelu dodajte brašno, šećer, malo soli i limunove korice. Suhim sastojcima dodajte maslac, dva jaja i dodatni žumanjak, a zatim ulijte mlijeko s kvascem.
Mijesite oko 10 minuta dok ne dobijete mekano i glatko tijesto koje se ne lijepi. Pokrijete krpom i ostavite da se diže sat vremena, dok se ne udvostruči.
Pobrašnite podlogu na kojoj ćete razvući tijesto. Oblikujte ga u valjak i podijelite na 10 manjih kuglica.
Svaki komadić tijesta izravnajte i ispunite žličicom pekmeza od šljiva. Dobro stisnite rubove i oblikujte knedle.
Napravljene germknedle posložite na pladanj, lagano pobrašnite, pokrijte krpom i ostavite da miruju još 30 minuta.
Po originalnom receptu knedle se kuhaju na pari 15-ak minuta, a zatim peku u pećnici. Ipak, može i jednostavnije – zavrijte vodu u koju ste dodali malo soli, mlijeka i ruma. Stavite germknedle sa spojenom stranom prema gore, poklopite i pustite da kuhaju 7-10 minuta. Zatim ih preokrenite na drugu stranu i pustite još 7-10 minuta.
Izvadite germknedle i na nekoliko ih mjesta izbodite iglom. Poslužite odmah, prelivene rastopljenim maslacom ili umakom od vanilije i pospite smjesom od maka i šećera u prahu.
Savjet:
Kao umak od vanilije poslužit će i puding od vanilije u koji ste dodali više mlijeka. Umak možete napraviti i sami, a trebat će vam:
- 2 velika žumanjka
- 300 ml mlijeka
- 200 ml vrhnja
- 25 g šećera u prahu
- 2 žličice škroba
- 1 mahuna vanilije ili 1 žličica arome vanilije
Dok se germknedle dižu, pripremite umak. U lonac srednje veličine stavite žumanjke pa dodajte škrob i šećer. Prerežite mahunu vanilije po duljini i sastružite sjemenke u smjesu ili dodajte aromu vanilije. Metalnom pjenjačom pomiješajte sva sastojke. Lagano ulijevajte mlijeko i vrhnje stalno miješajući. Stavite lonac na laganu vatru i kuhajte 6-8 minuta, stalno miješajući (smjesa ne smije zakipjeti). Kuhajte dok ne postaje glatko i gusto.
Pročitaj i ovo:
- Slatki Zrinjevac – prvi održivi adventski festival na najljepšoj lokaciji u Zagrebu
- Uživajte u blagodatima ukusnog i zdravog božićnog vijenca od namaza od slanutka!
- Božićni blues: Zašto je ‘najdivnije’ doba godine ponekad i najtužnije?