Kada razmišljamo o poboljšanju zdravlja, vjerojatno razmišljamo o odlasku u teretanu ili konzumiranju puno smoothieja od kelja, no to nije jedina stvar na koju bismo se trebali usredotočiti. Zdravlje mozga glavni je pokazatelj našeg blagostanja, a održavanje oštrine ključno je za našu ukupnu sposobnost uživanja u životu – što je zapravo suština zdravlja, zar ne? Znanstvenici su došli do nevjerojatnih otkrića koja trebate implementirati u svoju svakodnevicu, želite li dulje i zdravije živjeti.
Izbjegavajte masna jela
Iza vas je stresan radni dan? Nemojte ni pomišljati na kroasan. Hrana s visokim udjelom masti može negativno utjecati na vaš mozak, stoji u studiji objavljenoj u časopisu Frontiers in Nutrition and Nutrients.
Istraživači sa Sveučilišta u Birminghamu zamolili su zdrave odrasle osobe da pojedu dva kroasana s maslacem za doručak, a zatim da se upuste u izazovne mentalne matematičke zadatke. Svi koji su jeli kroasane s maslacem imali su manji dotok kisika u prefrontalni korteks, dio mozga koji je uključen u donošenje odluka i emocije.
Zaključak? Konzumiranje hrane bogate masnoćom može utjecati na raspoloženje, mentalno zdravlje i rad mozga, a taj je učinak još značajniji u uvjetima visokog stresa. Ovo nije jedino istraživanje koje je pronašlo vezu između jedenja masne hrane i manjih kognitivnih funkcija, studija iz 2020. sa Sveučilišta Ohio State, a objavljena u American Journal of Clinical Nutrition, otkrila je da su se žene koje su jele masne obroka za doručak teže koncentrirale na zadatke.
Stoga, koliko god vam bila primamljiva krafna punjena slasnom kremom, bolje doručkujte uravnoteženije, pogotovo ako morate donositi važne odluke ili raditi bilo što stresno. Stručnjaci savjetuju da se usredotočite na ravnotežu proteina i ugljikohidrata kako biste ostali fokusirani i puni energije.
Stop preskakanju doručka i jedenju hrane koja izaziva upale
Ako ste jedni od onih koji stalno trče na posao bez doručka, vrijeme je da vam najvažniji obrok u danu postane prioritet. Preskakanje doručka može utjecati na vaše mentalno zdravlje, stoji u studiji provedenoj na više od 21.000 odraslih osoba objavljenoj u Journal of Affective Disorders, koja je otkrila veću vjerojatnost simptoma depresije kod ljudi koji su propustili prvi obrok u danu.
Ova je studija samo još jedna pobjeda za one koji doručkuju posvuda, budući da su prethodna istraživanja pokazala da uravnoteženi doručak unutar dva sata nakon buđenja može pomoći u održavanju zdrave tjelesne težine, održavanju šećera u krvi pod kontrolom, pa čak i poboljšanju kognitivnih funkcija.
Novo istraživanje otkrilo je da i oni koji su konzumirali više hrane koja izaziva upale (poput mesa pečenog na žaru, slatke ili pržene hrane i visoko rafiniranih ugljikohidrata poput kolačića i krekera) u bilo kojem trenutku u danu također imaju veću vjerojatnost da će razviti simptome depresije. Umjesto da jedete ovu hranu, zamijenite je onom koja se bori protiv upala, poput bobičastog voća, masne ribe, maslinovog ulja, kurkume, avokada i orašastih plodova. Ako možete uključiti ove namirnice u doručak koji biste inače preskočili – još bolje.
Uzimajte suplemente kakaa
Može li dodatak dodatku kakaa pomoći vašem mozgu? Da, otkrila je nova studija objavljena u The American Journal of Clinical Nutrition, a rezultat je još izraženiji kod onih koji su već imali lošu kvalitetu prehrane.
Kakao je glavni sastojak čokolade, koji je prethodno proučavan zbog potencijalnih učinaka na poticanje mozga. Studija iz 2016. objavljena u časopisu Appetite otkrila je kako je unos čokolade pozitivno povezan s boljim radom mozga, dok je studija iz 2019. pokazala da čokolada može pomoći zaštiti mozga od kognitivnog pada.
Dok se ova nedavna studija bavila dodacima kakaa, konzumacija čokolade, osobito varijanti s visokim udjelom kakaa, poput tamne čokolade – može ponuditi isti poticaj. Nažalost, gutanje čokoladne torte za pamćenje nije najbolji potez. Čokolada je obično bogata šećerom, koji sam po sebi može oštetiti vaš mozak. Ali je zato mali komad čokolade dnevno definitivno poslastica koju biste trebali razumno konzumirati.
Jedite wasabi
Evo izvrsnog razloga da večeras odete na sushi. Istraživanje Sveučilišta Tohoku u Japanu zaključilo je da je wasabi poboljšava radnu memoriju, vrstu memorije koja vam omogućuje izvršavanje zadataka u trenutku, i epizodnu memoriju, koja omogućuje da se prisjetite događaja iz vaše prošlosti.
No to nije jedini začin u sushi restoranima koji vam može poboljšati pamćenje. Prethodne studije su pokazale i da đumbir također može imati razne prednosti za pamćenje. Sada je pravo pitanje – što odabrati u restoranu?
Poboljšajte kvalitetu sna
Svi smo mi pomalo ovisni o ekranima, što može ozbiljno utjecati na našu sposobnost da se pristojno odmorimo, a stručnjaci za spavanje sve češće upozoravaju na digitalne smetnje prije spavanja.
Istraživanje Američke akademije za medicinu spavanja (AASM) pokazalo je da čak 91% sudionika nema kvalitetan san zbog gledanja televizije. Također, san im krade i online shopping – 75% sudionika izjavilo je da su ostali budni dokasno kako bi nastavili ‘dodavati stvari u košaricu’.
Trenutačno je možda teško odviknuti se od ekrana, ali budući da postoji toliko mnogo prednosti dobrog noćnog odmora, uključujući poboljšanje pamćenja, vrijedno je truda… Čak i ako to znači čekati jutro da biste kupili one dugo željene cipele na sniženju. Spavanje s telefonom izvan spavaće sobe, kao i izbjegavanje ekrana pola sata prije nego što odete u krevet, mogu vam pomoći da uhvatite više kvalitetnog sna. Kao i uspostavljanje umirujuće noćne rutine.
Pročitaj i ovo:
- Zdravlje mozga: Neuroznanstvenici otkrivaju svoje jutarnje navike
- 3 promjene koje će očuvati zdravlje mozga u godinama koje dolaze
- Čudesna kurkuma: pomaže kod artritisa, čuva zdravlje mozga i bori se protiv alergija