Popularan cheesecake je poslastica kojoj rijetki mogu odoljeti. Iako ste ga vjerojatno već jeli u različitim varijantama, ova će slana inačica biti pravo iznenađenje za vaše okusne pupoljke. Kombinira naizgled nespojive sastojke koji se pretvaraju u rapsodiju okusa. Pa ako odlučite počastiti goste, pohvala neće manjkati.
Slani, medeni cheesecake
- 150 g keksa s đumbirom
- 75 g nezasoljenog, otopljenog maslaca
- 600 g krem sira
- 2 žlice običnog brašna
- 150 g meda
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 2 velika jaja, plus jedan žumanjak
- 150 ml kiselog vrhnja
Sastojci za preljev
- 150 g meda
- Nekoliko kapi limunovog soka
- 2 žlice slatkog vrhnja
- prstohvat morske soli
- 150 ml kiselog vrhnja
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Sjeckalicom sameljite kekse usitno, stanite da ulijete maslac pa nastavite. Utisnite smjesu na dno kalupa s odvojivim rubom promjera 20 centimetara. Stavite peći na 5 minuta, potom pustite da se ohladi. Umutite krem sir s brašnom, medom, vanilijom, cijelim jajima, žumanjkom i kiselim vrhnjem dok smjesa ne postane glatka i ujednačena. Stavite kalup na lim za pečenje i ulijte nadjev.
Pecite 40 minuta i onda provjerite smjesu. Dotad bi se trebala stisnuti, no ostati mekana u sredini. Ostavite u kalupu dok se u potpunosti ne ohladi, a ako možete, ostavite u ugašenoj pećnici s odškrinutim vratima da se ohladi na sat vremena. Tako na površini neće nastati pukotine.
Za pripremu preljeva sa zasoljenim medom trebat će vam med, žlica vode i nekoliko kapi soka od limuna. Ove ćete sastojke staviti u metalnu tavu kako biste vidjeli promjenu boje. Dobro promiješajte te stavite tavu na slabu do umjerenu vatru. Miješajte dok se ne počnu stvarati mjehurići. Tad prestanite miješati, no nastavite kuhati te vrtjeti tavu.
Kad med poprimi orašastu zlatno-smeđu boju i počne mirisati na karamel, maknite s vatre i miješajući dodajte dvije žlice slatkog vrhnja, no oprez: pripazite na moguće prskanje. Potom umiješajte sol i pustite da se hladi.
Kad se cheesecake ohladi na sobnu temperaturu, ostavite ga u kalupu, na vrh nanesite kiselo vrhnje, poravnajte žlicom i ostavite nekoliko sati da se ohladi do kraja. Poslužite s posoljenim medom koji ćete nanijeti na vrh cheesecakea i zagladiti površinu žlicom.
Pročitaj i ovo:
- Ljetni hit: Borovnica cheesecake food blogerice Mirjane Marčinko Šmit
- Cheesecake bez glutena i laktoze po receptu dr. Alenke Brozine
- Cheesecake i banana bread u jednom – najfiniji slatki hibrid ovog proljeća
Naturala Life br. 12
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili na digitalnu verziju na platformi Magzter i uživaj u sadržajima koji inspiriraju i mijenjaju perspektivu.
Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!








