Usprkos uvriježenom mišljenju, ime ove slavne salate nije poteklo od još slavnijeg rimskog imperatora već od njenog autora Caesara Cardinija.
Caesar Cardini bio je talijanski kuhar i vlasnik restorana koji je napustio Italiju 1920. kako bi potražio sreću na Zapadu – prvo i Americi, a potom u Meksiku u koji se sklonio s obitelji zbog prohibicije koja nije pogodovala restaurantskom poslovanju.
Kada je Caesar Cardini prvi puta poslužio svoju salatu, upotrijebio je samo srce rimske salate, kratke, nježne listove u sredini i na tanjurima su završavali cijeli listovi. Nakon što je salata pripremljena, poslužena je na listovima koji bi gosti grickali, jedan po jedan. Međutim, mnogima se u to vrijeme nije dopadalo da im se prstići zaprljaju jajima, sirom i preljevom od češnjaka pa je recept, zahvaljujući finoći Caesarovih gostiju, doživio promjenu i danas se salata umjesto prstima jede vilicom.
Danas se u mnogim restoranima poslužuju inačice originala i chefovi dodaju neke svoje sastojke kao piletinu, škampe, jastoga ili najčešći dodatak originalu – inčune.
Prema Rosi Cardini, Caesarovoj kćeri, ovo je izvorni recept za pripremu slavne salate.
Potrebni sastojci
½ šalice kockica kruha starog jedan dan
½ šalice ulja s češnjakom
2 manje glavice rimske salate
½ čajne žlice svježe mljevenog papra
2 meko kuhana jaja (original predlaže kuhanje od 1 min)
Sok 2 srednje velika limuna
8-10 kapi Worchester umaka
½ šalice svježe naribanog parmezana
Priprema
Kako biste pripremili ulje s češnjakom, 4-5 češnja češnjaka prelijte s ekstra djevičanskim maslinovim uljem i ostavite na sobnoj temperaturi minimalno nekoliko sati, a najbolje nekoliko dana.
Za pripremu krutona premažite kockice kruha s polovicom ulja od češnjaka i pržite na tavi ili u pečnici dok ne dobiju zlatnu boju.
Operite i osušite rimsku salatu i narežite je na veće komade, ostavljajući unutarnje listove cijele.
Stavite salatu u široku zdjelu, dodajte preostalo ulje s češnjakom. Dodajte sol i papar i laganim miješanjem spojite sastojke. Sada dodajte jaje, limunov sok, Worshester umak i promiješajte te na kraju dodajte krutone i parmezan. Promiješajte još jednom.
Naturala.hr želi vam dobar tek!