Purica s mlincima je jelo koje se u kontinentalnom dijelu Hrvatske povezuje uz Božić i obično se priprema pečena u pećnici, tek ponekad nadjevena jabukom ili narančom i uz mlince. Purica koju Naturalci predlažu punjena je ukusnim nadjevom od kestena, kruha i ostalih sastojaka koji savršeno odgovaraju uz pureće meso.
Priprema
U očišćenu i opranu puricu (3 kg) koja je po mogućnosti došla iz organskog uzgoja, dobro izvana i iznutra utrljajte sol, a iznutra je poprskajte sokom od pola naranče.
Polovicu polubijelog kruha (po mogućnosti starijeg) narežite na kockice i zalijte sa 150-200 ml mlijeka.
Propržite na vatri 1 luk, 5 češnja češnjaka i dodajte smjesi kruha i mlijeka.
U smjesu tada dodajte 150 g pirea od kestena (ili isto toliko cijelih kestena, ako ih imate), 100 g sitno narezanog pršuta, 2 cijela jaja, sol i papar te šaku sitno narezanog peršina.
Pustite nadjev da odstoji sat vremena te napunite njime puricu, a otvor zatvorite čačkalicama.
Puricu pecite na 180°C približno tri sata.
Dobar tek i uživanje u blagdanskom stolu vam želi Naturala.hr.