Pomisao na blagdanski stol nekima priziva kolače, nezdravu Coca-Colu s Djedom Božićnjakom kojom se ipak ponekad počastimo, slatki kruh ili pak nešto konkretnije. Međutim, za nas je kraljica svakog blagdanskog stola nezaobilazna francuska salata. Zato vas pozivamo da je napravite s organski uzgojenim jajima i povrćem ili pak da kupite organsku majonezu koje, na sreću, ima u trgovinama zdrave hrane.
Francuska simbolizira sve što blagdani jesu; raskošnost, punoća okusa i mnoštvo kalorija koje, naravno, nisu previše poželjne, ali što je – tu je, jer ponekad i mi možemo malo pretjerati. Vjerujemo da svaka kuhinja ima neku svoju varijantu, dobitnu kombinaciju namirnica za francusku salatu. Ovom prilikom donosimo ˝naš recept˝, odnosno francusku salatu kakvu mi najčešće radimo.
Ipak, mislili smo na sve – pa se među popisom sastojaka nalaze i potencijalne zamjene za određene namirnice. Također, ako niste ljubitelj majoneze i jaja – donosimo i vegansku varijantu. Uistinu će vam ponestati ˝izlika˝ za odustajanje od pripreme francuske salate.
Sastojci
5 većih mrkvi
2-3 velika krumpira
3 organska jaja
4 veća kisela krastavca ili 10-tak manjih
1/2 kg graška
180 g majoneze
180 g vrhnja ili jogurta
** Omjer majoneze i vrhnja (jogurta) u umaku možete prilagoditi vlastitom ukusu
Postupak
U slanoj vodi skuhajte očišćeno i oprano povrće; mrkve, krumpire i grašak te pustite da se dobro ohlade. Ohlađenu mrkvu nasjeckajte na sitnije kockice podjednake veličine.
Jaja trebaju biti tvrdo kuhana. Nakon hlađenja ih ogulite i također ravnomjerno nasjeckajte na kockice.
Ohlađeno i nasjeckano povrće i jaja stavite u veću posudu i dodajte nasjeckane kisele krastavce. Dodajte majonezu i vrhnje (jogurt) te nježno izmiješajte pazeći da pritom ne zdrobite pojedine sastojke. Zasolite po želji.
Veganska francuska salata
Princip i način pripreme veganske varijante gotovo u cijelosti odgovara prethodnom receptu, samo što naravno iz sastojaka treba izbaciti sve namirnice životinjskog podrijetla; jaja, majonezu te vrhnje (jogurt).
Nadomjestiti se mogu vrlo lako; jaja se mogu zamijeniti povećanim udjelom povrća ili dodatkom krumpira, dok se majoneza može zamijeniti na više načina.
U velikom broju trgovina mogu se pronaći ˝majoneze˝ koje ne sadrže sastojke životinjskog podrijetla te takozvane tofuneze na bazi tofua.
Međutim, umjesto kupljenih proizvoda možete kod kuće napraviti i svoju vegansku ˝majonezu˝ na bazi sojinog brašna koje se može kupiti u gotovo svakoj trgovini zdravom hranom.
Recept za vegansku majonezu od sojinog brašna
Sastojci
50 g sojinog brašna
1/2 žlica kurkume
5 žlica obične vode
200 ml ulja (po mogućnosti maslinovog)
Limunov sok
Senf
Sol, papar
Postupak
U posudi dobro izmiješajte brašno i vodu pjenjačom kako biste izbjegli grudice. Posudu stavite na laganu vatru i cijelo vrijeme miješajte sve dok ne prokuha i ne zgusne se otprilike na gustoću obične majoneze.
Cijeli proces prokuhavanja je prilično kratak, stoga budite oprezni kako vam smjesa ne bi zagorila. Zgusnutu smjesu maknite s plamena i lagano dodajte ulje uz konstantno miješanje pjenjačom kako biste dobili glatku smjesu.
Začinite limunovim sokom, dodajte senf i kurkumu te sol i papar po želji.