Želite li očistiti tijelo od toksina, skinuti koji kilogram nakupljenih tijekom blagdana i jesti nutritivno bogatu hranu, onda su detoks juhe pravi izbor za vas. Idealne su za proljetne dane, kad se vraćamo zdravijoj i laganijoj prehrani. Internet je pun raznih varijanta, a mi izdvajamo jednu detoks juhu za koju mislimo da je jednostavna za pripremu. Uz to, ovaj je recept bogat povrćem – ne trebate ga se striktno držati, već možete dodavati i oduzimati sastojke po želji. Nećete pogriješiti!
Sastojci
- 1 žlica ekstra djevičanskog maslinova ulja
- 1 žuti luk, nasjeckan
- 3 mrkve, nasjeckane
- 3 stabljike celera, nasjeckane
- 5 režnjeva češnjaka, mljevenih
- 110 g svježeg đumbira, mljevenog (otprilike velika žlica)
- oko 100 g žličice mljevene kurkume
- pola žličice sušenog timijana (ili 1 žličica svježe nasjeckanog ružmarina)
- 6 šalica vode
- 200 g suhe zelene ili smeđe leće
- sol
- svježe mljeveni crni papar
- 1 žlica svježe iscijeđenog limunovog soka
Priprema
- U velikom loncu (npr. od 6 litara) zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk, mrkvu i celer i miješajte dok ne omekša, oko 5 minuta.
- Dodajte češnjak, đumbir, kurkumu i timijan i miješajte dok ne zamiriše, još oko minutu. Nakon toga odmah dodajte vodu kako češnjak ne bi zagorio.
- Dodajte leću, žličicu soli i malo mljevenog crnog papra. Zakuhajte tekućinu, a zatim smanjite vatru. Kuhajte na laganoj vatri. Poklopite i pustite da se kuha dok leća ne omekša, oko 30 minuta.
- Kada leća omekša, dodajte preostalu žličicu soli s limunovim sokom. Dodajte začine po ukusu i poslužite toplo.
- Ostaci detoks juhe mogu se čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do 5 dana.