Azuki grah (lat. Phaseolus angularis ili Vigna angularis) se u istočnoj Aziji koristi preko dva tisućljeća, i to najviše u Kini, Japanu, Koreji i Tajvanu, a smatra se kako najvjerojatnije potječe sa Himalaja. Danas je u Japanu, nakon soje, najraširenija mahunarka.
Suhi azuki grah je malo tamno crveno ovalno zrno, veličine oko pola centimetra, s jedne strane ima uočljivi bijeli rub. Pripada tvrdim mahunarkama, što znači da ga prije kuhanja treba namakati. Nakon namakanja (dostatno je i par sati), kuha se oko 45 minuta ili 5-9 minuta u ekspres loncu. Zanimljivo je kako se u japanskoj kulinarskoj tradiciji azuki priprema i kao desert s grožđicama i žitnim sladom te često poslužuje u posebnim, svečanim prilikama.
Azuki grah ima visok udio bjelančevina, zbog čega se često upotrebljava u makrobiotičkoj kuhinji, te vrlo nizak udio masti. Udio ugljikohidrata je također visok, što je vrlo povoljno iz razloga što prema nutricionističkim preporukama, 45-65% ukupnih dnevnih kalorija treba potjecati upravo iz ugljikohidrata.
Bogatstvo u 100 g azuki graha
Prikaz udjela određenih komponenti, te nekih minerala u 100g sirovog azukija:
Energija 1370 kJ
Bjelančevine 20 g
Ugljikohidrati 63 g
Masti 0,5 g
Vlakna 12,7 g
Ca 66 mg
P 381 mg
Fe 5 mg
Mg 127 mg
K 1254 mg
Prema ovim podacima, vidljivo je kako je azuki dobar izvor magnezija, kalija i željeza, a osim navedenih minerala, azuki sadrži i bakar, mangan, cink, te vitamin A i neke vitamine B kompleksa.
Kao namirnica koja sadrži visok udio kalija i istovremeno nizak udio natrija, pomaže u snižavanju krvnog tlaka, poboljšava cirkulaciju i igra ulogu prirodnog diuretika. Na Istoku je poznat po svojim ljekovitim osobinama, koristi se čišćenje organizma, za potporu rada bubrega i urogenitalnog trakta. Također, azuki grah je bogat folatima i već spomenutim magnezijem i kalijem, koji su važni u održavanju kardiovaskularnog zdravlja. Folati utječi na smanjenje nivoa homocisteina u krvi., aminokiseline čija povećana razina u krvi može oštetiti strukturu arterija i povećati rizik pojave ugrušaka u krvožilnom sustavu.
Kada se kombinira sa žitaricama, azuki predstavlja visokokvalitetnu proteinsku namirnicu, koja čini zdravu alternativu mesu ili drugim životinjskim proteinima. Kao većina grahorica, azuki grah je bogat topivim vlaknima. Ova vrsta vlakana pospješuje probavu i veže na sebe toksine i kolesterol potpomažući njihovu eliminaciju iz tijela, te time direktno smanjuje nivo kolesterola u organizmu.
Azuki s povrćem i amarantom
Potrebni sastojci:
cca 50 g azukija
cca 45 g amaranta
(gramaža se odnosi na suho stanje)
2 manje mrkve
1 mali peršinov korijen
1 mali celerov korijen
ulje, voda
Priprema:
U posudi zagrijemo ulje i narezano povrće propirjamo dok ne pusti vodu i omekša.
Prije skuhamo odvojeno azuki i amarant (kuha se oko 30 min), te dodamo pirjanom povrću. Začinimo peršinovim listom ili začinom po želji. Promiješamo sve zajedno i to je to. Dobar tek!
Autorica: Nensi Markusović, dipl.ing. prehrambene tehnologije
E-mail: nensim@net.hr