Dolaskom proljeća mnogi okreću ploču i zajedno s toplim kaputima pospremaju i svoje loše navike. Sunce, toplije vrijeme i buđenje prirode signaliziraju novi početak kada je, osim dovođenja linije u red nakon zimskih specijaliteta, važno realno sagledati svoje prehrambene i životne obrasce ponašanja. Pravilna i uravnotežena prehrana igra jednu od ključnih uloga u zaštiti organizma i jačanju imuniteta, a uopće ne treba biti komplicirana.

Hraniti se zdravo ne mora biti težak izazov – u dnevne jelovnike treba uvrstiti što više žitarica, voća, povrća, maslinovog ulja, mliječnih proizvoda, mahunarki, bijelog mesa i – ribe. Riba ima ključnu ulogu u mediteranskoj dijeti koja je jedan od najzdravijih načina prehrane, jer pridonosi zdravlju srca, reguliranju tjelesne težine i prevenciji dijabetesa. Znanstvena istraživanja pokazuju da konzumiranje svježe i konzervirane ribe u dovoljnim količinama (najmanje dva puta tjedno) opskrbljuje organizam bjelančevinama i omega-3 masnim kiselinama koje štite srce i krvne žile.
Rio Mare tunjevina – vaš izbor broj 1
Već sto grama ocijeđene tunjevine može osigurati desetinu dnevnih kalorijskih potreba odrasle osobe i pružiti organizmu ‘plemenite’ bjelančevine koje su nužne za rast i izgradnju tkiva. Također, nutricionisti preporučuju unos 800 miligrama fosfora dnevno, a tuna je najbogatija fosforom i zajedno s maslinovim uljem osigurava oko 20% dnevne potrebe za tim mineralom. Uz to, ne sadrži nikakvo vezivno tkivo i lako je probavljiva pa može sjajno poslužiti i kao lagani ručak, ali i večera.
Zahvaljujući jedinstvenom okusu i vrhunskoj kvaliteti, Rio Mare tunjevina je izbor broj jedan i kod najizbirljivijih nepca. Visoka kvaliteta Rio Mare tunjevine je rezultat pažljivog odabira fileta tunjevine i strogih kontrola kroz koje prolazi. Ono što će se svidjeti svima onima koji paze na liniju jest da Rio Mare konzervirana tunjevina sadrži manje od 10% masti i ne sadrži ugljikohidrate, a konzervirana je visokovrijednim maslinovim uljem i prstohvatom morske soli. Predstavlja idealan sastojak za izradu mnogih gurmanskih recepata, a mi vam donosimo čak tri:
Tunjevina s popečenim tikvicama i umakom od bosiljka
Sastojci:
- za 4 osobe
- 2 konzerve Rio Mare tunjevine u ekstra djevičanskom maslinovom ulju 160 g
- 3 tikvice
- 2 kuhana krumpira
- 20 g pinjola
- veliki svežanj bosiljka
- 30 ml maslinovog ulja
- sol

Priprema:
1. Operite tikvice, odrežite im krajeve te ih s pomoću gulilice za krumpir uzdužno narežite na tanke rezance. Zagrijte teflonsku tavu te u njoj lagano popecite tikvice s obje strane. Zatim u istoj tavi lagano popecite pinjole.
2. Ogulite krumpire i narežite ih na tanke ploške. Nasjeckajte bosiljak i pomiješajte ga s uljem i prstohvatom soli.
3. Posložite krumpir na tanjur, na njega stavite tunjevinu, dodajte tikvice začinjene s malo umaka od bosiljka i pinjole te na kraju sve prelijte ostatkom umaka od bosiljka. Još ukusnije sa šakom maslina Taggiasche bez koštice.
Korišteni proizvod: tunjevina u ekstra djevičanskom maslinovom ulju
Savršen spoj autentičnih okusa Rio Mare tunjevine vrhunske kvalitete i ekstra djevičanskog maslinovog ulja poboljšat će i najjednostavnija jela. Njezin jedinstven okus rezultat je posebnog procesa mariniranja u visokovrijednom ekstra djevičanskom maslinovom ulju dobivenom prešanjem najboljih maslina.
Salata od tunjevine, artičoka, koromača i naranči
Sastojci:
- 2 konzerve Rio Mare tunjevine u maslinovom ulju 160 g
- 100 g matovilca
- 2 glavice koromača
- 2 artičoke
- 2 naranče
- malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- sol i svježe mljeveni crni papar

Priprema:
1. Odstranite vanjsko lišće koromača i sačuvajte zelene čuperke. Odrežite bodljice s vanjskih listova artičoke i izvadite dlačice oko srčike.
2. Narežite naranču, uklonite koštice, posolite i popaprite. Dodajte artičoke, tanko narezan koromač i ocijeđenu tunjevinu. Pokapajte uljem i protresite.
3. Poslužite odmah s opranim matovilcem i zelenim čupercima koromača.
Korišteni proizvod: Rio Mare tunjevina u maslinovom ulju
Jedinstven i nepogrešiv okus Rio Mare tunjevine, ružičaste boje i dosljedne kvalitete. Njezinu visoku kvalitetu garantiraju stroge kontrole i izrazito temeljiti postupci čišćenja. Ova tunjevina se konzervira samo s dodatkom dobrog maslinovog ulja i prstohvatom morske soli.
Tunjevina sa šparogama i mladim krumpirom
Sastojci:
- za 4 osobe
- 1 konzerva Rio Mare tunjevine u vlastitom soku 160 g
- 300 g mladog krumpira
- 50 g ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 češanj češnjaka
- 2 žličice gorušice
- sol

Priprema:
1. Pažljivo operite krumpir, stavite ga u vatrostalnu posudu s češnjakom i 20 g ulja, posolite i pecite 25 minuta u prije zagrijanoj pećnici na 200 °C.
2. Očistite šparoge, odrežite krajeve stabljike i kuhajte vrhove 20-ak minuta u slanoj vodi.
3. Ocijedite šparoge pri čemu sačuvajte 2 žlice vode od kuhanja. Veće vrhove šparoga prerežite napola. Promiješajte gorušicu, ostatak ulja i dvije žlice vode od kuhanja.
4. Prerežite mladi krumpir napola i stavite ga na tanjur s vrhovima šparoga. Ocijedite tunjevinu, narežite je na komadiće i stavite na tanjur. Sve prelijte umakom od gorušice.
Korišteni proizvod: Rio Mare tunjevina u vlastitom soku
Savršena ravnoteža minerala, bjelančevina i vitamina, s manje od 1% masti. Pripremljena samo s vodom, prstohvatom soli i začina.
>> Za više recepata posjetite: www.riomare.hr
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life i uživaj u inspirativnim tekstovima koji mijenjaju perspektivu. Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life? Pročitaj ih online!







