Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Dugovječnost
    • Zdravlje mozga
    • Zdravlje srca
    • Dijabetes
    • Nesanica
    • Neplodnost
    • Menopauza
    • Mentalno zdravlje
    • Fitness i joga
    • Zdravlje A-Z
    • Intimno zdravlje
    • Štitnjača
    • Odgovori našeg stručnjaka
  • Prehrana
    • Zdravi recepti
    • Superhrana
    • Mršavljenje
    • Nutricionisti savjetuju
    • Dodaci prehrani
  • Mindfulness
    • Meditacija
    • Osobni rast i razvoj
    • Opuštanje
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
    • Njega kože
    • Njega kose
    • Wellness i spa rituali
    • Suplementi
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
  • Majčinstvo
    • Trudnoća
    • Zdravlje djece
    • Odrastanje
    • Obiteljski odnosi
  • Ekologija i održivost
    • Održivi životni stil
    • Održivi dom
    • Održiva moda i ljepota
  • Aktualno
    • Događanja
    • Intervju
    • Isprobali smo
    • Predstavljamo
    • Promocija
  • Zvrkovi od rižinog papira sa sirom od domaćeg kefira
    • Posted on 26. studenoga 2025.25. studenoga 2025.
    • Foto: vedrana orlović
  • Božić u Parizu 2025: 10 čarobnih trenutaka koje vrijedi doživjeti
    • Posted on 26. studenoga 2025.26. studenoga 2025.
    • Foto: Pexels, unsplash
  • Ova 3 sastojka uništavaju vašu kavu – i vaše zdravlje
    • Posted on 26. studenoga 2025.25. studenoga 2025.
    • Foto: kaboompics
  • Trebamo li trenirati bosi? Stručnjaci imaju iznenađujući odgovor
    • Posted on 25. studenoga 2025.24. studenoga 2025.
    • Foto: Pexels
  • Leonarda Pavić: “Spol nikad nije bio kriterij – željela sam samo biti dobar komentator”
    • Posted on 25. studenoga 2025.24. studenoga 2025.
    • Foto: privatna arhiva
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Dugovječnost
    • Zdravlje mozga
    • Zdravlje srca
    • Dijabetes
    • Nesanica
    • Neplodnost
    • Menopauza
    • Mentalno zdravlje
    • Fitness i joga
    • Zdravlje A-Z
    • Intimno zdravlje
    • Štitnjača
    • Odgovori našeg stručnjaka
  • Prehrana
    • Zdravi recepti
    • Superhrana
    • Mršavljenje
    • Nutricionisti savjetuju
    • Dodaci prehrani
  • Mindfulness
    • Meditacija
    • Osobni rast i razvoj
    • Opuštanje
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
    • Njega kože
    • Njega kose
    • Wellness i spa rituali
    • Suplementi
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
  • Majčinstvo
    • Trudnoća
    • Zdravlje djece
    • Odrastanje
    • Obiteljski odnosi
  • Ekologija i održivost
    • Održivi životni stil
    • Održivi dom
    • Održiva moda i ljepota
  • Aktualno
    • Događanja
    • Intervju
    • Isprobali smo
    • Predstavljamo
    • Promocija
0
0

Početna stranica Prehrana Zdravi recepti Zvrkovi od rižinog papira sa sirom od domaćeg kefira

  • Zdravi recepti

Zvrkovi od rižinog papira sa sirom od domaćeg kefira

Ovo je i u potpunosti bezglutenski recept, što ga čini fantastičnim izborom za sve koji žele uživati u hrskavim snackovima bez brige

  • Posted on 26. studenoga 2025.25. studenoga 2025.
  • 3 min
  • Autor: Vedrana Orlović
  • Foto: vedrana orlović
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
0
0
0

Postoje recepti koji su samo praktični, postoje jela koja su samo lijepa, a postoje zalogaji koji nose priču, priču o ritualima, o navikama koje oblikuju čovjeka. Ovaj recept pripada baš toj trećoj kategoriji.

Kad stvaram jelo koje počinje s domaćim kefirom, uvijek imam dojam kao da ponavljam jedan stari, tihi ritual, ukorijenjen u transformaciji.

Ako ste čitali moje tekstove na Kefirolicious blogu, znate da za mene fermentacija nije trend, ni prolazna faza, ni „zdrava navika“. Ona je način života koji me usmjeri i vrati prema jednostavnim, istinitim stvarima. Domaći kefir je čista alkemija: živi organizam kojeg gledamo kako se mijenja dan za danom.

Od njega nastaje gusti kefir, pa možemo napraviti sir od kefira, a onda, ako se prepustite kreativnosti, mali, savršeno hrskavi zvrkovi od rižinog papira.

I upravo zato ovaj recept gledam kao mali hommage domaćem kefiru.

Zašto je ovaj recept meni poseban? Zato što je jednostavan, ali samo na površini. Ima jasnu strukturu, ali je ukorijenjen u razumijevanje fermentacije, teksture i okusa.

U ovom receptu spajamo:

  • rižin papir: lagan, neutralan, savršen medij za hrskavost
  • sir od kefira: fermentirani, puni, blagi sir koji hrskavosti daje srce
  • toplinu pećnice: za zlatnu boju i prhku koricu
  • čašu domaćeg kefira: kao savršeni kontrast hladnog i hrskavog

Osim toga, ovo je u potpunosti bezglutenski recept, što ga čini fantastičnim izborom za sve koji žele uživati u hrskavim snackovima bez brige.

Ovaj recept rođen je iz dvije jednostavne želje. Prvo, da pronađem način kako upotrijebiti domaći sir od kefira na novi, zabavan i hrskav način te kako napraviti obrok u kojem se sir neće izgubiti, da nije „brašnast“  i da savršeno paše uz čašu svježe napravljenog domaćeg kefira.

Željela sam sir od domaćeg kefira ukomponirati u jednostavan, hrskavi zalogaj. Rižini papiri bili su prirodan izbor.  Posebno otkad sam otkrila da se savršeno ponašaju kada se koriste u paru, dva papira omekšana i preklopljena jedan preko drugog do pola daju savršenu otpornost i hrskavost.

A onda, kad se takav zvrk zapeče i još pari od topline, a ti ga umočiš u čašu hladnog kefira… to je trenutak u kojem shvatiš da je domaći kefir puno više od fermenta. To je sastojak za guštanje.

Također, uz sir možete kombinirati špinat, blitvu ili raditi slatke kombinacije bez sira, s ribanim jabukama, trešnjama ili šumskim voćem. I jedna i druga verzija odlično pašu uz čašu domaćeg mliječnog kefira!

A sada na receptić!

Recept za 4 zvrka od rižinog papira

Sastojci za punjenje:

  • 250 g sira od domaćeg kefira ili posnog sira
  • 1 jaje
  • 2 prstohvata soli
  • Začini po želji

Sastojci za omotač:

  • 8 listova rižinog papira
  • Posuda s toplom vodom
  • 1 jaje za premazivanje
  • Sezam za posipanje

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 200°C.
  2. U zdjeli sjedinite sir od kefira, jaje, sol i začine.
  3. Za svaki zvrk trebate dva rižina papira. Oba papira namočite u toploj vodi 10ak sekundi i položite na vlažnu kuhinjsku dasku na način da s drugim papirom poklopite pola prvoga. Ovako se stvara „ojačani“ centar koji će držati punjenje stabilno.
  4. Stavite žlicu i pol  punjenja na preklopljeni dio. Presavijte donji rub preko punjenja, sve dobro zarolajte, i zamotajte u zvrk. Ponovite za preosta tri zvrka.
  5. Posložite zvrkove na lim obložen papirom za pečenje.
  6. U zdjeli u kojoj ste imali punjenje dodajte jedno jaje, sve dobro izmiješajte pa s tim premažite zvrkove te ih malo posujte sa sezamom.
  7. Pecite 20-ak minuta na 200°C, dok ne dobiju zlatnu, hrskavu koricu.

Kad zagrizete prvi hrskavi zvrk i osjetite toplinu domaćeg kefira koji ga savršeno zaokružuje, shvatit ćete zašto je ovaj recept mali ritual vrijedan ponavljanja. Uživajte!

Pročitaj i ovo:

  • Pavlova s poširanim jabukama: slatki oproštaj od jeseni
  • Stvarnosti koje dijelimo: Radionica fotografiranja hrane u sklopu Zagreb Design Weeka 2025.
  • Sklad u tanjuru – gusta juha od tikvi koja miriše na jesen

Total
0
Shares
0
0
0
Vedrana Orlović
Vedrana Orlović

Vedrana Orlović autorica je bloga Kefirolicious, na kojem možete pronaći (gotovo) sve o domaćem kefiru i dobrim bakterijama. Uz kreiranje bezglutenskih jela u koja voli dodati i domaći kefir, strast su joj fotografiranje i stiliziranje hrane.

Prethodni članak
  • Nutricionisti savjetuju

Ova 3 sastojka uništavaju vašu kavu – i vaše zdravlje

  • Posted on 26. studenoga 2025.25. studenoga 2025.
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: kaboompics
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Ovo je oblik tjestenine koji kuhari preporučuju za svako jelo

  • Posted on 20. studenoga 2025.20. studenoga 2025.
  • 3 min
  • Autor: naturala.hr
  • Foto: pexels
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Pavlova s poširanim jabukama: slatki oproštaj od jeseni

  • Posted on 19. studenoga 2025.19. studenoga 2025.
  • 3 min
  • Autor: Vedrana Orlović
  • Foto: Vedrana Orlović
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Batat punjen slanutkom – jednostavno jelo koje vraća energiju i dobro raspoloženje

  • Posted on 12. studenoga 2025.10. studenoga 2025.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: canva
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Vafli od lješnjaka s borovnicama brzo će postati tvoj novi omiljeni doručak

  • Posted on 3. studenoga 2025.3. studenoga 2025.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: FREEPIK
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Čoko-banana muffini: Zdravi proteinski desert koji topi kilograme i gradi mišiće

  • Posted on 28. listopada 2025.27. listopada 2025.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Uživajte u slatkom: 8 zdravih poslastica koje možete pojesti bez grižnje savjesti

  • Posted on 27. listopada 2025.24. listopada 2025.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels, freepik
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Protuupalni muffini od bademovog maslaca sa samo 3 sastojka

  • Posted on 23. listopada 2025.23. listopada 2025.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Sočan kruh od bundeve s hrskavim preljevom – okus jeseni koji se pamti

  • Posted on 13. listopada 2025.13. listopada 2025.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: canva
Croatia Airlines
Poliklinika Bagatin
Poliklinika Sinteza
Poliklinika Sinteza
Najnovije
  • Tommy Hilfiger otvorio vrata novouređene trgovine u Arena Centru: Klasičan američki stil uz moderan dizajn prostora

    • Posted on 25. studenoga 2025.25. studenoga 2025.
    • 1 min
    • Foto: Bojan zibar
    Pročitaj
  • Calvin Klein trgovina u Arena Centru zasjala u novom izdanju: Minimalizam, moderne siluete i zimski must-have komadi

    • Posted on 25. studenoga 2025.25. studenoga 2025.
    • 1 min
    • Foto: Bojan Zibar
    Pročitaj
  • 3 navike koje ubrzavaju pojavu bora (i načini da ih ublažite)

    • Posted on 25. studenoga 2025.24. studenoga 2025.
    • 4 min
    • Foto: freepik, Pexels
    Pročitaj
  • Black Friday s Croatia Airlinesom – savršena prilika za planiranje putovanja!

    • Posted on 25. studenoga 2025.25. studenoga 2025.
    • 2 min
    • Foto: Promo
    Pročitaj
  • Oporavak mišića: 5 trikova koje koriste profesionalci – i zašto ih trebate i vi

    • Posted on 24. studenoga 2025.24. studenoga 2025.
    • 3 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
Izdvojeno
  • 1
    Zvrkovi od rižinog papira sa sirom od domaćeg kefira
    • Posted on 26. studenoga 2025.25. studenoga 2025.
    • Foto: vedrana orlović
  • 2
    Božić u Parizu 2025: 10 čarobnih trenutaka koje vrijedi doživjeti
    • Posted on 26. studenoga 2025.26. studenoga 2025.
    • Foto: Pexels, unsplash
  • 3
    Ova 3 sastojka uništavaju vašu kavu – i vaše zdravlje
    • Posted on 26. studenoga 2025.25. studenoga 2025.
    • Foto: kaboompics
  • 4
    Trebamo li trenirati bosi? Stručnjaci imaju iznenađujući odgovor
    • Posted on 25. studenoga 2025.24. studenoga 2025.
    • Foto: Pexels
  • 5
    Leonarda Pavić: “Spol nikad nije bio kriterij – željela sam samo biti dobar komentator”
    • Posted on 25. studenoga 2025.24. studenoga 2025.
    • Foto: privatna arhiva

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
0
0
Najnovije objave
  • Vaša “osjetljivost na gluten” možda znači nešto sasvim drugo – evo i što
    • Posted on 24. studenoga 2025.24. studenoga 2025.
    • Foto: Pexels
  • 6 zdravih sokova za snažniji imunitet i više energije svaki dan
    • Posted on 24. studenoga 2025.21. studenoga 2025.
    • Foto: Pexels
  • Black Friday u Ljekarni247: Izdvajamo 5 favorita koje vrijedi dodati u košaricu
    • Posted on 24. studenoga 2025.21. studenoga 2025.
    • Foto: Medikor
  • Priprema doma za zimu: kako da bude topao, siguran i pametno organiziran
    • Posted on 24. studenoga 2025.24. studenoga 2025.
    • Foto: Samsung
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Prehrana
  • Mindfulness
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
  • Lifestyle
  • Majčinstvo
  • Ekologija i održivost
  • Aktualno
COPYRIGHTS © 2025 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.