Advertisement
Ksenija Krajina Pokupec, dr. med.

Šalica čaja – šalica zdravlja

Dr.med. i poznata fitoterapeutkinja Ksenija Krajina Pokupec u novoj kolumni na Naturala.hr odgovara na pitanja naših čitatelja

Šalica čaja – šalica zdravlja

Pozivamo čitatelje da se svojim pitanjima vezanim uz primjenu ljekovitog bilja kod raznih tegoba što aktivnije uključe u kreiranje kolumne dr. Krajina Pokupec „Šalica čaja – šalica zdravlja“ te da ih šalju na mail botana.zg@gmail.com

Miomi na maternici
 
Pitanje: 
 
Imam dijagnosticirane miome na maternici. Liječnik mi preporučuje operaciju, no ja bih pokušala prvo s biljnom terapijom jer mislim da mi prirodna terapija ne može odmoći. Miomi su veličine od 3-5 cm. Uzrokuju mi i bolove i što mi najviše smeta jača krvarenja, produljene cikluse, slabokrvnost. Što mi možete preporučiti? Trebam li se naručiti kod vas na pregled i razgovor (nisam u Zagrebu) ili mi terapiju možete poslati pouzećem. Hvala na odgovoru.
 
M.L. Umag
 
Odgovor dr. Ksenija Krajina Pokupec:
 
Sve što ste napisali u svojoj anamnezi tipična je slika mioma.To su dobroćudni tumori koji uglavnom polako rastu, nekome izazivaju veće, a nekome manje probleme. Zbog jakog krvarenja naravno da gubite i željezo. Ako su vrijednosti željeza manje od 8 - tada ste slabokrvni, a sigurno je snižena i vrijednost hemoglobina. Niste mi naveli koliko imate godina i jeste li rodili. 
 
Terapija je sljedeća: za vaš problem pripremam čajnu mješavinu ljekovitog bilja protiv krvarenja, protiv mioma, slabokrvnosti i za podizanje imuniteta. Neke od biljaka su neven, vrkuta, rusomača, gospina trava....
 
Uz čaj se piju dvije vrste biljnih kapi-tinkture, a sama terapija traje oko pola godine. Nakon tri mjeseca terapije napravit ćete UZV i javiti mi rezultat nalaza. Terapiju vam mogu poslati poštom no prethodno me nazovite na telefon ili mobitel jer mi trebaju još neki anamnestički podaci o vama.
 
Dr.med. Ksenija Krajina Pokupec
 
 
 
 
Escherichia coli
 
Pitanje:
 
Pomogli ste mojoj šogorici kad je imala E.coli. Sada je odlično nakon vaše terapije pa mi je preporučila da vas kontaktiram. Imam curicu od 4 godine i već dugo se mučimo s bakterijom E.coli. Popila je već brdo antibiotika, ne znam više koji antibiotik nije popila. Bakterija se povuče (nekad i ne ako nije baš pogođen antibiotik) ali se opet vrati za 2-3 mjeseca, nekad i prije. Kao majci mi je jako teško pa vas molim za pomoć. Recite mi što i kako dalje. Smije li i dijete od 4 godine uzimati vaš čaj protiv te bakterije ili je premala?
 
S.P. Zagreb
 
Odgovor dr. Ksenija Krajina Pokupec:
 
Drago mi je da ste mi uputili ovo pitanje. Danas su urološke, ali i ginekološke infekcije s bakterijom Escherichia coli, sve češći problem i djece i odraslih. Bakterija ne bira niti dob niti spol. Vaša curica nije premlada, u toj dobi sam i svog sina liječila i izliječila od E.coli. Imao je nepune 4 godine, sada ima 21 i nikada mu se više upala nije vratila. Bio je na terapiji 5 mjeseci, a tako preporučujem i svojim pacijentima.Terapija mora trajati najmanje 3 mjeseca, a po potrebi i dulje.
 
Nakon što nalaz urina bude sterilan ja tražim da još i sljedeće dvije kontrole budu sterilne i da se završno popije još jedna tura čaja s kapima. U čaju su biljke s protuupalnim, protubakterijskim, imunološkim i diuretskim djelovanjem.
 
To znači da nam brusnica, timijan ili žutika pomažu u sprječavanju da se bakterija primi za sluznicu uro trakta (mjehura,uretera ili pijelona), zatim neven djeluje imunološki, a kopriva ili preslica diuretski. Pojačavaju mokrenje i izlučivanje bakterija iz organizma. 
 
Ja to zovem pijem i piškim. Što se više popije čaja, a dovoljna je jedna litra dnevno u terapiji  (po potrebi manje ili više) to ćemo i više mokriti i tako se i mehanički riješiti velikog broja bakterija. U čaju su i još neke ljekovite biljke koje opet biram i određujem individualno. Od pacijenta do pacijenta ovisno i o dobi i broju bakterija, ali i o tome radi li se o akutnim ili kroničnim upalama te eventualno cističnim promjenama na sluznici mokraćnog mjehura. Uz čaj se pije i tinktura do 15 kapi dnevno.
 
Za vaše dijete doza koju propisujem je 10 kapi uz pola litre do litru čaja.U čaj treba nacijediti limun jer nam pomaže u zakiseljavanju urina, pH spuštamo ispod 6. Ta kisela sredina ne odgovara bakterijama, a i urin neće biti mutan. Ukoliko vašu curicu jako peče i boli ili od bolova teško mokri (a i nama se ne mokri kad nas boli), skuhajte jači čaj od kamilice, izlijte ga u kahlicu i kad se smlači posjednite ju pa neka se "pari" nad toplom kupelji od kamilice 10 tak minuta.To će joj smanjiti spazam, olakšati bolove i mokrenje.
 
Inače, za sve koji će ovo pročitati jedan podatak. Možda ga već znate a možda i ne. Količina bakterija od 10 na 4 je granična količina. Ukoliko je broje bakterija 10 na 5 ili na 6, dakle veći od graničnog, tada u medicini propisujemo antibiotik. Za manje vrijednosti tj.10 na 3 ne propisujemo antibiotik. Za graničnu vrijednost liječnik sam procjenjuje hoće li ili neće dati antibiotik.
 
S obzirom na sve veću rezistenciju bakterija i s obzirom na odlične rezultate kod mojih pacijenata, osobno vam kao liječnica i majka preporučujem: što manje antibiotika! 
 
Javite mi se i posegnite za najvećom ljekarnom na svijetu - biljnom ljekarnom. Ljekovito bilje će vam pomoći, nema nuspojava kao antibiotik tj.kemijski sintetiziran lijek, a ako je fitoterapija u stručnim rukama liječnika tada ste još sigurniji.
 
Dr.med. Ksenija Krajina Pokupec
 
 

 Radno vrijeme:
Pon, Sri 9-13
Ut, Čet - 14-18
Pet - ne radimo
 
 
BOTANA FITOCENTAR d.o.o.
Fito i aromaterapija, savjetovanje, nutricionizam, edukacija i masaža.
Adresa: Konjička 3, Zagreb
Email: botana.zg@gmail.com

 
 
 
 
 

 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.
  • Šalica čaja – šalica zdravlja- komentira andrea andrea
    Veliki pozdrav i dobrodošlica dr. Krajina Pokupec, drago mi je da ste nam se pridružili!

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se