Advertisement
Martina Mavrin Jeličić

Kako do savršene cirkulacije?

Jednostavno – okrenite se naglavačke, savjetuje Martina Mavrin

Kako do savršene cirkulacije?

Prema Laplaceovom zakonu inverzni položaji tijela pojačavaju opću cirkulaciju. Venski i limfni sustav donjih ekstremiteta (noge), oslobođeni su gravitacijskog opterećenja dok je istovremeno potrošnja kisika u srčanom mišiću smanjena te je srčano opterećenje manje.

Vježba svijeća često se spominje kao kraljica svih vježbi. Ako vježbu gledamo kroz yoga sustav, naziv "sarvangasana" što u prevodi znači "poza cijeloga tijela", upućuje na to da ima pozitivan učinak na cijelo tijelo. 
 
Blagodati inverznog položaja na cirkulacijski sustav
 
Poze naglavačke vježbaju srce i potiču vraćanje venozne krvi. Prema Elaine N. Marieb, "Važan čimbenik koji rasteže srčani mišić je količina krvi koja se vraća u srce (povratak venozne krvi) i proširuje njegove klijetke (Ljudska anatomija i fiziologija, 4. Izdanje). Inverzni položaji služe se silom težom kako bi doveli više krvi u srce.
 
U normalnim uvjetima vaše se srce mora boriti sa silom težom; postavljanje tijela u položaj naglavačke smanjuje se napor s kojim radi srce. Srce radi stalno kako bi osiguralo da svježa krv koja je puna kisika stigne do mozga i organa u tijelu. Kada ste u pozi naglavačke, diferencijalni tlak u cijelom tijelu krene u obrnutom smjeru i krv teče prema mozgu bez mnogo napora srca.
 
Vježba svijeća omogućava bogatu opskrbu glave i mozga krvlju bogatom kisikom. Uslijed povećanja protoka krvi kroz moždane stanice povećava se sposobnost razmišljanja, pamćenja, koncentracije i osjetilne sposobnosti, te smanjuje na minimum degeneraciju moždanog tkiva. Zamor moždanih stanica do kojeg dolazi uslijed svakodnevnog života neće se dogoditi ako svakodnevno, redovito prakticirate inverzne položaje iz razloga što se moždane stanice pomlađuju dotokom svježe krvi i kisika 
 
Dr. Ramanu (Raman, 2004.) smatra čak da se smanjuje rizik od moždanog udara i Parkinsonove bolesti. "Moždani udar nikada se ne događa u onih koji ovo redovito prakticiraju, jer se time održava izvrsna prokrvljenost mozga ... To može spriječiti i pojavu aterosklerotične Parkinsonove bolesti.
 
Blagodati inverzog položaja za limfni sustav
 
Inverzni položaji bitno povećava kolanje i drenažu linfne tekućine
Limfa se, poput krvi, venama vraća u vaše srce, te ovisi o pokretima mišića i o sili teži koja omogućava njen povratak. Zato se pri ovim položajima limfna tekućina odstranjuje iz nogu i gležnjeva te, uz redovito vježbanje, sprečava nakupljanje tekućine u nogama i stopalima.
 
Ojačava imuni sustav, a obzirom da limfni sustav ima zatvoreni sustav koji tjeraju limfu da se kreće prema srcu, kada se okrenete naglavačke, cijeli limfni sustav je stimuliran, ojačavajući vaš imunološki sustav.
 
Međutim važno je napomenuti da ukoliko imate visoki tlak, menstruaciju, te probleme sa vratnom kralježnicom izbjegavajte inverzne položaje.
 
Ukoliko nemate problema s celulitom, venama ili sakupljanjem vode u nogama možda vas činjenica da obrnuti položaji stvaraju sjajniju i lijepu kožu lica potakne na barem izvođenje jednog obrnutog položaja tijekom dana. 
 
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se