Otvorili ste svoj omiljeni jogurt, a na površini kremaste teksture ugledali ste vodenastu tekućinu? Iako možda ne izgleda najprivlačnije, ta je vodenasta struktura sigurna za konzumiranje i ne nagovještava nikakvu vrstu kvarenja, kaže stručnjakinja za prehranu Amanda Sauceda. Tekućina na vrhu vašeg jogurta zapravo je sirutka, nusprodukt procesa izrade jogurta, vodenasta komponenta mlijeka bogata proteinima.
Zašto je sirutka dobra?
“Kad se mlijeko gruša da bi se napravio sir ili jogurt, dobivate gruš – koji je stvarni dio sira ili jogurta i sirutku, koja je tekući dio”, objašnjava Janet Fletcher, proizvođačica domaćeg jogurta, autorica biltena Yogurt and the Planet Cheese.
Velik dio sirutke istiskuje se iz sireva, posebno onih čvršćih poput cheddara ili švicarskog sira, zbog čega ne vidite da tekućina curi iz njih. Ali zadržavanje većine sirutke je ono što jogurtu daje mekšu i rjeđu konzistenciju, ističe Sauceda.
Zašto dolazi do izdvajanja viška tekućine u jogurtu?
Kad jogurt neko vrijeme nesmetano odstoji, sirutka se počinje odvajati. “Ako bi jogurt stajao iznad cjedila ili gaze, sirutka bi iscurila i jogurt bi postao gušći, poput jogurta u grčkom stilu”, kaže Fletcher. Ali ako jogurt samo stoji u posudi (kao u vašem hladnjaku), sirutka će se skupiti na vrhu jer je lakša od jogurta.
Najvjerojatnije ćete dobiti ostatke tekućine iz običnog jogurta koji je bez dodanih stabilizatora ili zgušnjivača (poput guar gume, želatine, pektina ili karagenana), ističe Fletcher. Budući da je grčki jogurt već procijeđen da bude jako gust, za početak sadrži manje sirutke. A sastojci za stabilizaciju ili zgušnjavanje sprječavaju odvajanje sirutke, tako da obično daju jogurte s ujednačenijom teksturom. Veće posude vjerojatno će sadržavati više tekućine nego šalice za jednokratno posluživanje, samo zato što obično duže stoje u hladnjaku nakon što ih otvorite.
Zašto biste vodenastu tekućinu trebali pomiješati s jogurtom?
U redu, dakle, sve ovo samo znači da postoji sasvim normalan razlog zašto se ta tekućina nakuplja na vašem jogurtu. Dakle, trebate li što učiniti u vezi s tim? Budući da je sirutka nastala iz jogurta, najlakše je samo je ponovno umiješati, kaže Sauceda. To bi moglo samo malo prorijediti konzistenciju jogurta, ali ako dobro promiješate, vjerojatno nećete primijetiti preveliku razliku.
I postoji dobar razlog za to. “Postoji tona nutritivnih vrijednosti u sirutki”, kaže Sauceda i dodaje: “Bogata je proteinima, a proteini vam pomažu da ostanete siti i zadovoljni.” Sirutka također sadrži minerale poput kalcija, kalija, fosfora, bakra i cinka, s korisnim probioticima koji se nalaze u čvršćem dijelu jogurta!
Za što sve možete upotrijebiti sirutku
Ovaj višak tekućine iz jogurta možete i upotrijebiti za pripremu umaka i ako želite da bilo koji umak ima malo gušću konzistenciju. U tom slučaju, možete zadržati sirutku za drugu upotrebu ako se ne osjećate dobro kada je bacite u sudoper.
“Možete je, primjerice, i zamrznuti u posudama za led i dodati pojedinačne kockice u smoothie za malo više proteina”, predlaže Sauceda. Ako se riješite sirutke, to neće utjecati na vaš jogurt, ali može samo za mrvicu smanjiti njegov nutritivni sadržaj.
Dakle, možete biti sigurni da ovaj višak tekućine ne ugrožava sigurnost vašeg međuobroka. No, u slučaju da primijetite bilo kakve promjene, poput boje, neugodnog mirisa ili lošeg okusa, možda se vaš jogurt pokvario. U tom ga slučaju obavezno bacite – ni slučajno ga nemojte konzumirati.
Pročitaj i ovo:
- Lassi – indijski napitak od jogurta kao stvoren za vruće ljetne dane
- Domaće je domaće: Napravite vlastiti jogurt od samo tri sastojka
- Gotovo za čas: Recept za domaći grčki jogurt od samo dva sastojka