Jogurt je česti gost raznih doručaka, ručaka, ali i večera. Jede se samostalno kao međuobrok ili dodaje razno raznim jelima. Iako ga je najlakše kupiti u trgovini, onaj pravi domaći ipak ima posebno dobar okus. A još ako je vaših ruku djelo? Ako još uvijek niste, pravo je vrijeme da se ohrabrite i napokon napravite vlastiti jogurt. Imamo i super vijesti – njegova izrada uopće nije komplicirana. Traje malo dulje, ali većinu posla jogurt napravi sam za sebe. A evo i recepta:
Sastojci:
- 2 l domaćeg mlijeka
- 200 mL jogurta
- sol
Priprema:
U veći lonac ulijte domaće mlijeko, dodajte malo soli i kuhajte na vatri srednje jačine dok mlijeko ne postigne temperaturu od 95°C. Nakon toga, maknite mlijeko s vatre i stavite ga hladiti dok ne postigne temperaturu od oko 45°C. Kad postigne željenu temperaturu, u zdjelu dodajte dvije žlice kupovnog jogurta i dobro promiješajte.
U međuvremenu, zagrijte pećnicu na 50°C te ju isključite i stavite poklopljenu zdjelu na otprilike 8 sati. Na taj se način postižu uvjeti za ramnožavanje bakterija jogurta. Nakon toga, izvadite jogurt iz pećnice i stavite ga u hladnjak na nekoliko sati da se dobro ohladi.
Pročitaj i ovo:
- Isprobajte recept za beskvasni kruh koji je gotov u samo pola sata
- Gotovo za čas: Recept za domaći grčki jogurt od samo dva sastojka
- Jednostavno, a hranjivo: Jedini recept za humus koji će vam ikada trebati
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life i uživaj u inspirativnim tekstovima koji mijenjaju perspektivu. Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life? Pročitaj ih online!