Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Dugovječnost
    • Zdravlje mozga
    • Zdravlje srca
    • Dijabetes
    • Nesanica
    • Neplodnost
    • Menopauza
    • Mentalno zdravlje
    • Fitness i joga
    • Zdravlje A-Z
    • Intimno zdravlje
    • Štitnjača
    • Odgovori našeg stručnjaka
  • Prehrana
    • Zdravi recepti
    • Superhrana
    • Mršavljenje
    • Nutricionisti savjetuju
    • Dodaci prehrani
  • Mindfulness
    • Meditacija
    • Osobni rast i razvoj
    • Opuštanje
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
    • Njega kože
    • Njega kose
    • Wellness i spa rituali
    • Suplementi
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
  • Majčinstvo
    • Trudnoća
    • Zdravlje djece
    • Odrastanje
    • Obiteljski odnosi
  • Ekologija i održivost
    • Održivi životni stil
    • Održivi dom
    • Održiva moda i ljepota
  • Aktualno
    • Događanja
    • Intervju
    • Isprobali smo
    • Predstavljamo
    • Promocija
  • Trebamo li trenirati bosi? Stručnjaci imaju iznenađujući odgovor
    • Posted on 25. studenoga 2025.24. studenoga 2025.
    • Foto: Pexels
  • Leonarda Pavić: “Spol nikad nije bio kriterij – željela sam samo biti dobar komentator”
    • Posted on 25. studenoga 2025.24. studenoga 2025.
    • Foto: privatna arhiva
  • Tommy Hilfiger otvorio vrata novouređene trgovine u Arena Centru: Klasičan američki stil uz moderan dizajn prostora
    • Posted on 25. studenoga 2025.25. studenoga 2025.
    • Foto: Bojan zibar
  • Calvin Klein trgovina u Arena Centru zasjala u novom izdanju: Minimalizam, moderne siluete i zimski must-have komadi
    • Posted on 25. studenoga 2025.25. studenoga 2025.
    • Foto: Bojan Zibar
  • 3 navike koje ubrzavaju pojavu bora (i načini da ih ublažite)
    • Posted on 25. studenoga 2025.24. studenoga 2025.
    • Foto: freepik, Pexels
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Dugovječnost
    • Zdravlje mozga
    • Zdravlje srca
    • Dijabetes
    • Nesanica
    • Neplodnost
    • Menopauza
    • Mentalno zdravlje
    • Fitness i joga
    • Zdravlje A-Z
    • Intimno zdravlje
    • Štitnjača
    • Odgovori našeg stručnjaka
  • Prehrana
    • Zdravi recepti
    • Superhrana
    • Mršavljenje
    • Nutricionisti savjetuju
    • Dodaci prehrani
  • Mindfulness
    • Meditacija
    • Osobni rast i razvoj
    • Opuštanje
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
    • Njega kože
    • Njega kose
    • Wellness i spa rituali
    • Suplementi
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
  • Majčinstvo
    • Trudnoća
    • Zdravlje djece
    • Odrastanje
    • Obiteljski odnosi
  • Ekologija i održivost
    • Održivi životni stil
    • Održivi dom
    • Održiva moda i ljepota
  • Aktualno
    • Događanja
    • Intervju
    • Isprobali smo
    • Predstavljamo
    • Promocija
0
0

Početna stranica Zdravlje Vrganji, sunčanice, lisičarke: Neodoljivi jesenski recepti s gljivama

  • Zdravi recepti

Vrganji, sunčanice, lisičarke: Neodoljivi jesenski recepti s gljivama

Svaki će ljubitelj gljiva s nestrpljenjem krenuti u potragu za ovim šumskim plodovima. I baš kao što ih je gušt tražiti i brati, još je veći gušt spremiti ih po ovim receptima

  • Posted on 6. listopada 2025.6. listopada 2025.
  • 7 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: pexels
Total
4
Shares
2
0
2
Total
4
Shares
2
0
2

Vrganji, sunčanice, lisičarke, prosenjaci, blagve i crne trube – samo su neki od razloga zbog kojih je jesen toliko posebna. Sezona branja gljiva ne samo da unosi nove okuse u vašu kuhinju, već pruža i savršen bijeg od gradske vreve.

Uz savršene recepte s gljivama, svaki obrok pretvara se u gurmanski doživljaj, dok potraga za tim šumskim blagom u društvu obitelji i prijatelja postaje prava nezaboravna avantura.

U maniri pravog istraživača, možete zaviriti pod svaki grm ili panj i prijeći nekoliko kilometara, a da ne primijetite umor – sve to u ugodnom društvu obitelji ili prijatelja. Pritom nemojte zaboraviti na oprez jer je određene vrste jestivih gljiva lako zamijeniti s njihovim otrovnim dvojnicima. Ako ste početnik u branju gljiva, ne upuštajte se sami u berbu, nego u društvu iskusnijih berača.

Nipošto se nemojte ravnati samo prema opisu ili fotografiji gljive jer to nije dovoljno za njezinu sigurnu identifikaciju. S gljivama uvijek oprezno – ne kaže se uzalud kako su sve gljive jestive, ali nažalost, neke od njih samo jednom.

Vrganji, sunčanice, lisičarke: Neodoljivi jesenski recepti s gljivama

Tradicionalna zagorska juha od vrganja

Rijetko koja zagorska fešta ne završi tradicionalnom juhom od vrganja. Neki kažu da je nastala kao recept za triježnjenje, ali to ne mijenja činjenicu da se u jednoj žlici juhe nalaze sve namirnice tipične za zagorski kraj – špek, vratina, vrganji, vrhnje i vino.

Sastojci:

  • 300 g svježih (ili 50 g suhih vrganja, namočenih preko noći)
  • 100 g suhe vratine
  • 100 g špeka
  • 1 mrkva
  • 1 krumpir
  • 1 glavica luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 100 ml bijelog vina
  • 100 ml kiselog vrhnja
  • 1 žlica svinjske masti (ili maslinovo ulje)
  • 1 ljuti feferon (po želji)
  • crvena paprika
  • sol, papar
  • lovorov list
  • glatko brašno

Priprema:

Krumpir narežite na kockice i skuhajte u slanoj vodi. Narežite vratinu na kockice pa popržite na masti. Dodajte luk i propirjajte, zatim ubacite špek, češnjak, mrkvu, lovorov list, malo mljevene slatke crvene paprike te sol i papar po ukusu.

Nakon nekoliko minuta dodajte vrganje i feferon (ako koristite). Podlijte bijelim vinom i vodom te dodajte krumpir. Napravite laganu zapršku od žlice brašna i malo masnoće pa dodajte u juhu. Za kraj ubacite kiselo vrhnje i ostavite krčkati još oko 10 minuta. Dobar tek!

Gulaš od vrganja i crnog vina

Osim u zagorskom receptu s bijelim vinom, vrganji dobro plivaju i u onom crnom. Gulaš od vrganja i crnog vina dolazi s pikantnom aromom, a za tradicionalni štih poslužite ga uz palentu.

Sastojci:

  • 500 g vrganja
  • 1 luk
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 dl crnog vina
  • 1/2 žličice mljevene slatke crvene paprike
  • 1/4 žličice čilija
  • 1/2 žličice mažurana
  • 1/2 žličice peršina
  • sol, papar

Priprema:

Vrganje očistite i narežite na deblje ploške. Luk nasjeckajte i pirjajte u tavi dok ne omekša, a zatim dodajte protisnuti češnjak i kratko propirjajte dok ne zamiriši. Dodajte vrganje i propirjajte. Podlijte vinom i s malo vode i dodajte začine, sol i papar prema potrebi. Poslužite uz kuhanu, pa prženu palentu.

Vrganji u staklenci

Da biste mogli u gljivama uživati što dulje, osim sušenja, na raspolaganju vam stoji još jedna metoda – njihovo kiseljenje. Navedeni se postupak može primijeniti za sve vrste gljiva koje su pogodne za kiseljenje.

Sastojci:

  • 1,5 kg očišćenih vrganja
  • 2 l vode
  • 50 ml octene kiseline
  • 1 žlica balzamskog octa – 1 žlica soli
  • 3 žlice šećera
  • 1 glavica luka
  • nekoliko listića lovora
  • papar u zrnu
  • ružmarin
  • maslinovo ulje
Vrganji, sunčanice, lisičarke: Neodoljivi jesenski recepti s gljivama

Priprema:

Gljive očistite i narežite, ubacite u slanu vrelu vodu i kuhajte 3 – 4 minute. Isperite pod mlazom hladne vode, ocijedite i pustite da se prosuše.

Za tekućinu za kiseljenje prokuhajte vodu u koju ste dodali octenu kiselinu, balzamski ocat, šećer, sol, lovor, papar u zrnu i luk narezan na kolutiće.

Ohlađene vrganje posložite u čiste i prethodno sterilizirane staklenke. Na vrh svake stavite ružmarin i lovorov list. Kad marinada odstoji desetak minuta, prelijte vrganje. Staklenke protresite da izađe zrak, po potrebi dodajte još marinade. Kad se ohladi, na vrh ulijte maslinovo ulje i zatvorite staklenke.

Sunčanice na laganini

Sunčanice svojim oblikom podsjećaju na suncobran, a ubrajaju se među neke od najomiljenijih gljiva. Jede se samo klobuk jer su stručci prežilavi. Budući da je najjednostavniji način pripreme često i najukusniji, samo ih ubacite na tavu i popecite.

Sastojci:

  • 4 veća klobuka gljiva sunčanica
  • maslinovo ulje
  • 100 g mozzarelle, naribane
  • 2 žlice pesta genovese
  • parmezan (za posipanje)

Priprema:

Gljive nježno očistite od prljavštine. Premažite klobuke (najbolje kistom) s malo maslinova ulja i pecite na jačoj vatri u grill-tavi nekoliko minuta s obje strane.
Kad se ispeku, stavite na njih mješavinu mozzarelle i pesta genovese, preklopite drugom sunčanicom, pospite parmezanom pa pustite da se kratko zapeku u pećnici.

Burgeri od sunčanica

Već znamo da ih možete sušiti, kiseliti, ubaciti u omlet ili fritatu, gulaš ili varivo, a što kažete na burgere? Sunčanice ovdje dolaze kao burgeri, koje po želji možete oplemeniti omiljenim sirom.

Vrganji, sunčanice, lisičarke: Neodoljivi jesenski recepti s gljivama

Sastojci:

  • 8 velikih sunčanica
  • 1 srednji luk (bijeli ili ljubičasti)
  • 2-3 jaja
  • papar
  • soja umak
  • krušne mrvice
  • maslinovo ulje
  • pola male čili-papričice

Priprema:

Gljive očistite pa ih zajedno s lukom usitnite u finu smjesu. Dodajte jaja, papar, soja umak i maslinovo ulje pa dobro izmiješajte sve sastojke. Dodajte krušne mrvice dok se smjesa ne stisne tako da je možete lako oblikovati u burgere.

Položite ih na papir za pečenje te pecite oko 30 minuta na 180° C.
Poslužite ih uz povrće, a prema želji u smjesu za burgere dodajte i omiljeni sir.

Aromatična juha od lisičarki

Lisičarka ili lisičica je jedna od najpoznatijih gljiva naših krajeva dojmljive blijedožute do izrazito žute boje. Topla juha od lisičarki, uz dodatak krumpira, mrkve i aromatičnog bilja, u trenu će vas okrijepiti i ugrijati.

Sastojci:

  • 450 g svježih lisičarki
  • 200 g krumpira
  • 1 mrkva
  • 1 luk
  • 1 češanj češnjaka
  • 2 žlice maslaca
  • 1/2 čajne žličice ružmarina
  • 1/2 čajne žličice timijana
  • 2 lista lovora
  • 50 ml suhog bijelog vina
  • 1 l povrtnog temeljca
  • sol, papar

Priprema:

Ogulite krumpir i narežite na kocke, mrkvu očistite i narežite. Očistite gljive i narežite na manje komade ako je potrebno. Luk i češnjak fino nasjeckajte.
Rastopite maslac na tavi pa popržite luk i češnjak. Dodajte gljive, krumpir i mrkvu i kratko propirjajte. Dodajte timijan, ružmarin i lovor pa ulijte vino i temeljac.

Začinite solju i paprom, pustite da zakipi pa kuhajte 15-20 minuta ili dok povrće ne omekša. Maknite s vatre i po želji kratko razradite štapnim mikserom, za gušću varijantu juhe.

Vrganji, sunčanice, lisičarke: Neodoljivi jesenski recepti s gljivama

Lisičarke, jaja i špinat u ljubavi

U ovom se obroku lisičarke sljubljuju s jajima, odličnim izvorom proteina, te špinatom, zelenim lisnatim povrćem koji tijelu donosi samo dobro. Zajedno čine brzinski ručak ili večeru, a ovakav jedan bogati doručak može biti dobar recept za početak dana.

Sastojci:

  • 400 g svježih lisičarki
  • 300 g svježeg špinata
  • 4 veća jaja
  • 1 luk
  • maslac
  • sol, papar

Priprema:

Gljive dobro očistite od zemlje, veće lisičarke prepolovite. Špinat operite i ugrubo narežite na veće komade.

U tavi zagrijte maslac, dodajte luk i popržite dok ne postane žućkast. Dodajte gljive, začinite solju i paprom te pirjajte oko 5 minuta. Ubacite špinat i kratko ga propirjajte.

Žlicom u smjesi napravite četiri jamice i u svaku stavite jaje. Poklopite i pustite da se jaja ispeku do željene konzistencije. Posolite i popaprite, poslužite toplo.

Toplo i na žlicu

Kad vam je potrebno nešto krepko, a na žlicu, baš onako toplo i jesenski, prva stvar koja pada na pamet je varivo. A ako su vam pri ruci još i svježe lisičarke, uobičajeno varivo s ječmom zadobiva neki sasvim novi okus.

Sastojci:

  • 1/4 šalice maslinova ulja
  • 1 šalica nasjeckanog luka
  • 1 šalica mrkve, narezane na kockice
  • 1/2 šalice nasjeckanog celera
  • 2 češnja češnjaka
  • 450 g svježih gljiva (lisičarki)
  • 6 šalica pilećeg temeljca
  • 3/4 šalice ječma
  • sol i papar prema ukusu

Priprema:

Zagrijte ulje u velikom loncu za juhu. Dodajte luk, mrkve, celer i protisnuti češnjak; kuhajte i miješajte dok luk ne postane nježan i proziran. Dodajte gljive i nastavite kuhati nekoliko minuta. Zatim ulijte pileći temeljac te dodajte ječam.
Pustite da zavri, a zatim smanjite temperaturu. Pokrijte i kuhajte dok ječam ne bude gotov, oko 50 minuta. Začinite solju i paprom prije posluživanja.

Lisičarke u bijelom umaku

Ako volite tjesteninu, a izbjegavate gluten, tada ćete rezance od heljdina brašna rado vidjeti na svom tanjuru. A u ovoj kombinaciji s lisičarkama u bijelom umaku od zobenog vrhnja, ukusan obrok je zajamčen.

Sastojci:

  • 300 g lisičarki
  • 200 ml zobenog vrhnja
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1 manja glavica luka
  • peršin, grubo nasjeckani
  • sol, papar
  • tjestenina od heljdina brašna

Priprema:

Tjesteninu skuhajte u slanoj vodi u koju ste dodali malo ulja.
Lisičarke očistite i narežite. U tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte luk i kratko popržite dok ne omekša.

Dodajte nasjeckani peršin i promiješajte, ubacite lisičarke, sol i papar pa propirjajte dok ne omekšaju. Ulijte vrhnje i pustite da se malo zgusne, zatim dodajte ocijeđenu tjesteninu i dobro promiješajte. Poslužite, a po želji pospite narezanim peršinom.
 

Pročitaj i ovo:

• Mali vodič za branje jestivih gljiva
• ABC gljivarenja: 7 najopasnijih gljiva
•
Božanstveni rižoto s divljim gljivama i ječmom kao uvertira u jesen

Total
4
Shares
2
0
2
Prethodni članak
  • Zdravlje A-Z

Najbolji čajevi za upalu grla: 8 najboljih opcija za ublažavanje boli

  • Posted on 6. listopada 2025.6. listopada 2025.
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: pexels, canva
Pročitaj
Sljedeći članak
Ubrzavanje metabolizma počinje malim koracima
  • Zdravlje A-Z

Brži metabolizam: 5 navika za kojima tvoje tijelo žudi

  • Posted on 6. listopada 2025.6. listopada 2025.
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Ovo je oblik tjestenine koji kuhari preporučuju za svako jelo

  • Posted on 20. studenoga 2025.20. studenoga 2025.
  • 3 min
  • Autor: naturala.hr
  • Foto: pexels
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Pavlova s poširanim jabukama: slatki oproštaj od jeseni

  • Posted on 19. studenoga 2025.19. studenoga 2025.
  • 3 min
  • Autor: Vedrana Orlović
  • Foto: Vedrana Orlović
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Batat punjen slanutkom – jednostavno jelo koje vraća energiju i dobro raspoloženje

  • Posted on 12. studenoga 2025.10. studenoga 2025.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: canva
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Vafli od lješnjaka s borovnicama brzo će postati tvoj novi omiljeni doručak

  • Posted on 3. studenoga 2025.3. studenoga 2025.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: FREEPIK
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Čoko-banana muffini: Zdravi proteinski desert koji topi kilograme i gradi mišiće

  • Posted on 28. listopada 2025.27. listopada 2025.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Uživajte u slatkom: 8 zdravih poslastica koje možete pojesti bez grižnje savjesti

  • Posted on 27. listopada 2025.24. listopada 2025.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels, freepik
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Protuupalni muffini od bademovog maslaca sa samo 3 sastojka

  • Posted on 23. listopada 2025.23. listopada 2025.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Sočan kruh od bundeve s hrskavim preljevom – okus jeseni koji se pamti

  • Posted on 13. listopada 2025.13. listopada 2025.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: canva
Croatia Airlines
Poliklinika Bagatin
Poliklinika Sinteza
Poliklinika Sinteza
Najnovije
  • Black Friday s Croatia Airlinesom – savršena prilika za planiranje putovanja!

    • Posted on 25. studenoga 2025.25. studenoga 2025.
    • 2 min
    • Foto: Promo
    Pročitaj
  • Oporavak mišića: 5 trikova koje koriste profesionalci – i zašto ih trebate i vi

    • Posted on 24. studenoga 2025.24. studenoga 2025.
    • 3 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Vaša “osjetljivost na gluten” možda znači nešto sasvim drugo – evo i što

    • Posted on 24. studenoga 2025.24. studenoga 2025.
    • 3 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • 6 zdravih sokova za snažniji imunitet i više energije svaki dan

    • Posted on 24. studenoga 2025.21. studenoga 2025.
    • 5 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Black Friday u Ljekarni247: Izdvajamo 5 favorita koje vrijedi dodati u košaricu

    • Posted on 24. studenoga 2025.21. studenoga 2025.
    • 3 min
    • Foto: Medikor
    Pročitaj
Izdvojeno
  • 1
    Trebamo li trenirati bosi? Stručnjaci imaju iznenađujući odgovor
    • Posted on 25. studenoga 2025.24. studenoga 2025.
    • Foto: Pexels
  • 2
    Leonarda Pavić: “Spol nikad nije bio kriterij – željela sam samo biti dobar komentator”
    • Posted on 25. studenoga 2025.24. studenoga 2025.
    • Foto: privatna arhiva
  • 3
    Tommy Hilfiger otvorio vrata novouređene trgovine u Arena Centru: Klasičan američki stil uz moderan dizajn prostora
    • Posted on 25. studenoga 2025.25. studenoga 2025.
    • Foto: Bojan zibar
  • 4
    Calvin Klein trgovina u Arena Centru zasjala u novom izdanju: Minimalizam, moderne siluete i zimski must-have komadi
    • Posted on 25. studenoga 2025.25. studenoga 2025.
    • Foto: Bojan Zibar
  • 5
    3 navike koje ubrzavaju pojavu bora (i načini da ih ublažite)
    • Posted on 25. studenoga 2025.24. studenoga 2025.
    • Foto: freepik, Pexels

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
0
0
Najnovije objave
  • Priprema doma za zimu: kako da bude topao, siguran i pametno organiziran
    • Posted on 24. studenoga 2025.24. studenoga 2025.
    • Foto: Samsung
  • Ivan Vrbanec: “U kuhinji ne treba filozofirati – jednostavnost je najiskrenija forma kuhanja”
    • Posted on 24. studenoga 2025.24. studenoga 2025.
    • Foto: Privatna arhiva
  • Sales4Future: Svjetski stručnjaci su složni – bez autentičnosti nema uspješne prodaje
    • Posted on 21. studenoga 2025.21. studenoga 2025.
    • Foto: Sales4Future
  • Hotel Esplanade sinoć je zasjao u znaku Neba
    • Posted on 21. studenoga 2025.21. studenoga 2025.
    • Foto: MoreMedia production
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Prehrana
  • Mindfulness
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
  • Lifestyle
  • Majčinstvo
  • Ekologija i održivost
  • Aktualno
COPYRIGHTS © 2025 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.