Sastojci:
1 glavica crvenog luka
vezica blitve
ulje, 2 žlice glatkog brašna
1 žlica crvene paprike
3 žlice kiselog vrhnja, malo mlijeka i 2 žlice glatkog brašna
za žličnjake -1 jaje , 4-5 žlica griza i malo soli
Priprema:
Napraviti smjesu za žličnjake (razmutiti jaje,dodati griz i napraviti ne pregustu smjesu,koja će se stajanjem još malo zgusnuti.
Blitvi odstraniti peteljke te je izrezati na trakice.
Na ulju propržiti nasjeckani luk pa ga posuti brašnom i miješati dok brašno ne porumeni.
Dodati mljevenu papriku, blitvu, preliti litrom vode i kuhati 30 min.
Skuhano varivo začiniti solju, paprom i kimom.
Žličicom vaditi smjesu za žličnjake te ih spuštati u kipuće varivo.
Kad se žličnjaci skuhaju dodati kiselo vrhnje razmućeno sa malo mlijeka i brašna
Prilog:
Stabljike blitve izrezati na štapiće dužine 10-15 cm. Panirati (brašno+jaje+mrvice)