Crna bazga (Sambucus nigra) cvate od travnja do lipnja i upravo u ovo doba širi svoje opojne mirise najvećim intenzitetom. Ova biljka spada među najstarije i najljekovitije biljke naših područja, a neki njeni dijelovi poput cvijeta, čak su i jestivi. Istraživanja su pokazala njena brojna ljekovita svojstva, a samo neka od njih su protuupalno, antivirusno i hepatoprotektivno djelovanje.
Donosimo vam čak tri recepta za tri različita načina pripremanja bazge:
Sirup od bazge
Sastojci
– 30 cvjetova bazge
– 3 l vode
– 3 kg šećera
– 8 dkg limunske kiseline
– sok od ½ kg limuna
Priprema
Uberite 30 cvjetova bazge. Prilikom branja obratite pozornost na to da se biljke s kojih berete cvjetove barem 50-ak metara udaljene od prometnica, te da su cvjetovi čisti i zdravi.
Cvjetove potopite u 3 litre vode i pustite ih da tako odstoje 24 sata.
Nakon 24 sata potapanja, izvadite cvjetove iz vode, a tekućinu procijedite kroz gazu kako biste uklonili i najmanje latice.
U procijeđenu tekućinu dodajte 3 kile šećera, 8 dkg limunske kiseline te iscijeđeni limunov sok. Miješajte sve dok se šećer u potpunosti ne rastopi, a zatim sirup pretočite u staklene posude za čuvanje.
Liker od cvjetova bazge
Sastojci
– 0,75 l vode
– 10 cvjetova bazge
– 0,75 kg šećera
– 1 limun
– 1 l rakije (ili nekog drugog jačeg alkohola)
Priprema
Cvjetove bazge potopite u vodi i pustite ih da odstoje najmanje 24 sata.
Procijedite tekućinu kroz gazu, umiješajte šećer i limunov sok te prokuhajte 15 – 20 minuta skidajući pjenu.
Nakon što se tekućina ohladi pomiješajte s alkoholom te pohranite u staklene boce.
Pohani cvjetovi bazge
Sastojci
– 1/3 šalice vode
– 1/3 šalice mlijeka
– 1/3 šalice desertnog vina
– 1 jaje
– 1 žlica šećera
– 1 žličica vanili šećera ili ekstrakta vanilije
– 1/3 žličice soli
– cca 5 žlica brašna
– 10-ak cvjetova bazge
Priprema
Cvjetove bazge operite i posušite.
Zamijesite smjesu od navedenih sastojaka (kao za palačinke) te uronite cvijet.
Zatim cvijet stavite u ulje i držeći ga za stapku, lagano okrećite kako bi se cvjetići što više raširili. Pržite kratko (20-ak sekundi) dok ne poprime zlaćanu boju.
Pohane cvjetove pospite šećerom u prahu i poslužite dok je toplo.
U slast!