Osjećate li miris ljeta u zraku i mjeseca lipnja?! Svibanj i lipanj su mi najdraži mjeseci u godini, ima nešto u zraku od čega se čovjek odmah osjeća bolje, neki topli povjetarac, malene voćke koje dozrijevaju na suncu, miris sunca, okus trešanja…
Ako jednom, samo jednom „stanete na loptu“, podignete glavu u vis, zatvorite oči i dopustite da vas sunčeve zrake pomiluju, zaboravit ćete na sve žurbe, na sve obveze, na sva nerviranja, barem na trenutak.
Barem na trenutak osjetit ćete kao da živite sada i ovdje, osjetit ćete miris sunca, slatkasti, topli i proljetni… Voćni… Osjetit ćete se povezanim s prirodom kao nikad prije… I vaš će se život preokrenuti, samo u sekundi…
Kada shvatite da dišete sada i ovdje. Kada shvatite da ste zdravi i sjetite se trenutaka kada niste bili.
Zanimljivo kako nekada male stvari život znače.
Šaka svježe ubranih trešanja.
Vi, dok skakućete i pokušavate ubrati najcrvenije trešnje, one na vrhu.
Okus prvih ovosezonskih trešanja, onih crvenih!
Ili šetnja po svježe pokošenoj livadi.
Neopisiv osjećaj koji sve to budi u vama… Osjećate li već?
Trešnje u aromatiziranom tijestu od badema i bourbon vanilije
(za 4 x 10 cm ramekina)
Potrebni sastojci:
– 2 cijela jaja
– 4 žlice maslaca, otopljenog
– 200 g fino mljevenih badema
– 40 g smeđeg šećera
– 10 g bourbon vanilin šećera
– 4 žlice slatkog vrhnja za šlag ili Mascarponea
– 240 g svježih trešanja, očišćenih
Priprema
Zagrijte pećnicu na 200°C. Pripremite 4 manja ramekina, premažite ih s malo otopljenog maslaca pa ostavite sa strane.
Trešnje očistite od peteljki i koštica.
U manjoj zdjeli, pomiješajte maslac s šećerom i vanilija šećerom, dodajte jaja i Mascarpone. Na kraju dodajte fino mljevene bademe pa smjesu dobro istucite pjenjačom dok se svi sastojci ne spoje.
Smjesu izlijte u pripremljene kalupiće. Po vrhu poslažite očišćene trešnje, neke čak možete i utisnuti u tijesto.
Pecite oko 20 minuta, odnosno dok vam se ne uhvati zlatna korica na vrhu.
Servirajte mlako.
Napisala: Maja Matus