Quinoa (kvinoja) je drevna južnoamerička žitarica koja se u posljednje vrijeme vrlo često koristi u zdravoj kuhinji zbog svojih nutritivnih i antioksidativnih svojstava. Lana Asodi pripremila ju je kao salatu s gljivama i pestom od lješnjaka te ovu zanimljivu kombinaciju predlažemo za bezmesni ponedjeljak. U slast!
Priprema
PESTO
U električnoj sjeckalici usitnite lješnjake, češnjak i sol.
Dodajte očišćenu rikolu (ili svježi peršin) i maslinovo ulje te ponovno sve usitnite.
KVINOJA
U zagrijanoj tavi kratko popržite sitno sjeckani luk i češnjak, dodajte na pola kuhanu kvinoju te promiješajte.
Dodajte mješavinu gljiva (šampinjone, bukovače, shitake ili po želji) koje ste kratko popržili na maslinovom ulju (zajedno s tekućinom koju su gljive tijekom pečenja pustile).
Sve zajedno pržite još par minuta uz konstantno miješanje, dok sva tekućina ne ispari.
SALATA
Sadržaj tave prebacite u zdjelu, dodajte pesto i promiješajte.
Ubacite sušene brusnice i grubo sjeckane pržene lješnjake te sve zajedno promiješajte.
Poslužite i pospite usitnjenim prženim lješnjacima.