Vrući dani ljeta nesmiljeno nam prijete, a ako vam ljetna žega teško pada, posegnite za osvježenjem u vidu laganih i svježih koktela. Mi isprobavamo sljedećih sedam, a vi nam recite koji je vama najdraži!
Mojito
Različite su varijacije ovog popularnog koktela, ali njegovi glavni sastojci, rum i limeta, provjereno osvježavaju i podižu raspoloženje. Mojito potječe s Kube, nastao je u glavnom gradu Havani, a popularnosti ovog pića doprinio je i Ernest Hemingway koji je bio čest gost barova u Havani.
Sastojci:
– 40 ml bijelog ruma
– 30 ml svježeg soka od limete
– soda voda
– 6 listića mente
– jedna čajna žličica smeđeg šećera
– led
U čašu stavite nekoliko kockica leda i lagano zgnječene listiće mente. Dodajte šećer i svježe iscijeđeni sok od limete. Nakon što je metvica pustila svoju aromu, dodajte rum i soda vodu pa dobro promiješajte. Dodajte slamku i grančicu mente za dekoraciju.
Foto: Flickr
Caipirinha
Ovaj brazilski nacionalni koktel bazira se na alkoholnom piću cachaça, vrsti brendija nastaloj od šećerne trske. Postoje brojna neslaganja oko vrste šećera koju treba koristiti – moguće je čuti mišljenje kako je, za razliku od smeđeg šećera, bolje koristiti bijeli šećer koji se proizvodi od šećerne trske jer piću daje bolji okus.
Sastojci:
– 50 ml cachaçe
– 1 limeta
– 2 – 3 žlice šećera
– led
Limetu narežite na kolutiće koji su i dalje djelomično spojeni pa ih stavite u nisku čašu. Dodajte šećer pa sve zajedno zgnječite da limeta pusti sok. Napunite čašu zdrobljenim ledom te dodajte cachaçu.
Foto: Foodnetwork
Sangria
Piće podrijetlom iz Španjolske i Portugala zbog tamne crvene boje svoje ime duguje španjolskoj riječi za puštanje krvi. Obično se poslužuje u većem vrču s komadima leda i narezanog voća poput breskve, naranče, limete ili ananasa koje pluta na površini.
Sastojci:
– 750 ml crnog vina
– 100 ml soka od naranče
– 100 ml brendija
– 2 limete (sok)
– 50 g šećera u prahu
– 1 limeta narezana na kriške, za ukrašavanje
U velikom staklenom vrču pomiješajte crno vino, sok od limete, narančin sok i brendi. Dodajte šećer te miješajte dok se posve ne otopi. Poslužite u visokim čašama s kockicama leda ukrašenim kriškama limete.
Foto: Flickr
Sex on the beach
Službeni koktel Međunarodnog udruženja barmena, Sex on the beach je koktel s mnogo različitih varijanti, a mi vam donosimo ovaj s većim udjelom voća.
Sastojci:
– 45 ml vodke
– 15 ml likera od breskve
– 60 ml soka od naranče
– 60 ml soka od brusnice
– led
Napunite visoku čašu do polovice zdrobljenim ledom i redom ulijevajte gore navedene sastojke. Dobro promiješajte te ukrasite kriškom naranče.
Foto: Flickr
Margarita
Vjerojatno najpopularniji koktel s tekilom, Margarita je stvorena tijekom 1940-ih godina u Tijuani zajedno s koktelom Tequila Sunrise. Zbog slankastog i kiselkastog okusa djeluje osvježavajuće pa je idealna kao aperitiv. Osnovno je pravilo da se miješa 7 dijelova tekile s 4 dijela likera od naranče i barem 3 dijela soka od limete.
Sastojci:
– 35 ml tekile
– 20 ml Cointreaua ili kojeg drugog likera od naranče
– 15 ml soka od limete
Rub koktelske čaše navlažite kriškom limete i umočite u sol. Ovo nije samo do dekoracije već doprinosi okusu koktela pa pripazite da salvetom obrišete unutarnji dio čaše kako sol ne bi dospjela u piće. Promućkajte tekilu, Cointreau i sok od limete s puno leda pa procijedite u prethodno pripremljenu čašu. Po želji ukrasite kriškom limete ili spiralom od kore krastavca.
Foto: Flickr
Pina Colada
Ovaj popularan koktel, čije ime znači „procijeđeni ananas“, savršeno je osvježenje u vrućim ljetnim danima. Za tropski ugođaj, možete ga umjesto u čašama poslužiti u izdubljenim ljuskama ananasa.
Sastojci:
– 50 ml bijelog ruma
– 100 ml soka od ananasa
– 25 ml kokosovog vrhnja
– led
U blender stavite dvije šalice leda te sve sastojke dobro izmiksajte. Umjesto kokosovog vrhnja možete upotrijebiti jednaku količinu bilo kojeg likera od kokosa. Poslužite u koktelskoj čaši s nožicom te po želji ukrasite kriškom ananasa ili trešnjom.
Foto: Flickr
Martini od lubenice
Lubenica u kominaciji s alkoholom rashladit će i najvrućiji dan! Osvježavajući i jednostavan martini od lubenice savršen je dodatak svakom ljetnom partiju.
Sastojci:
– 100 g šećera
– 120 ml vode
– 750 g očišćene lubenice, bez koštica
– 2 čajne žličice soka od limuna
– 300 ml votke
– 60 ml likera od dinje (prema želji)
– 8 komada oguljene limunove kore, za dekoraciju
Zagrijavajte vodu i šećer dok smjesa ne zakipi te kuhajte dok ne dobijete jednoličan sirup. Pustite da se ohladi. Usitnite lubenicu u blenderu te dodajte malo šećernog sirupa. Smjesu stavite u dvije posude za led te stavite u zamrzivač na najmanje 4 sata.Nakon što se kockice smrznu, ubacite ih u blender te dodajte ostatak šećernog sirupa, votku, sok od limuna i liker od dinje prema želji pa miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Poslužite u 8 smrznutih čaša za martini i ukrasite koricom od limuna.
Foto: Foodnetwork
Foto naslovnica: Personal Creations