Nekada davno, proljetne sam rolice (spring rolls) obožavala naručiti u Kineskom restoranu kao predjelo ili kao aperitiv prije pohanog sladoleda…a znate što, zaista ih je lako napraviti kod kuće!
U Metrou sam našla rižine listove (prozirne i okrugle, marke Blue Dragon) za nekih 30-ak kuna. Rižini listovi su dosta čvrsti, djeluju kao plastika pa ih je potrebno namočiti na dvije sekunde u vrućoj vodi. Kažu da su listovi jestivi i bez prženja, a na ovaj način su svakako i zdraviji.
No ako volite hrskaviju varijantu, slobodno ih popržite. Ja sam polovicu servirala bez prženja, a polovicu sam popržila.
Poslužila sam ih uz Tajlandski slatki chili umak koji uobičajeno volimo uz pomfrit. Ove rolice savršene su uz ovaj umak, pomalo slatki, a pikantni. Vjerujem da ćete uživati…
Potrebni sastojci:
• 8 prozirnih rižinih listova
• 2 male mrkve, narezane a la julienne
• 3 mlada zelena luka, narezana na tanke kriške
• 2—3 žlice običnog ili sezamovog ulja
• 90 g klica graha
• ½ male tikvice, narezane a la julienne
• 1/5 glavice zelenog kupusa, fino narezanog
• 1 žličica svježeg bijelog papra
• 1 žličica soli
• 1 žličica svježe naribanog korijena đumbira
• 2 žlice soka od limete, svježe iscijeđenog
• 2 žlice soja umaka
• 300 ml vode
• Slatki chilli umak, za umakanje
Priprema:
Zagrijte wok, dolijte ulje pa dodajte mrkvu. Pržite mrkvu uz povremeno miješanje oko 5 minuta dok malo ne omekša, a potom dodajte mladi luk, tikvice i kupus. Popržite oko 1-2 minute dok povrće ne pusti miris, a potom sve zalijte s vodom pa kuhajte oko 10 minuta ili dok povrće ne omekša, a sva voda ne ispari.
Dodajte sok limete, soja umak, đumbir, bijeli papar i sol. Promiješajte pa provjerite slanoću.
Skinite s vatre pa umiješajte klice. Po želji možete dodati i rižine rezance (kuhane).
Pripremite plastičnu zdjelu s vrućom vodom, ali pripazite da vam voda ne bude prevruća jer ćete morati umakati prste. Svaki list rižinih listova pomočite oko 2 sekunde u vrućoj vodi, a potom ih izvadite i položite na čistu radnu površinu.
Na svaki rižin list stavite oko 2 žlice pripremljenog nadjeva na način da ga rasporedite bliže sebi. Presavijte rižin papir s lijeve i desne strane, potom prekrijte nadjev, pa ih onda zarolajte. Ja ih uobičajeno motam kao da pravim sarmu 🙂 Ponovite postupak sve dok ne potrošite nadjev.
Proljetne roladice od prozirnog rižinog papira jestive su odmah jer rižin papir nije potrebno pržiti ili kuhati. Ako volite da vam rolice budu hrskave, onda ih popržite na malo ulja oko 30 sekunda – 1 minutu sa svake strane. Pržene stavite na kuhinjsku salvetu da upiju masnoću.
Poslužite s slatkim chili umakom ili umakom po želji.
Napisala: Maja Matus