Rezultati istraživanja potrošačke skupine, objavljeni početkom ožujka 2012. pokazali su kako popularni napitci– Coca-Cola i Pepsi sadržavaju boju karamela koja uzrokuje karcinome na laboratorijskim životinjama.
Ispitivana molekula je 4-metilimidazol (4-MI) proizvodi se iz prirodnog karamela, ali procesom koji uključuje amonijak. Nije dokazano da je 4-MI karcinogen za ljude i u kojoj količini. Centar za znanost u interesu javnosti (CSPI) u veljači 2011. zatražio je od FDA (Food and drug administration) da zabrani upotrebu te molekule kao bojila i da ga se preimenuje u „kemijski modificirana boja karamela“ ili „ boja karamela dobivena amonijevim sulfitom“ kako bi potrošači mogli informirano odlučiti o konzumaciji namirnice koja sadrži bojilo.
CSPI je u svom istraživanju pronašao da limenka Coca-Cole koja teži 340 grama sadrži količinu 4-MI nekoliko puta veću od razine postavljene od California’s Office of Environmental Health Hazard Assessment.
Proizvođač bojila je promijenio način proizvodnje boje karamela u skladu s ovim naputcima. Bojilo proizvedeno na novi način koristit će se u cijelom SAD-u.
FDA kaže da nema razloga za zabrinutost jer bi korisnik morao popiti tisuću limenki Cole da bi dostigao razinu 4-MI koja je uzrokovala karcinom kod glodavaca, a predstavnici Coca-Cole tvrde kako bojilo uopće ne uzrokuje karcinom. Američka udruga za pića smatra tvrdnje CSPI-a pretjeranima i smatra da znanost ne pokazuje zdravstvenu prijetnju za ljude uzrokovanu upotrebom 4-MI.
Iako 4-MI smatraju prijetnjom, CSPI misli da je ta molekula manja prijetnja ljudskom zdravlju od kukuruznog sirupa s visokim postotkom fruktoze koji se koristi u bezalkoholnim pićima, a koji sadrži mnogo praznih kalorija.
Gdje je tu istina, na nama je da procijenimo i za sebe odlučimo je li zdravije popiti čašu vode, svježe iscijeđenog soka od voća i/ili povrća, čaj, šalicu domaćeg mlijeka ili pak – limenku Coca-Cole ili Pepsija ili njihovih inačica.