Ako ste se zaželjeli gulaša od gljiva, od sljedećeg će vam recepta odmah narasti zazubice. U ovoj verziji glavnu ulogu imaju lisičarke, ali možete koristiti mješavinu gljiva koja vam najviše odgovara – mi predlažemo gulaš od šampinjona, bukovača i koje shiitake gljive ili mješavinu vrganja i turčina s malo sunčanica.
>>Pročitaj ovo: "Mali vodič za branje jestivih gljiva"
Sastojci
– 1 kg lisičarki
– 2 srednje glavice luka
– 2 režnja češnjaka
– 1 veća mrkva
– komadić korijena celera (veličine četvrt limuna)
– 2 lista lovora
– 2 žličice slatke crvene paprike
– 1 mala chili papričica (ili chili prah)
– 1 dcl pasirane rajčice
– 1 dcl bijelog vina
– 1 litra povrtnog temeljca (možete ga napraviti i od 2 povrtne kocke)
– peršinov list
– sol, papar
– maslinovo ulje
– 2 žličice kiselog vrhnja za serviranje (po želji)
>> Pročitaj ovo: "ABC gljivarenja: 7 najopasnijih otrovnih gljiva"
Priprema
Za početak pripremite gljive – lisičarke dobro operite, očistite i narežite na trake. Potom sitno narežite luk te usitnite mrkvu i celer, najbolje tako da ih naribajte na ribež što sitnije možete.
U dubokoj tavi ugrijte ulje i pirjajte luk dok ne postane staklast. Zatim dodajte ribanu mrkvu i celer, podlijte s malo pilećeg temeljca pa pustite da kuha 10 minuta. Dodajte još lovorov list te dva režnja narezanog ili protisnutog češnjaka pa ostavite da se pirja sljedeće 2 – 3 minute.
U smjesu dodajte gljive, zalijte s još malo temeljca i poklopljeno pirjajte na srednje jakoj vatri 10 minuta. Nakon toga dodajte chili papričicu (po ukusu, ali nemojte pretjerivati), dvije žličice slatke paprike i 1 dcl pasirane rajčice. Dodajte sol i papar pa kuhajte još 30-ak minuta.
Pred kraj kuhanja dodajte bijelo vino i kuhajte još 10-ak minuta, dok alkohol ne ispari. Ubacite sitno kosani list peršina pa skinite s vatre i ostavite da stoji poklopljeno još 10 minuta.
Gulašu možete prilikom serviranja dodati žlicu-dvije kiselog vrhnja, a poslužite ga uz žgance – mi preporučujemo one domaće.
Foto: Flickr