Sva sreća što nas je mnogima omiljeno godišnje doba opskrbilo hrpom svježeg voća, pa zašto onda maksimalno ne uživati u tim divnim plodovima ljeta? A kad se upari s tamnom čokoladom, dobili smo ukusan i osvježavajući međuobrok ili desert. Osim toga, ovakvi mali zalogaji bit će rado viđeni gosti na svakom ljetnom druženju ili zabavi, a kako je riječ o jednostavnim receptima koji zapravo ne zahtijevaju više od dva sastojka – kvalitetne tamne čokolade i voća po izboru – brzinska je poslastica zagarantirana.
Spicy ananas
Prstohvat kajenskog papra dodat će neobičnu aromu inače slatkoj verziji ananasa obučenog u čokoladu.
Sastojci
-150 g tamne čokolade, s min. 65% kakaa
– 1/8 žličice svježe mljevenog kajenskog papra
– 200 g svježeg ananasa, narezanog na kockice ili kolutove
Priprema
Na tanjur ili pladanj položite papir za pečenje.
Komadiće ananasa nabodite na štapiće i odložite na tanjur s papirnatim ručnikom kako bi se apsorbirao višak vlage.
Na pari lagano rastopite čokoladu, povremeno miješajući dok ne postane glatka, i dodajte kajenski papar.
Umočite komadiće ananasa u čokoladu, puštajući da iscuri višak čokolade, a zatim ih prebaciti na pladanj obložen papirom za pečenje.
Pokrijte pladanj i stavite u zamrzivač, najmanje 2 sata. Pusti da odstoji 5 minuta na sobnoj temperaturi prije posluživanja.
Banane na štapiću
Zamrznute banane s tamnom čokoladom, posipane kikirikijem ili drugim orašastim plodovima, mogu biti osvježavajući, a zdravi međuobrok ili desert.
Sastojci
– 4 srednje zrelih, ali čvrstih banana
– 8 drvenih štapića
– 3 žlice finog sjeckanog lagano slanog kikirikija
– 170 g tamne čokolade (60 do 70 posto kakaa)
Priprema
Ogulite, a zatim narežite svaku bananu na pola. Polovicu banane nabodite na štapić. Stavite na pladanj, pokrijte plastičnom folijom i stavite u zamrzivač dok se ne smrzne, oko 3 sata.
Stavite kikiriki u plitku posudu ili na tanjur. Rastopite čokoladu na pari, na najnižoj temperaturi, stalno miješajući.
Otopljenu čokoladu ulijte u visoku čašu. Svaku smrznutu bananu umočite u čokoladu i odmah pospite kikirikijem. Stavite na pladanj prekriven papirom za pečenje. Poslužite odmah ili zamotajte pojedinačno u plastičnu foliju ili papir za pečenje te čuvajte u zamrzivaču do 2 tjedna.
Jagode i čokolada
Uz recept koji je jednostavan kao ovaj – "uzmite jagode i umočite ih u čokoladu" – sastojci koje koristite mogu načiniti razliku. Možete ih pripremiti s običnom čokoladom i košaricom jagoda iz supermarketa, (što je zapravo sjajna ideja za projekt s djecom), ali ako se zaista želite iskazati, odaberite fancy tamnu čokoladu i super zrele jagode s farme lokalnih proizvođača.
Sastojci
– 1 košarica jagoda
– 350 g tamne čokolade
– 80 g bijele čokolade (za ukrašavanje, po želji)
– nasjeckani bademi ili lješnjaci (po želji)
Priprema
Isperite jagode pod hladnom tekućom vodom i lagano osušite papirnatim ručnikom. Moraju biti posve suhe prije umakanja u čokoladu pa ih raširite i pustite da se osuše na zraku ako je potrebno.
Rastopite tamnu čokoladu na pari, stalno miješajući, dok ne dobijete glatku smjesu.
Umočite jagode u čokoladu. Lagano zavrtite jagodu kako biste je u potpunosti umočili u čokoladu i nježno protresite kako biste uklonili višak čokolade.
Položite jagode na pladanj obložen papirom za pečenje. Po želji pospite nasjeckanim orašastim plodovima. Pustite da se čokolada stisne. Ubrzajte proces stavljanjem jagoda u hladnjak.
Pripremite bijelu čokoladu jednako kao i tamnu pa, po želji, ukrasite jagode.
Isprobaj i ovo:
• Brzinske čoko kuglice od samo četiri sastojka
• La dolce vita – tri brza čokoladna deserta u kojima možeš uživati bez grižnje savjesti