Ako se borite s mučninom, povraćanjem ili probavnim smetnjama, zasigurno vam nije lako odabrati hranu koja neće pogoršati simptome. No potpuno izbjegavanje hrane može dodatno iscrpiti vaš organizam. Srećom, postoji nekoliko provjerenih i lako probavljivih namirnica koje mogu pomoći umiriti vaš želudac i potaknuti oporavak. Nutricionisti i liječnici poput Kim Shapire, RD, i dr. Dana Zhaa ističu kako odabir prave hrane igra ključnu ulogu u ublažavanju simptoma. Evo što jesti ako imate želučane tegobe!
1. Započnite dan s tostom od kiselog tijesta
Tost od kiselog tijesta savršen je izbor kad imate želučane smetnje. Fermentirani sastojci povoljno djeluju na crijevnu floru, a rafinirano brašno iz kojeg se priprema lakše se probavlja. Kim Shapira predlaže i blage dodatke poput meda ili avokada – ako vam simptomi to dopuštaju.
2. Jedite banane za brzu nadoknadu kalija
Banane su prava energetska bomba kad izgubite elektrolite zbog proljeva ili povraćanja. Osim što su lako probavljive, sadrže pektin koji pomaže formirati stolicu, kaže dr. Zhao. Zato su savršen odgovor na pitanje što jesti ako imate želučane tegobe.
3. Bijela riža – blagi ugljikohidrat koji hrani i hidratizira
Obična kuhana bijela riža jedan je od najsigurnijih izbora. Lako se probavlja, a s obzirom na visok udio vode, pomaže i u rehidraciji. Shapira ističe da je riža idealna kod mučnine jer ne opterećuje želudac.
4. Popijte čaj od đumbira ili paprene metvice
Đumbir ima snažna antiemetička svojstva, što potvrđuju i znanstvena istraživanja. Čaj od paprene metvice opušta mišiće želuca i pomaže kod plinova i nadutosti – ali izbjegavajte ga ako patite od refluksa!
5. Probajte pire od batata – nježan, hranjiv i ukusan
Batat kuhan na pari ili u obliku pirea odličan je izvor kalija i topivih vlakana. Shapira savjetuje da ga začinite samo morskom soli ili malo cimeta za dodatno olakšanje probave.
6. Grickajte slane krekere s malo vlakana
Slani krekeri poput klasičnih slanih štapića lako su probavljivi i nadoknađuju izgubljenu sol. Izbjegavajte varijante s cjelovitim žitaricama ili začinima kako ne biste dodatno nadražili želudac.
7. Obična zobena kaša – blagi doručak za osjetljiv želudac
Zobene pahuljice sadrže topiva vlakna i prebiotike koji hrane korisne crijevne bakterije. Williams predlaže da ih kombinirate s bananom ili žlicom meda za bolji okus bez iritacije.
8. Juha od povrća – tekući obrok koji vraća ravnotežu
Ako vam kruta hrana teško pada, blaga juha od povrća može biti idealna. Osim što osigurava hidrataciju, pomaže nadoknaditi elektrolite i umiruje želudac. Samo izbjegavajte prezačinjene verzije!
Kada trebate potražiti liječničku pomoć?
Ako se simptomi ne povlače ili primijetite ozbiljnije znakove poput:
- krvi u stolici
- povraćanja dulje od 24 sata
- naglog gubitka težine
- visoke temperature
- jakih bolova u trbuhu
… svakako se obratite liječniku. Pravovremena dijagnoza može spriječiti ozbiljnije komplikacije.