Srdela je svakako jedna od najjeftinijih riba, ali i riba za koju će vam svi znalci reći da joj nema ravne, samo ako je svježa i odmah pripremljena. Srdelu ćete najčešće slasno pojesti pripremljenu prženjem u dubokom ulju, ali Krešo Kolman nam je od nje spremio – brudet.
Odličan prijedlog za subotnji ručak uz koji Naturalci obavezno preporučuju, osim palente i – čašu dobrog dalmatinskog crnog vina. Točne omjere sastojaka pronaći ćete na stranici naših prijatelja Kuhari. com.
Kako pripremiti brudet od srdele:
Na zagrijanom maslinovom ulju, na slabijoj vatri, kratko popržite luk narezan na trakice.
Dodajte sitno sjeckani češnjak i ubrzo nakon što češnjak pusti aromu, dodajte lovorov list, peršin i ružmarin.
Nakon što ste promiješali ulijte domaći ocat.
Ponovno promiješajte i zalijte bijelim vinom.
Dodajte pelate rajčica, posolite, popaprite, promiješajte i pustite da se kratko kuha.
Dodajte pržene filete srdela, potopite ih u umaku i pustite da se sve kuha 4 do 5 minuta.
Ugasite vatru, poklopite tavu poklopcem i pustite da se srdele još 15 minuta “odmaraju” u umaku.
Servirajte s palentom.