Sjećam se kada sam kao predškolac ostala cijelo lito kod ujaka i ujne na ljetovanju i da mi je ujna spremala pire od krumpira i mrkvice kao i juhicu od mrkve. Teta je doktorica, zna šta valja.
Onda sam prije neki dan odlučila napravit svoju varijantu juhe od mrkve.
Ako ste skeptični prema jabuci u ovoj juhi, nemojte biti! Jabuka je juhici dala pomalo onaj brašnasti okus kao zamjena za ugljikohidratni krumpir, a osim toga dala joj je i jednu notu svježine. Ne znam kako da vam to opišem, jednostavno nećete vjerovati od čega je ova juha spremljena. Malo korijandera poboljšalo joj je okus Kada je M. probao ovu juhu nije mogao vjerovati od čega je napravljena.
„Od čega je ovo?“ – pitao je.
„Mrkva“.
„Molim?“
„Mrkva. Juha od mrkve. I jedne jabuke.
„Mmm – baš ti je ovo fino!“
I tako smo pojeli do zadnje kapi juhu od mrkve i jabuke.
Ja volim gušću juhu i volim kada je pretvorena u kašu jer ako je ostavite u njenom izvornom obliku, to nije to. Probajte je izmiksati štapnim mikserom! Naravno, ako volite rjeđe juhe, dodajte još malo vode ili temeljca. Ja sam svoju radila s vodom.
Juha od pečene mrkve, jabuke i korijandera
(za 2 osobe)
Potrebni sastojci:
8 većih mrkvi, narezane na kriške
1 velika jabuka, oguljena od kore i narezana na kockice
2 režnja češnjaka, u kori (neoguljena)
2 žlice maslinovog ulja
1 litra obične vode ili povrtnog temeljca
1/2 žličice sjemenki korijandera
1/2 žličice soli, ili više po želji
1 žličica papra u zrnu
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200°C.
U manjoj tepsiji poslažite narezanu mrkvu i neoguljeni češnjak pa sve prelijte s maslinovim uljem, soli i paprom.
Dobro promiješajte tako da svi komadići mrkve budu nauljeni.
Pecite oko 25-30 minuta ili dok mrkva ne omekša, ali pazite da ne uhvati smeđu boju.
Izvadite tepsiju iz pećnice pa mrkvu stavite u veći lonac. Dodajte jabuku, sjemenke korijandera, još soli po potrebi, pa istisnite pečeni češnjak. Prelijte vrućom vodom ili temeljcem pa kuhajte još 15 minuta.
Maknite s vatre pa pažljivo štapnim mikserom izmiksajte juhu u pire. Ako želite gušću juhu, dodajte manje vode, a za rjeđu juhu dodajte još vode.
Poslužite u manjim zdjelicama ukrašeno svježim kriškama jabuke i svježim paprom.
Napisala: Maja Matus