Maja Matus ponovno nas je zavela svojim originalnim i primamljivim delicijama. Osvježite ljetne dane njenim receptom za domaći sladoled od vanilije u umaku od borovnica. Ostale Majine delicije možete pratiti na njenom bloguDalmatiagourmande gdje će vas dočekati veliki broj slatkih i slanih recepata popraćenih prekrasnim umjetničkim fotografijama.
Sladoled od vanilije u umaku od borovnica
Potrebni sastojci:
600 ml punomasnog mlijeka
170 g šećera
200 ml vrhnja za šlag
6 žumanjaka
1 mahuna vanilije
1 žlica meda
I još:
100 g borovnica
25 g šećera
1 žlica vode
Priprema:
- Žumanjke odvojiti od bjelanjaka. Pomiješati žumanjke sa šećerom i medom pa miksati dok smjesa ne postane blijedožuta.
- U međuvremenu, 100 ml vrhnja izmiksajte u čvrsti šlag, a ostatak vrhnja dodajte mlijeku.
- Mlijeko i vrhnje zavriti s vanilijom. Kad mlijeko zavrije, izvaditi mahunu vanilije, a u mlijeko dodati ostatak tučenog vrhnja te smjesu žumanjaka.
- Sve zajedno kuhati oko 2 minute, a zatim još toplu smjesu premjestiti u hladnjak, povremeno miješajući dok se smjesa ne ohladi. Ohlađenu smjesu premjestiti u zamrzivač, pa je povremeno promiješati dok se smjesa smrzava.
- U međuvremenu za umak u tavi rastopite šećer, vodu i zdrobljene borovnice pa kuhajte 5 minuta dok se ne napravi umak.
- Stvrdnuti sladoled prelijte s hladnim umakom od borovnica.