Svi volimo sladoled, no često se moramo ograničavati u uživanju brojeći kalorije, pazeći na aditive, konzervanse, šećer i ostale neizbježne dodatke kupovnim sladoledima. Sladoled koji predlažemo da napravite ne sadrži ništa od navedenog – sve namirnice su cjelovite, prirodne, biljnog podrijetla te će razveseliti vaše nepce i tijelo. Marina Zrnić s bloga „Figgy Piggy i Veličanstvena Smokva“ donosi vam recept za sladoled koji možete jesti i za doručak, a o količinama i kalorijama ne morate razmišljati.
Sastojci
– 2 zamrznute (fair-trade ili Rainforest Alliance certificirane) banane*
– 1 žlica rogača u prahu + 1 žličica sirovog kakaa u prahu (možete ga zamijeniti dodatnim rogačem)
– ½ žličice ceylonskog cimeta
– ¼ žličice vanilije u prahu
– naribana korica 1 male (nešpricane, eko) naranče
Postupak
Noć prije ogulite banane, posložite ih na pladanj ili vrećicu za zamrzavanje te stavite u zamrzivač da se zamrznu. Zamrznute banane nasjeckajte na komade srednje do manje veličine i zajedno s ostalim sastojcima miksajte u multipraktiku dok ne dobijete homogenu, glatku, još zamrznutu, smjesu. Sladoled prebacite u zdjelicu te ukrasite suhim voćem, orašastim plodovima, komadićima rogača (u mahuni) ili naribanom koricom naranče.
*Zašto je važno kupovati fair-trade banane? Pročitajte više o tome na blogu u člancima: „Sve zbog jedne banane dio 1“ i „Sve zbog jedne banane dio 2“