Kakve boje, kakvi okusi! Sirove sladoledne torte ne samo da predstavljaju odličan lagani ljetni desert, nego dolaze u veganskoj verziji, bez glutena i umjetnih šećera. A osim fantastičnog okusa, kao dodatan bonus tu je jednostavnost pripreme, uz minimum prljavog suđa. Čak ne morate ni paliti pećnicu – vi samo ubacite sve sastojke u blender i pritisnute tipku za pokretanje, a najveći dio posla ionako odradi zamrzivač. Jednom kad se stisnu, pustite ih da odstoje 10-15 minuta van zamrzivača i ljetne su torte spremne za posluživanje.
Bobice i samo bobice
Torta u različitim slojevima ne samo da atraktivno izgleda, nego i omogućuje dvostruki užitak za nepce jednom kad se poigrate okusima.
Sastojci
Za bazu
– 1 šalice badema, prženih
– 3/4 šalice datulja, potopljenih u vodi dva sata i ocijeđenih
– 1/2 žlice đumbira
Za kremu
– 1 i pol šalica indijskih oraščića, namočenih preko noći
– 3/4 šalice kokosove kreme
– 1/2 šalice kokosovog ulja
– 1/2 šalice rižinog slada ili javorovog sirupa
– 3 žlice kakao maslaca, rastopljenog
– 1/2 žličice ekstrakta vanilije
– 1/2 šalice malina, borovnica, kupina ili drugog voća po izboru
Priprema
U blenderu izmiksajte bademe. Dodajte datulje i đumbir pa sve dobro izblendajte. Rasporedite smjesu na dno kalupa.
Ocijedite indijske oraščiće, stavite ih u blender i izmiksajte zajedno s kokosovom kremom, kokosovim uljem, sladilom i kakao maslacem dok ne dobijete kremastu smjesu.
Izlijte polovicu smjese u zdjelu, ostatak ostavite u blenderu. Dodajte ekstrakt vanilije, pomiješajte i prelijte kremu preko podloge. Stavite u zamrzivač dok se ne stisne.
U preostalu smjesu dodajte voće po izboru i izblendajte. Prelijte preko kreme od vanilije kad se ona ohladi i stisne. Prekrijte prozirnom folijom i stavite u zamrzivač 2-3 sata.
Kokos i limeta za osvježenje
Divan kremasti i veganski kolač od kokosa i limete za ljetno osvježenje koje trebate, i to u verziji bez glutena i žitarica, rafiniranih šećera i ulja.
Sastojci
Za bazu
– 1 šalica kokosovih ljuskica
– 3 datulje
– 1 i pol žlica kokosovog maslaca
– 1 žlica javorovog sirupa
– 1 žlica vode
Za kremu
– 1 i pol šalica indijskih oraščića, namočenih preko noći
– 1/2 šalice kokosovog vrhnja
– korica od 1 limete
– 1/2 šalice svježe iscijeđenog soka limete
– 1/2 šalice javorovog sirupa
– 1/4 žličice soli
Za sloj kreme od limete
– 1/4 žličice spirulina praha
– 1/4 žličice kurkume
Priprema
U blenderu izmiksajte sve sastojke za kremu. Rasporedite smjesu na dno kalupa.
Pomiješajte sve sastojke za kremu u blenderu dok ne dobijete potpuno glatku i kremastu konzistenciju. Prebacite polovicu smjese u zdjelu i ostavite sa strane.
Dodajte sastojke za sloj limete u preostalu kremu u blenderu i izmiksajte dok se ne poveže.
Na bazu torte izlijte dio smjese od limete (oko četvrtine). Zatim ulijte oko trećine prve smjese u središte kreme od limete koju ste upravo stavili u posudu (to će uzrokovati da se krema od limete lagano širi prema stranama). Zatim u središte bijelog sloja koji ste upravo izlili dodajte dio kreme od limete (što će stvoriti uzorak koncentričnih kružnica), a zatim ponovite s bijelom smjesom. Ulijevajte izmjenično dvije kreme dok vam ne ponestane smjese. Zatim lagano protresite kalup kako biste izjednačili smjesu u tavi. Upotrijebite štapić ili malu žlicu da biste lagano stvorili uzorak vrtloga na vrhu smjese.
Prekrijte kalup prozirnom folijom i zamrznite na 6 sati ili preko noći.
Jagodasto iznenađenje
Uz samo osam sastojaka i bez dodanih šećera, sirova veganska torta od jagoda gotova je za čas, a možete je bez krivnje jesti čak i za doručak.
Sastojci
Za bazu
– 1/2 šalice badema
– 10 datulja
– 2 žlice kokosovog ulja
Za kremu
– 1 šalica indijskih oraščića, namočenih preko noći
– 2 šalice jagode
– sok od pola limuna
– ½ žličice ekstrakta vanilije
– 4 žlice kokosovog ulja
Priprema
U blenderu izmiksajte bademe. Dodajte datulje i kokosovo ulje pa miksajte dok smjesa ne postane ljepljiva i počine se skupljati u kuglu.
Utisnite smjesu za koru u dno kalupa (18 cm) i stavite je u zamrzivač da pripremate punjenje.
Ocijedite indijske oraščiće, stavite ih u blender i izmiksajte zajedno s ostalim sastojcima za kremu. Blendajte dok smjesa ne postane glatka i svilenkasta.
Prelijte smjesu preko kore, prekrijte prozirnom folijom i stavite u zamrzivač na najmanje 4 sata ili preko noći.