Tijesto kolača je uobičajeno tijesto rađeno na principu voćnih pita naših baka (čaša ulja, čaša šećera, 2 čaše brašna, čaša jogurta), a umjesto jogurta stavila sam kefir. Naime, već dulje vrijeme koristim Tibetansku gljivu i obožavam njen kiseli okus.
Osim što je zdrava pa je jedem na tone sa žlicom, od nje možete napraviti kruh, ali i kolače. Odlična mi je u kombinaciji s biskvitnim tijestima koja ispadnu meka i pahuljasta, a kada se kolač ohladi, biskvit nije ni malo suh. Ako nemate Tibetansku gljivu (sve o njenoj ljekovitosti i kefiru koji stvara možete pročitati na internetu), ili ne možete kupiti kefir, možete koristiti običan tekući jogurt u ovom receptu.
Ovog puta koristila sam samo 2 manje jabuke i poslagala sam ih u obliku cvijeta na dno kalupa. Drugi puta ću koristiti više jabuka, tako da ću ih prvo poredati poput cvijeta na dno kalupa, a preko toga dodati još sloj jabuka po cijelom kalupu, potom preliti tijestom.
Pravi sezonski receptić koji bih preporučila svakome! Kod nas hvala Bogu jabuka uvijek ima.
Ovo je moja verzija ovog kolača.
Preokrenuti kolač od jabuka, kefira, maslinovog ulja i lješnjaka
(za 1 kolač, 24 cm)
Potrebni sastojci:
3 jabuke srednje veličine, oguljene i narezane na tanke ploške
2 žlice maslaca
1/4 žličice cimeta u prahu
2/3 šalica + 2 žlice kristal šećera
1/3 šalica mljevenih lješnjaka, prženih
120 ml kefira ili jogurta
120 ml maslinovog ulja
240 g glatkog pšeničnog brašna + još ukoliko je potrebno
3 cijela jaja
2 žličice praška za pecivo
1 žličica sode bikarbone
1 žličica bourbon vanilije u prahu
prstohvat soli
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180°C. Kalup za pečenje torti premažite u tankom sloju s otopljenim maslacem, a potom pospite s malo brašna. Otresite ostatak brašna. Ostavite sa strane.
Lješnjake stavite na papir za pečenje pa ih popecite u pećnici ili u bržoj varijanti na tavici bez dodatka ulja. Sameljite ih u blenderu.
Jabuke operite, ogulite pa narežite na tanke ploške. Jabukama ne morate odstraniti sredinu, dovoljno je izvaditi samo koštice.
U široj tavi rastopite maslac s cimetom i šećerom pa na to poslažite kriške jabuka. Neka se kuhaju oko 2-3 minute sa svake strane. Nemojte da se raspadnu u kuhanju. Ovisno o vrsti jabuka, neke će odmah biti mekane, a neke će trebati kuhati dulje.
Kriške jabuka poslažite po dnu pripremljenog kalupa.
U većoj zdjeli, izmiksajte kefir s šećerom. Dodajte vaniliju, jaja, maslinovo ulje. Stalno miksajući dodajte malo po malo brašna, sol, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Na kraju silikonskom lopaticom umiješajte lješnjake.
Ulijte pripremljeno tijesto preko jabuka pa pecite oko 20-30 minuta. Provjerite čačkalicom da li je kolač pečen prije nego ga izvadite iz pećnice.
Ostavite kolač da se ohladi, a potom ga izvadite iz kalupa i poslužite.
Napisala: Maja Matus