O koprivama ste već imali priliku sve pročitati, a sada je vrijeme da je i okusite u ukusnoj piti s bademima. Pošto je sezona kopriva, možete ih pronaći gotovo posvuda. Prilikom branja obratite pozornost da su biljke barem 50-ak metara udaljene od prometnica i drugih izvora onečišćenja te svakako ponesite rukavice kako biste se zaštitili od njenog žarenja. Ukoliko vas i opeče – sjetite se da je to jedna od metoda liječenja reume. Uostalom, sve će se to isplatiti kada okusite ovu slasnu pitu.
Sastojci:
Tijesto
250 g pomiješanog pšeničnog i kukuruznog brašna
120 g maslaca
1 žličica soli
3 žlice kiselog vrhnja
malo papra
Punjenje
cca 200 -300g mladih listova koprive
250 g kravlje skute
180 g kiselog vrhnja
180 g slatkog vrhnja
3 jaja
šaka grubo mljevenih badema
2 žlice kukuruznog brašna
parmezan
sol
papar
muškatni oraščić
½ crvene chilli papričice ili ¼ crvene slatke paprike sitno nasjeckane
Način pripreme
Od navedenih sastojaka umijesiti tijesto. Kako bi bilo prhko, treba ga mijesiti brzo, ali lagano. Od tijesta napraviti kuglu i zamotati u plastičnu foliju te ostaviti na pola sata u hladnjaku. Nakon hlađenja tijesto razvaljati i potom smjestiti u prethodno maslacom premazan kalup. Prije pečenja tijesto je treba lagano izbockati vilicom, a zatim peći 10 -15 minuta na 190 stupnjeva.
Prije pripreme, koprivu je potrebno dobro oprati (koristeći rukavice). Potom se lagano blanšira, dobro ocijedi te posuši i isjecka na komadiće. U koprivu umiješati grubo mljevene bademe i sve ostale sastojke te dobivenu smjesu izliti u polupečeno tijesto (u kalupu). Nakon toga, pitu je potrebno ponovno na pola sata smjestiti u pećnicu i peći na 180 stupnjeva.
U slast!
Inspiraciju za recept Naturalci pronašli na blogu Cook and Play