Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Dugovječnost
    • Zdravlje mozga
    • Zdravlje srca
    • Dijabetes
    • Nesanica
    • Neplodnost
    • Menopauza
    • Mentalno zdravlje
    • Fitness i joga
    • Zdravlje A-Z
    • Intimno zdravlje
    • Štitnjača
    • Odgovori našeg stručnjaka
  • Prehrana
    • Zdravi recepti
    • Superhrana
    • Mršavljenje
    • Nutricionisti savjetuju
    • Dodaci prehrani
  • Mindfulness
    • Meditacija
    • Osobni rast i razvoj
    • Opuštanje
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
    • Njega kože
    • Njega kose
    • Wellness i spa rituali
    • Suplementi
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
  • Majčinstvo
    • Trudnoća
    • Zdravlje djece
    • Odrastanje
    • Obiteljski odnosi
  • Ekologija i održivost
    • Održivi životni stil
    • Održivi dom
    • Održiva moda i ljepota
  • Aktualno
    • Događanja
    • Intervju
    • Isprobali smo
    • Predstavljamo
    • Promocija
  • Stvaraš. Padaš. Ustaješ. Mijenjaš. – Poduzetnički mindset dijeli znanje s generacijama koje dolaze
    • Posted on 16. svibnja 2025.16. svibnja 2025.
    • Foto: Renata Sedlar
  • Zaboravite na vosak, britvice i urasle dlačice – put do savršeno glatke kože nikada nije bio lakši
    • Posted on 16. svibnja 2025.16. svibnja 2025.
    • Foto: PHILIPS
  • Samo danas: 30% popusta na sve omiljene brendove!
    • Posted on 16. svibnja 2025.16. svibnja 2025.
    • Foto: Promo
  • Kako za sebe i djecu odabrati siguran proizvod protiv komaraca? (I zašto je to danas važnije no ikad)
    • Posted on 16. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
    • Foto: Biljkoljupka
  • Meri Goldašić je Influencerica godine: “Autentičnost uvijek pronađe put”
    • Posted on 15. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
    • Foto: Domagoj Karačić
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Dugovječnost
    • Zdravlje mozga
    • Zdravlje srca
    • Dijabetes
    • Nesanica
    • Neplodnost
    • Menopauza
    • Mentalno zdravlje
    • Fitness i joga
    • Zdravlje A-Z
    • Intimno zdravlje
    • Štitnjača
    • Odgovori našeg stručnjaka
  • Prehrana
    • Zdravi recepti
    • Superhrana
    • Mršavljenje
    • Nutricionisti savjetuju
    • Dodaci prehrani
  • Mindfulness
    • Meditacija
    • Osobni rast i razvoj
    • Opuštanje
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
    • Njega kože
    • Njega kose
    • Wellness i spa rituali
    • Suplementi
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
  • Majčinstvo
    • Trudnoća
    • Zdravlje djece
    • Odrastanje
    • Obiteljski odnosi
  • Ekologija i održivost
    • Održivi životni stil
    • Održivi dom
    • Održiva moda i ljepota
  • Aktualno
    • Događanja
    • Intervju
    • Isprobali smo
    • Predstavljamo
    • Promocija
0
0

Početna stranica Prehrana Zdravi recepti Oboji tanjur uz 50 nijansi zelene

  • Zdravi recepti

Oboji tanjur uz 50 nijansi zelene

Kelj, špinat, brokula, raštika, mahune, grašak… Ne samo da zeleno povrće odlično izgleda na tanjuru, u svim nijansama zelene, nego je riječ o pravoj riznici vitamina i minerala – štoviše, zeleno lisnato povrće može vam i „pomladiti“ mozak

  • Posted on 23. studenoga 2018.7. listopada 2019.
  • 6 min
  • Autor: Naturala.hr
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
0
0
0
 

Kad već boje polako gasnu u prirodi sve se više približavajući bjelini (sivilu?) zime, zašto ih ne biste oživjeli na tanjuru? Točnije, vibrantnu, živu, energičnu zelenu, boju prirode, rasta i prosperiteta. Prva stvar koja pritom pada na pamet je povrće, nekima temelj prehrane, drugima mrsko i nepoželjno. No, s obzirom na obilje nutrijenata kojima raspolaže, mnoštvo vitamina i minerala uz nisku razinu kalorija i masti, nije li vrijeme da preispitate svoj stav prema zelenilu na tanjuru?

Pritom je zeleno lisnato povrće među najboljim namirnicama koje možete uvrstiti u svoj meni – obiluje vlaknima, bogato je antioksidantima, (jesmo li već spomenuli vitamine, kao što je vitamin A i K, ili folate?) te se dovodi u vezu s prevencijom bolesti i očuvanjem zdravlja mozga. Barem je tako zaključila studija objavljena u časopisu Neurology, gdje su, u usporedbi s ljudima koji su rijetko jeli zeleno lisnato povrće, oni koji su ga konzumirali barem jedanput na dan, imali „mlađi“ mozak, s razlikom koja je iznosila i do 11 godina manje od biološke dobi.

Stoga, ako se pitate koji je najbolji način za konzumaciju zelenog povrća (i bilo kojeg drugog, na kraju krajeva), odgovor se može sročiti i ovako – u izobilju, svakodnevno, čak i više puta na dan, sve zbog ljubavi prema dobrom zdravlju. I zato, dobar tek!

Juha za zagrijavanje

Juha od kelja i špinata svoj bogat okus duguje karameliziranom luku i soku od limuna, dok joj dodatak riže daje gušću teksturu i zasitnost – taman da vas utopli u jesenskim danima koji postaju sve kraći.

Sastojci

– 2 žlice maslinova ulja
– 2 velika luka, nasjeckana
– 1 čajna žličica soli
– 2 žlice plus 3 šalice vode
– 1/4 šalice riže arborio
– 450 g kelja
– 350 g špinata
– papar
– 1 žlica soka od limuna

Priprema

U tavi zagrijte 2 žlice ulja. Dodajte luk i 1/4 čajne žličice soli; pržite često miješajući dok luk ne poprimi smeđu boju, oko 5 minuta. Smanjite vatru, dodajte 2 žlice vode i poklopite. Kuhajte dok se luk ne reducira i poprimi duboku smeđu karamel-boju, još 25 do 30 minuta.

U međuvremenu pomiješajte preostale 3 šalice vode i 3/4 čajne žličice soli i dodajte rižu. Pustite da zavrije pa kuhajte 15 minuta.
Očistite i nasjeckajte kelj i špinat. Kelj dodajte riži i nastavite kuhati još 10 minuta. Zatim dodajte luk, špinat, papar i povrtni temeljac.

Kad je juha gotova, izmiksajte je štapnim mikserom i dodajte limunov sok. Začinite prema potrebi.

Oboji tanjur uz 50 nijansi zelene

Palačinke u boji

Zelene palačinke zaštitni su znak zaljubljenika u vege-kuhinju s Instagram-profila Green Kitchen Stories. Ove slane palačinke možete puniti različitim nadjevima – predlažemo zapečeni batat s cimetom, pinkicom limunova soka i jogurtom ili avokado, pesto, špinat i cherry rajčice – što znači da ste dobili odličnu bazu za raznorazne kombinacije.

Sastojci

– 5 jaja
– 150 g/ 1 šalica rižinog, zobenog ili heljdinog brašna
– 500 ml/ 2 šalice zobenog mlijeka ili mlijeka po izboru
– velika šaka špinata
– mala šaka bilja (bosiljak, menta ili peršin)
– morska sol

Priprema

Jaja stavite u blender ili procesor hrane. Dodajte ostale sastojke i miješajte na velikoj brzini sve dok ne dobijete glatku smjesu. Pustite da odstoji 20 minuta prije nego što ih počnete peći (možete krenuti i odmah, ali će se teže okretati).

Pecite palačinke na srednje jakoj vatri, na malo maslaca ili kokosova ulja.

Oboji tanjur uz 50 nijansi zelene

Zeleni, zeleniji curry

Zeleni curry svoje ime duguje boji jela koja potječe od zelenih čili-papričica. Pastu možete koristiti gotovu ili je napraviti sami – trebat će vam zelene ljute papričice, luk, limunska trava, listovi limete i začini poput đumbira, korijandera, soli i papra.

Sastojci

– 1 žlica biljnog ulja
– 2 žlice zelene curry-paste
– 500 g piletine
– 400vml kokosova mlijeka
– 2 žlice tajlandskog ribljeg umaka
– 1 žlica šećera
– šaka mahuna
– šaka šparoga
– sol, svježe mljeveni crni papar

Priprema

Zagrijte ulje u woku na visokoj temperaturi. Dodajte zelenu curry-pastu i miješajte 1-2 minute.
Dodajte piletinu narezanu na trakice i promiješajte dok se ne obloži curry-pastom. Nastavite pržiti 1-2 minute.

Dodajte kokosovo mlijeko, riblji umak i šećer te dobro promiješajte. Pustite da zakuha, a zatim kuhajte još 8-10 minuta, ili dok se umak ne zgusne.

Dodajte mahune i šparoge te kratko propirjajte. Začinite solju i paprom.

Poslužite uz rižu, po želji ukrasite listovima korijandera.

Oboji tanjur uz 50 nijansi zelene

Nek’ se zeleni pizza

Bez glutena, s malo kalorija, a hrpom povrća u umaku i dodacima – tko bi rekao da pizza može biti tako zdrava? Upravo tu na scenu stupa pizza s korom od brokule, koju po želji možete zamijeniti cvjetačom ili tikvicama.

Sastojci

– 1 glava brokule (oko 2-3 šalice usitnjene brokule)
– 2 jaja
– 1/4 šalice parmezana
– 1/4 šalice mozzarelle
– 1/4 čajne žličice soli
– 1/4 čajne žlice papra
– 1/2 čajna žličica talijanskog miksa začina (po želji)
– pesto od špinata (ili umak po izboru)
– dodaci po želji – luk, rajčice, masline, gljive, sir…

Priprema

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzija. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje, namastite i odložite sa strane.
Brokulu razlomite na florete i stavite u blender ili procesor hrane, miksajte dok je ne usitnite.

Premjestite u zdjelu, stavite u mikrovalnu i kratko obradite minutu-dvije. Pustite da se ohladi, zatim smjesu premjestite na čistu krpu i istisnite koliko god vode možete.

U velikoj zdjeli pomiješajte brokulu, jaja, sir i začine dok se potpuno ne sjedine. Premjestite na lim za pečenje i oblikujte u koru za pizzu debljine oko jednog centimetra.

Pecite 10-12 minuta ili dok kora lagano ne porumeni. Izvadite iz pećnice i premažite pestom od špinata te posložite dodatke – gljive, rajčice, sir… ili tanko narezane tikvice za još zeleniju verziju.

Vratite se u pećnicu i pecite još 5-10 minuta ili dok se sir ne otopi. Ohladite najmanje 5 minuta prije rezanja.

Oboji tanjur uz 50 nijansi zelene

Gric, gric… Kelj!

Ako vam je čips omiljena grickalica, sada možete slasno grickati onaj zdravi, i to od kelja. Sa začinima taman po vašoj želji, ukusan i hrskav, uz ovu grickalicu ne morate brinuti o višku ulja ili soli kao kod klasičnog čipsa.

Sastojci

– 1 velika glavica kelja
– 1-2 žlice kokosova ili avokadova ulja
– začini po izbora (npr. 1 žličica kurkume, 1 žličica čilija, 1 žličica curryja, sol, papar)

Priprema

Zagrijte pećnicu na 110 stupnjeva.
Isperite, očistite i dobro osušite listove kelja. Natrgajte ih na manje komadiće i stavite u veću zdjelu. Prelijte uljem i izborom začina, a zatim rukama ravnomjerno rasporedite smjesu preko kelja. Pustite da odstoji 20-ak minuta.

Rasporedite kelj na lim za pečenje, raširite ga da bi se što manje dodirivao.
Pecite 15 minuta, zatim ga lagao promiješajte kako bi se osiguralo jednoliko pečenje. Pecite još 5-10 minuta ili dok kelj ne postane hrskav i blago zlatno-smeđe boje.

Izvadite iz pećnice i pustite da se lagano ohladi. Čuvajte ga u hermetički zatvorenim posudama 2-3 dana.

Oboji tanjur uz 50 nijansi zelene

Kad smoothie procvjeta

Smoothie u zdjelici koji se jede na žlicu zabavna je i šarena varijanta običnog smoothieja, koji možete dodatno obogatiti s još više voća, orašastih plodova, sjemenki ili granole… Napravite smoothie gušći nego inače, s manje mlijeka, a količinu tekućine prilagodite željenoj konzistenciji.

Sastojci

– 1 banana, oguljena, narezana i smrznuta
– 1/2 šalice manga narezanog na kockice
– 2 šake mladog špinata
– 1/2 šalice bademova mlijeka (ili više prema potrebi)
– 1 žlica chia-sjemenki
– malo soli
– mango, kivi, bobice, kokos… za ukrašavanje

Priprema

Ubacite sve sastojke u blender i dobro izmiksajte. Ovisno o željenoj gustoći, prilagodite količinu tekućine.
Stavite u zdjelicu i ukrasite voćem.

Oboji tanjur uz 50 nijansi zelene

Matcha na kuglice

Osim za pripremu čaja, prah matcha može biti odličan dodatak smoothiejima i različitim desertima, kojima daje vibrantnu zelenu boju. Zato, što kažete na jedan matcha-sladoled, čija je priprema prava sitnica?

Sastojci

– 400 g kreme od kokosa
– 4 čajne žličice praha matcha
– 1/2 srednje velikog avokada
– 3 žlice javorova sirupa
– 1/2 čajne žličice vanilije

Priprema

Dodajte sve sastojke u blender i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Ulijte smjesu u posudu za zamrzavanje, pokrijte i zamrznite preko noći. Po želji pospite komadićima tamne čokolade.

Oboji tanjur uz 50 nijansi zelene

 

 

Isprobaj i ovo:

• Započnite dan zelenim napitkom za detoksikaciju
•
Priuštite tijelu dozu zelenog zdravlja
•
Zeleni smoothie je savršeni izvor nutrijenata – evo kako ga napraviti!

 

Total
0
Shares
0
0
0
Prethodni članak

    Piano-doktor Joe Meixner: ‘Terapija glazbom liječi nesanicu, visoki tlak, umor i anksioznost’

    • Posted on 22. studenoga 2018.9. siječnja 2025.
    • Autor: Andrea Šitum, urednica
    Pročitaj
    Sljedeći članak

      Revolucija nove hrvatske kuhinje

      • Posted on 27. studenoga 2018.7. listopada 2019.
      • Autor: Patricija Hut
      • Foto: Lešić Dimitri
      Pročitaj
      Pročitaj i ovo
      Pročitaj
      • Zdravi recepti

      Recept za mlijeko od pistacija: ukusno, kremasto i jednostavno

      • Posted on 5. svibnja 2025.5. svibnja 2025.
      • 2 min
      • Autor: Naturala.hr
      • Foto: Canva
      Započnite dan uz 3 visokoproteinska doručka koji jačaju kožu i poboljšavaju njezin sjaj
      Pročitaj
      • Zdravi recepti

      3 ideje za doručak koji jača i njeguje vašu kožu

      • Posted on 17. ožujka 2025.14. ožujka 2025.
      • 2 min
      • Autor: Naturala.hr
      • Foto: Pexels, canva
      Maslinovo ulje ili ulje avokada? Otkrijte prednosti i nedostatke oba ulja te saznajte koje od njih najbolje odgovara vašem načinu pripreme
      Pročitaj
      • Zdravi recepti

      Maslinovo ulje ili ulje avokada – koje je bolje za kuhanje i zdravlje?

      • Posted on 27. veljače 2025.27. veljače 2025.
      • 2 min
      • Autor: Naturala.hr
      • Foto: Pexels
      Otkrijte kako napraviti veganske čokoladne pločice s bademovim maslacem – jednostavan i ukusan recept bez pečenja
      Pročitaj
      • Zdravi recepti

      Savršen desert bez pečenja: Veganske čokoladne pločice s bademovim maslacem

      • Posted on 24. veljače 2025.24. veljače 2025.
      • 2 min
      • Autor: Naturala.hr
      • Foto: canva
      Pročitaj
      • Zdravi recepti

      Fino i zdravo: 2 recepta za smoothie koji jačaju imunitet i daju energiju

      • Posted on 23. siječnja 2025.23. siječnja 2025.
      • 2 min
      • Autor: pr objava
      • Foto: promo
      Vedrana Orlović podijelila je s nama recept za preukusan kuglof s bananama i rogačem
      Pročitaj
      • Zdravi recepti

      Vedrana Orlović: Lagani siječanj uz kuglof s bananama i rogačem

      • Posted on 20. siječnja 2025.20. siječnja 2025.
      • 5 min
      • Autor: Vedrana Orlović
      • Foto: Vedrana Orlović
      Pročitaj
      • Zdravi recepti

      Što jesti s humusom: 10 genijalnih kombinacija koje morate isprobati

      • Posted on 17. siječnja 2025.16. siječnja 2025.
      • 2 min
      • Autor: Naturala.hr
      • Foto: Pexels
      Pročitaj
      • Zdravi recepti

      Detoks nakon blagdana: 6 smoothieja koji će vas očistiti od svih toksina

      • Posted on 2. siječnja 2025.3. siječnja 2025.
      • 2 min
      • Autor: Naturala.hr
      • Foto: pexels
      Poliklinika Sinteza
      Poliklinika Sinteza
      Najnovije
      • Tajni doručak – kuhanje izravno na radnoj ploči, bez kompromisa u estetici

        • Posted on 15. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
        • 3 min
        • Foto: PR
        Pročitaj
      • Studio Dental Frntić

        Digitalna stomatologija i integracija tehnologija

        • Posted on 15. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
        • 3 min
        • Foto: Studio Dental Frntić
        Pročitaj
      • Ova 3 faktora krivci su za demenciju – pogađaju ‘slabe točke’ našeg mozga

        • Posted on 15. svibnja 2025.13. svibnja 2025.
        • 3 min
        • Foto: Pexels
        Pročitaj
      • Antistres & Antiage program za žene: Ples, vježbe i edukacija na prekrasnoj lokaciji u Šibeniku

        • Posted on 15. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
        • 2 min
        • Foto: PR
        Pročitaj
      • Praćenje EKG-a kod kuće: Zašto je važno i kako nam u tome može pomoći Omron Complete

        • Posted on 15. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
        • 4 min
        • Foto: Medikor
        Pročitaj
      Izdvojeno
      • 1
        Stvaraš. Padaš. Ustaješ. Mijenjaš. – Poduzetnički mindset dijeli znanje s generacijama koje dolaze
        • Posted on 16. svibnja 2025.16. svibnja 2025.
        • Foto: Renata Sedlar
      • 2
        Zaboravite na vosak, britvice i urasle dlačice – put do savršeno glatke kože nikada nije bio lakši
        • Posted on 16. svibnja 2025.16. svibnja 2025.
        • Foto: PHILIPS
      • 3
        Samo danas: 30% popusta na sve omiljene brendove!
        • Posted on 16. svibnja 2025.16. svibnja 2025.
        • Foto: Promo
      • 4
        Kako za sebe i djecu odabrati siguran proizvod protiv komaraca? (I zašto je to danas važnije no ikad)
        • Posted on 16. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
        • Foto: Biljkoljupka
      • 5
        Meri Goldašić je Influencerica godine: “Autentičnost uvijek pronađe put”
        • Posted on 15. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
        • Foto: Domagoj Karačić

      Newsletter

      Prijavite se na naš newsletter

      PRATITE NAS
      0
      0
      Najnovije objave
      • Ova 3-minutna navika može vam pomoći da živite dulje, tvrde znanstvenici
        • Posted on 15. svibnja 2025.13. svibnja 2025.
        • Foto: Pexels
      • Muči vas alergija koja je još gora po noći? Saznajte zašto se simptomi pogoršavaju kad legnete i naučite kako ih brzo i učinkovito ublažiti
        Zašto je alergija gora po noći? 6 krivaca za loš san (i rješenja koja pomažu)
        • Posted on 15. svibnja 2025.13. svibnja 2025.
        • Foto: Pexels
      • Može li nam kombucha zaista pomoći da smršavimo?
        • Posted on 14. svibnja 2025.13. svibnja 2025.
        • Foto: canva
      • Otkrij trik za pametnije skrolanje i nauči kako mudro koristiti tehnologiju bez besmislenog gubljenja vremena
        Skrolanje s ciljem: 5 koraka za pametnije korištenje ekrana
        • Posted on 14. svibnja 2025.13. svibnja 2025.
        • Foto: Pexels
      O nama
      • Impressum
      • Opći uvjeti korištenja
      • Pravila privatnosti i politika kolačića
      • Kontakt
      Naturala.hr
      • Zdravlje
      • Prehrana
      • Mindfulness
      • Odnosi i veze
      • Ljepota
      • Lifestyle
      • Majčinstvo
      • Ekologija i održivost
      • Aktualno
      COPYRIGHTS © 2025 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

      Upiši traženi pojam i stisni Enter.