Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
  • Maja i Bruno Šimleša: “Sav trud je uzaludan ako ste previše nekompatibilni”
    • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
    • Foto: Nina Đurđević
  • Usne s godinama gube boju – evo kako to možete usporiti
    • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Čokoladna torta bez glutena – slastica u kojoj će svi uživati
    • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
    • Foto: Pexels
  • 10 namirnica koje treba konzumirati kada ste prehlađeni ili imate gripu
    • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
    • Foto: Pexels
  • Zaštićeno: Zbogom anemiji: Učinkovito rješenje na nivou cijele populacije
    • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
43K
0
167

Početna stranica Zdravlje Prehrana Revolucija nove hrvatske kuhinje

  • Prehrana

Revolucija nove hrvatske kuhinje

Mlade nade hrvatskoga kulinarstva pokreću neke druge gastro-priče pred kojima leži svijetla budućnost, a vjetru u leđa dodatno su pridonijele preporuke Michelinovih inspektora

  • Posted on 27. studenoga 2018.7. listopada 2019.
  • 6 min
  • Autor: Patricija Hut
  • Foto: Lešić Dimitri
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
0
0
0
 

Ove je godine francuska gastronomija izgubila mitsko lice, prvog celebrity-chefa i uspješnog poslovnog čovjeka koji je podignuo zavjesu što je dijelila kuhinju od restorana, gurnuvši kuhare u prvi plan. Prema mišljenju stručnjaka, Paul Bocuse zadužio je chefove učinivši njihovo zanimanje uglednim i zaslužnim za ono što danas predstavljaju.

Tihi pokret kuhara koji dobivaju zasluženu slavu polako je postajao sve bučniji dok nismo mahom zaboravili vlasnike restorana. Njihova imena u gastronomskim križaljkama spominju se sve manje, ali se zato budno prate migracije kuhara, prati ih se od štednjaka do štednjaka. Trend prepoznavanja kuhara u Lijepoj Našoj pokucao je nešto kasnije, ali lako je pustio korijenje. Nekoć smo imena poznatih hrvatskih chefova mogli nabrojiti tek na prste jedne ruke, no danas ih s lakoćom prepoznajemo po liku i jelu.

Revolucija nove hrvatske kuhinje

Foto: Fidel Gastro

Na Michelinovoj karti

Buri u leđa pridonijeli su i strogi Michelinovi inspektori. U društvo elitnih restorana s prestižnom zvjezdicom prvi je ušao rovinjski Monte prošle godine, a ove je Hrvatska dobila čak dvije nove. Pelegrini u Šibeniku i dubrovački 360° dobili su po jednu, dok je lista restorana s preporukom obogaćena s 24 nova, pa ih sada ima 55. Također, ovim se izborom na gurmanskoj karti našao i dobar komad kontinenta, pa se stranci koji požele otkrivati hrvatsku kulinarsku čaroliju češće odlučuju na istraživanje Zagorja, Slavonije i drugih djelića kulinarske slagalice.

Otok s najviše preporuka Michelinova vodiča je Korčula, no zaslužuje ih daleko više. Osim LD Terracea i Filippija u gradu, i konoba Mate u Pupnatu ovjenčana je lovorikama. Nosi oznaku Bib Gourmanda za odličan omjer cijene i kvalitete. No, da bismo zaključili kako se nešto izvanserijski događa na Crnom otoku, ne trebamo pitati Francuze. Glas onih koji cijene dobru kuhinju, ali i vrhunska vina, daleko se čuje.

Revolucija nove hrvatske kuhinje

Foto: Casual Urban Eatery

Korčula u fokusu

Ove su ga godine puna usta o korčulanskim tanjurima i čašama kojima se zrcali ružičasta budućnost. Neki kažu da Korčula s Pelješcem polako, ali sigurno gura popularniji Hvar u drugi plan. Bilo kako bilo, snaga kojom ta mala kritična masa mladih nada hrvatskoga kulinarstva razasutih po konobama, rančevima, poljoprivrednim gospodarstvima i elitnim restoranima gura naprijed, pozitivan je primjer kako se iskren odnos prema namirnicama i ljudima nagrađuje.

Nakon što je Michael Unsworth, britanski investicijski bankar, restaurirao staru biskupsku palaču Lešić Dimitri pretvorivši je u luksuzni apartmanski hotel s ponudom fine dininga koju potpisuje chef Marko Gajski, postalo je savršeno jasno da se bez dobre energije i fer odnosa ne može napredovati. U LD-u je ručak mnogo više od hrane; to je doživljaj koji se pamti kroz znanje o posebnostima terroira što se stječe zalogaj po zalogaj; gutljaj po gutljaj. Ondje namirnice diktiraju meni, baš kao i tradicija što Gajskom služi kao nadahnuće za moderne interpretacije. Jedno od jela koje vrijedi kušati je komiška pogača. Chef je recepturu usavršavao tri godine sve dok nije dobio točno ono što je zamislio.

Revolucija nove hrvatske kuhinje

Foto: Lešić Dimitri

Moderna vizija za digitalni svijet

I na šetalištu Petra Kanavelića, koje ime duguje jednom od najvećih hrvatskih pisaca 17. stoljeća, oživljen je dobri duh prošlosti. U drevnoj kuli rodio se De Canavellis, a sezonu je otvorio mladi međimurski kuhar Matija Bogdan, koji je svoje znanje i vještine brusio po prestižnim europskim restoranima. I Bogdan inspiraciju crpi iz namirnica što u Canavellis stižu s lokalnih koča i plodnog tla Korčule, Dalmacije, Metkovića… No umjesto igre kulinarskim nasljeđem baka, pouzdaje se u modernu viziju.

Revolucija nove hrvatske kuhinje

Revolucija nove hrvatske kuhinje

Foto: De Canavellis

Vlasnik restorana s jednom od najljepših pozicija za uživanje u zalasku sunca je Pero Lozica. Prošle je godine javnost upoznao s Moro Beach Stupeom – samoodrživom hedonističkom oazom namijenjenoj ponajprije milenijalcima i nautičarima. Nakon što su zahvaljujući društvenim mrežama fotografije ljuljačke u moru ispred Mora obišle svijet, baš kao i jela kuhara Igora Gudca i Matije Kruhonje, Pero Lozica se bacio na još jedan projekt.

Revolucija nove hrvatske kuhinje

Revolucija nove hrvatske kuhinje

Foto: Moro

Na majušnom otoku Vrniku nadomak Korčule predstavio je Vrnik Arts Club, svojevrsnu recepciju otoka na koju se dolazi po porciju kulture, umjetnosti, povijesne baštine i gastronomije koja se pamti. Godinama je Korčula imala stigmu tranzitne luke za jednu noć, no trudom mlađe generacije i nekoliko starijih kadrova to se napokon ispravilo.

Revolucija nove hrvatske kuhinje

Foto: Vrnik

Minuciozna remek-djela

Još jedan primjer mlade nade hrvatske gastronomije je Melkior Bašić, chef restorana Alfred Keller u luksuznom lošinjskom hotelu Alhambra. Njegova jela izgledaju poput umjetničkih remek-djela, no tanjuri nisu isprazni manekeni. Bašićev minuciozan pristup ogleda se u svakom segmentu kompozicije koja otkriva priču o nasljeđu, ali i usporava vrijeme navodeći gosta da zastane i otkrije prostor u kojem se nalazi. Svježi darovi Jadrana, creska janjetina ili istarsko govedo neke su od namirnica koje, ovisno o sezoni, dominiraju jelovnikom Alfreda Kellera. U posebnim prilikama nađe se ondje golubova pripremljenih na francuski način i drugih divota.

Radikalni fusion za spoj nespojivog

Dok se na obali i otocima odigravaju svakojake male revolucije, ni Zagreb ne miruje. Pulsirajući centar koji svake godine dodaje i oduzima nove restoranske pokušaje polako se, ali sigurno širi. Da se radi dobrog roštilja znalo potezati na drugi kraj grada, nije novost, ali raduju raznovrsna iznenađenja internacionalne kuhinje radi koje se pali auto. Na Trešnjevci je potkraj prošle godine svoja vrata otvorio Fidel Gastro, restoran u kojem jelovnik crpi utjecaje južnoameričke, talijanske i japanske kuhinje.

Revolucija nove hrvatske kuhinje

Revolucija nove hrvatske kuhinje

Foto: Fidel Gastro

U stilu radikalnog fusiona, chef Petar Tomašević spaja naizgled nespojivo. Jela poput woka od samog su početka njihov zaštitni znak, a u Fidel se dolazi i na bifteke, ribeye ili predjela poput tostade od dimljenih pačjih prsa. Slastice priprema mlada, ali perspektivna slastičarka Daniela Matijaščić. Fidel Gastro je osvojio simpatije i interijerom. Budući da se nalazi u nekadašnjoj tvornici odjeće Heruc, vlasnici su se odlučili za industrijsko usmjerenje u dizajnu interijera, a dio motora iz kotlovnice prenamijenili su u stakleni stol na ulazu u restoran. Da prostor ne bi ostao industrijski hladan, pobrinuli su se s tristotinjak godina starim hrastom – kupili su i rastavili stare slavonske kuće te iskoristili sve što se moglo.

Revolucija nove hrvatske kuhinje

Foto: Fidel Gastro

Internacionalni okusi

Nešto dalje prema Črnomercu, točnije Borčecu, u Orešje se odlazilo na dobar roštilj, a nedavno ga je zamijenila mala oaza arapske kuhinje. Habibi je meka za libanonske specijalitete, a srdačni domaćini ponose se toplim i hladnim mezama kojih u ponudi ima četrdesetak. Gostima strpljivo objašnjavaju što je bejrutski humus, a što labneh (gusti namaz od jogurta s maslinovim uljem, metvicom i češnjakom) ili mouhamara (ljuti namaz od paprike i orašastih plodova) te zašto na zidu ponosno stoji slika cedra, najstarijeg bića svijeta koji se nalazi i na libanonskoj zastavi. Ako ih upitate, ispričat će vam i priču o slici sata s glavnog trga u centru grada te liticama Rouché koje se nalaze u istoimenom dijelu Bejruta.

Revolucija nove hrvatske kuhinje

Revolucija nove hrvatske kuhinje

Foto: Habibi

Na drugom kraju grada stanovnike Savice početkom godine razveselio je Casual Urban Eatery – kvartovska zalogajnica s odličnim omjerom cijene i kvalitete. Umjesto punjenih paprika i sarmi, naglasak je na receptima u kojima se može osjetiti ponešto s drugih kontinenata, ali na dnevnom meniju nađu se i variva te restani krumpir. Tuna tartar s guacamoleom i misom ili tataki s tapenadom, marinirana vratina sa salatom od bulgura, mariniranom pečenom paprikom i coleslaw samo su neki od specijaliteta na aktualnom meniju. Četiri mlada kuhara i prijatelja sami rade sve što mogu – od majoneze, fermentiranog češnjaka, mješavina začina do ulja infuziranoga komoračem ili pečenom mrkvom, a zajedničko im je pomno osluškivanje sezone i želja gostiju.

Revolucija nove hrvatske kuhinje

Foto: Casual Urban Eatery

 

 

Total
0
Shares
0
0
0
Prethodni članak
  • Zdravi recepti

Oboji tanjur uz 50 nijansi zelene

  • Posted on 23. studenoga 2018.7. listopada 2019.
  • Autor: Naturala.hr
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Poliklinika Bagatin

Poliklinika Bagatin: Dobrodošli u budućnost antiage njege

  • Posted on 27. studenoga 2018.5. listopada 2019.
  • Autor: Poliklinika Bagatin - promo
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Prehrana

Probiotici: Ovih 10 namirnica sadrži najviše probiotičkih bakterija

  • Posted on 24. veljače 2021.24. veljače 2021.
  • 5 min
  • Autor: Promo Stada
  • Foto: Depositphotos
Pročitaj
  • Prehrana

Noom dijeta – promjena životnog stila, a ne kratkoročan gubitak kilograma

  • Posted on 22. veljače 2021.22. veljače 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Prehrana

Hashimoto: Što jesti, a što izbjegavati kod ovog poremećaja štitanjače?

  • Posted on 15. veljače 2021.15. veljače 2021.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Prehrana

Zdravo srce: Ovo je doručak koji kardiolog želi da jedete češće

  • Posted on 1. veljače 2021.1. veljače 2021.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Prehrana

6 pogrešaka u kuhanju zbog kojih su vaši obroci manje zdravi

  • Posted on 28. siječnja 2021.28. siječnja 2021.
  • 4 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Prehrana

4 jednostavna međuobroka koji vam mogu pomoći da bolje spavate

  • Posted on 16. siječnja 2021.15. siječnja 2021.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Prehrana

Ovih 10 namirnica jača vaš organizam i uspješno se bori protiv gripe i prehlade – imate li ih u smočnici?

  • Posted on 11. siječnja 2021.11. siječnja 2021.
  • 4 min
  • Autor: Promo M.E.V. Feller
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Prehrana

Sarma bez mesa: Zaokret omiljenog zimskog jela kojeg ćete obožavati

  • Posted on 7. siječnja 2021.7. siječnja 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Najnovije
  • Kako putovati sa skromnim budžetom? Uz pomoć ovih 5 trikova

    • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
    • 2 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
  • Dr. Alenka Brozina: Je li sirovo voće i povrće zdravije od kuhanog?

    • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
    • 4 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
  • Recikliranje kod kuće: 4 jednostavna savjeta za očuvanje planeta

    • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
    • 2 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Kristina Ukalović: “Učilište Adrianus je platforma iza koje stoje iskustvo, znanje i kvaliteta rada”

    • Posted on 4. ožujka 2021.4. ožujka 2021.
    • 11 min
    • Foto: Privatna arhiva
    Pročitaj
  • Narcisoidni šef ili kolega na poslu? Evo kako izaći na kraj s njima

    • Posted on 4. ožujka 2021.4. ožujka 2021.
    • 5 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
Izdvojeno
  • 1
    Maja i Bruno Šimleša: “Sav trud je uzaludan ako ste previše nekompatibilni”
    • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
    • Foto: Nina Đurđević
  • 2
    Usne s godinama gube boju – evo kako to možete usporiti
    • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
  • 3
    Čokoladna torta bez glutena – slastica u kojoj će svi uživati
    • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
    • Foto: Pexels
  • 4
    10 namirnica koje treba konzumirati kada ste prehlađeni ili imate gripu
    • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
    • Foto: Pexels
  • 5
    Zaštićeno: Zbogom anemiji: Učinkovito rješenje na nivou cijele populacije
    • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
43K
0
167
Najnovije objave
  • Naturala Talk: Proljetne tegobe – alergije i pedikuloze
    • Posted on 4. ožujka 2021.4. ožujka 2021.
    • Foto: Privatna arhiva
  • Flasteri protiv bora – instant rješenje koje prakticiraju holivudske zvijezde
    • Posted on 4. ožujka 2021.4. ožujka 2021.
    • Foto: Depositphotos
  • Peticija za potpunu zabranu držanja pasa na lancu – potpišite je ovdje
    • Posted on 3. ožujka 2021.3. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Zaštićeno: Je li mastika odgovor na gastritis?
    • Posted on 3. ožujka 2021.3. ožujka 2021.
    • Foto: Depositphotos
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Wellness
  • Lifestyle
  • U fokusu
  • Naturala Life
COPYRIGHTS © 2021 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.