Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Dugovječnost
    • Zdravlje mozga
    • Zdravlje srca
    • Dijabetes
    • Nesanica
    • Neplodnost
    • Menopauza
    • Mentalno zdravlje
    • Fitness i joga
    • Zdravlje A-Z
    • Intimno zdravlje
    • Štitnjača
    • Odgovori našeg stručnjaka
  • Prehrana
    • Zdravi recepti
    • Superhrana
    • Mršavljenje
    • Nutricionisti savjetuju
    • Dodaci prehrani
  • Mindfulness
    • Meditacija
    • Osobni rast i razvoj
    • Opuštanje
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
    • Njega kože
    • Njega kose
    • Wellness i spa rituali
    • Suplementi
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
  • Majčinstvo
    • Trudnoća
    • Zdravlje djece
    • Odrastanje
    • Obiteljski odnosi
  • Ekologija i održivost
    • Održivi životni stil
    • Održivi dom
    • Održiva moda i ljepota
  • Aktualno
    • Događanja
    • Intervju
    • Isprobali smo
    • Predstavljamo
    • Promocija
  • 7 znakova da vam treba mentalni odmor (i kako ga uzeti bez osjećaja krivnje)
    • Posted on 4. srpnja 2025.4. srpnja 2025.
    • Foto: Pexels
  • Je li mikrobiom tajno oružje protiv oštećenja od sunca?
    • Posted on 4. srpnja 2025.4. srpnja 2025.
    • Foto: Pexels
  • 9 supernamirnica koje su bogatije kalijem od banana
    • Posted on 4. srpnja 2025.4. srpnja 2025.
    • Foto: Pexels
  • Istina o debljini: „Manje jedi“ više ne vrijedi!
    • Posted on 4. srpnja 2025.4. srpnja 2025.
    • Foto: Poliklinika Sinteza
  • Pozitiva ne mora biti forsirana
    Kako biti pozitivniji – bez glume i forsiranja
    • Posted on 4. srpnja 2025.4. srpnja 2025.
    • Foto: Pexels
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Dugovječnost
    • Zdravlje mozga
    • Zdravlje srca
    • Dijabetes
    • Nesanica
    • Neplodnost
    • Menopauza
    • Mentalno zdravlje
    • Fitness i joga
    • Zdravlje A-Z
    • Intimno zdravlje
    • Štitnjača
    • Odgovori našeg stručnjaka
  • Prehrana
    • Zdravi recepti
    • Superhrana
    • Mršavljenje
    • Nutricionisti savjetuju
    • Dodaci prehrani
  • Mindfulness
    • Meditacija
    • Osobni rast i razvoj
    • Opuštanje
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
    • Njega kože
    • Njega kose
    • Wellness i spa rituali
    • Suplementi
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
  • Majčinstvo
    • Trudnoća
    • Zdravlje djece
    • Odrastanje
    • Obiteljski odnosi
  • Ekologija i održivost
    • Održivi životni stil
    • Održivi dom
    • Održiva moda i ljepota
  • Aktualno
    • Događanja
    • Intervju
    • Isprobali smo
    • Predstavljamo
    • Promocija
0
0

Početna stranica Prehrana Revolucija nove hrvatske kuhinje

    Revolucija nove hrvatske kuhinje

    Mlade nade hrvatskoga kulinarstva pokreću neke druge gastro-priče pred kojima leži svijetla budućnost, a vjetru u leđa dodatno su pridonijele preporuke Michelinovih inspektora

    • Posted on 27. studenoga 2018.7. listopada 2019.
    • 6 min
    • Autor: Patricija Hut
    • Foto: Lešić Dimitri
    Total
    0
    Shares
    0
    0
    0
    Total
    0
    Shares
    0
    0
    0
     

    Ove je godine francuska gastronomija izgubila mitsko lice, prvog celebrity-chefa i uspješnog poslovnog čovjeka koji je podignuo zavjesu što je dijelila kuhinju od restorana, gurnuvši kuhare u prvi plan. Prema mišljenju stručnjaka, Paul Bocuse zadužio je chefove učinivši njihovo zanimanje uglednim i zaslužnim za ono što danas predstavljaju.

    Tihi pokret kuhara koji dobivaju zasluženu slavu polako je postajao sve bučniji dok nismo mahom zaboravili vlasnike restorana. Njihova imena u gastronomskim križaljkama spominju se sve manje, ali se zato budno prate migracije kuhara, prati ih se od štednjaka do štednjaka. Trend prepoznavanja kuhara u Lijepoj Našoj pokucao je nešto kasnije, ali lako je pustio korijenje. Nekoć smo imena poznatih hrvatskih chefova mogli nabrojiti tek na prste jedne ruke, no danas ih s lakoćom prepoznajemo po liku i jelu.

    Revolucija nove hrvatske kuhinje

    Foto: Fidel Gastro

    Na Michelinovoj karti

    Buri u leđa pridonijeli su i strogi Michelinovi inspektori. U društvo elitnih restorana s prestižnom zvjezdicom prvi je ušao rovinjski Monte prošle godine, a ove je Hrvatska dobila čak dvije nove. Pelegrini u Šibeniku i dubrovački 360° dobili su po jednu, dok je lista restorana s preporukom obogaćena s 24 nova, pa ih sada ima 55. Također, ovim se izborom na gurmanskoj karti našao i dobar komad kontinenta, pa se stranci koji požele otkrivati hrvatsku kulinarsku čaroliju češće odlučuju na istraživanje Zagorja, Slavonije i drugih djelića kulinarske slagalice.

    Otok s najviše preporuka Michelinova vodiča je Korčula, no zaslužuje ih daleko više. Osim LD Terracea i Filippija u gradu, i konoba Mate u Pupnatu ovjenčana je lovorikama. Nosi oznaku Bib Gourmanda za odličan omjer cijene i kvalitete. No, da bismo zaključili kako se nešto izvanserijski događa na Crnom otoku, ne trebamo pitati Francuze. Glas onih koji cijene dobru kuhinju, ali i vrhunska vina, daleko se čuje.

    Revolucija nove hrvatske kuhinje

    Foto: Casual Urban Eatery

    Korčula u fokusu

    Ove su ga godine puna usta o korčulanskim tanjurima i čašama kojima se zrcali ružičasta budućnost. Neki kažu da Korčula s Pelješcem polako, ali sigurno gura popularniji Hvar u drugi plan. Bilo kako bilo, snaga kojom ta mala kritična masa mladih nada hrvatskoga kulinarstva razasutih po konobama, rančevima, poljoprivrednim gospodarstvima i elitnim restoranima gura naprijed, pozitivan je primjer kako se iskren odnos prema namirnicama i ljudima nagrađuje.

    Nakon što je Michael Unsworth, britanski investicijski bankar, restaurirao staru biskupsku palaču Lešić Dimitri pretvorivši je u luksuzni apartmanski hotel s ponudom fine dininga koju potpisuje chef Marko Gajski, postalo je savršeno jasno da se bez dobre energije i fer odnosa ne može napredovati. U LD-u je ručak mnogo više od hrane; to je doživljaj koji se pamti kroz znanje o posebnostima terroira što se stječe zalogaj po zalogaj; gutljaj po gutljaj. Ondje namirnice diktiraju meni, baš kao i tradicija što Gajskom služi kao nadahnuće za moderne interpretacije. Jedno od jela koje vrijedi kušati je komiška pogača. Chef je recepturu usavršavao tri godine sve dok nije dobio točno ono što je zamislio.

    Revolucija nove hrvatske kuhinje

    Foto: Lešić Dimitri

    Moderna vizija za digitalni svijet

    I na šetalištu Petra Kanavelića, koje ime duguje jednom od najvećih hrvatskih pisaca 17. stoljeća, oživljen je dobri duh prošlosti. U drevnoj kuli rodio se De Canavellis, a sezonu je otvorio mladi međimurski kuhar Matija Bogdan, koji je svoje znanje i vještine brusio po prestižnim europskim restoranima. I Bogdan inspiraciju crpi iz namirnica što u Canavellis stižu s lokalnih koča i plodnog tla Korčule, Dalmacije, Metkovića… No umjesto igre kulinarskim nasljeđem baka, pouzdaje se u modernu viziju.

    Revolucija nove hrvatske kuhinje

    Revolucija nove hrvatske kuhinje

    Foto: De Canavellis

    Vlasnik restorana s jednom od najljepših pozicija za uživanje u zalasku sunca je Pero Lozica. Prošle je godine javnost upoznao s Moro Beach Stupeom – samoodrživom hedonističkom oazom namijenjenoj ponajprije milenijalcima i nautičarima. Nakon što su zahvaljujući društvenim mrežama fotografije ljuljačke u moru ispred Mora obišle svijet, baš kao i jela kuhara Igora Gudca i Matije Kruhonje, Pero Lozica se bacio na još jedan projekt.

    Revolucija nove hrvatske kuhinje

    Revolucija nove hrvatske kuhinje

    Foto: Moro

    Na majušnom otoku Vrniku nadomak Korčule predstavio je Vrnik Arts Club, svojevrsnu recepciju otoka na koju se dolazi po porciju kulture, umjetnosti, povijesne baštine i gastronomije koja se pamti. Godinama je Korčula imala stigmu tranzitne luke za jednu noć, no trudom mlađe generacije i nekoliko starijih kadrova to se napokon ispravilo.

    Revolucija nove hrvatske kuhinje

    Foto: Vrnik

    Minuciozna remek-djela

    Još jedan primjer mlade nade hrvatske gastronomije je Melkior Bašić, chef restorana Alfred Keller u luksuznom lošinjskom hotelu Alhambra. Njegova jela izgledaju poput umjetničkih remek-djela, no tanjuri nisu isprazni manekeni. Bašićev minuciozan pristup ogleda se u svakom segmentu kompozicije koja otkriva priču o nasljeđu, ali i usporava vrijeme navodeći gosta da zastane i otkrije prostor u kojem se nalazi. Svježi darovi Jadrana, creska janjetina ili istarsko govedo neke su od namirnica koje, ovisno o sezoni, dominiraju jelovnikom Alfreda Kellera. U posebnim prilikama nađe se ondje golubova pripremljenih na francuski način i drugih divota.

    Radikalni fusion za spoj nespojivog

    Dok se na obali i otocima odigravaju svakojake male revolucije, ni Zagreb ne miruje. Pulsirajući centar koji svake godine dodaje i oduzima nove restoranske pokušaje polako se, ali sigurno širi. Da se radi dobrog roštilja znalo potezati na drugi kraj grada, nije novost, ali raduju raznovrsna iznenađenja internacionalne kuhinje radi koje se pali auto. Na Trešnjevci je potkraj prošle godine svoja vrata otvorio Fidel Gastro, restoran u kojem jelovnik crpi utjecaje južnoameričke, talijanske i japanske kuhinje.

    Revolucija nove hrvatske kuhinje

    Revolucija nove hrvatske kuhinje

    Foto: Fidel Gastro

    U stilu radikalnog fusiona, chef Petar Tomašević spaja naizgled nespojivo. Jela poput woka od samog su početka njihov zaštitni znak, a u Fidel se dolazi i na bifteke, ribeye ili predjela poput tostade od dimljenih pačjih prsa. Slastice priprema mlada, ali perspektivna slastičarka Daniela Matijaščić. Fidel Gastro je osvojio simpatije i interijerom. Budući da se nalazi u nekadašnjoj tvornici odjeće Heruc, vlasnici su se odlučili za industrijsko usmjerenje u dizajnu interijera, a dio motora iz kotlovnice prenamijenili su u stakleni stol na ulazu u restoran. Da prostor ne bi ostao industrijski hladan, pobrinuli su se s tristotinjak godina starim hrastom – kupili su i rastavili stare slavonske kuće te iskoristili sve što se moglo.

    Revolucija nove hrvatske kuhinje

    Foto: Fidel Gastro

    Internacionalni okusi

    Nešto dalje prema Črnomercu, točnije Borčecu, u Orešje se odlazilo na dobar roštilj, a nedavno ga je zamijenila mala oaza arapske kuhinje. Habibi je meka za libanonske specijalitete, a srdačni domaćini ponose se toplim i hladnim mezama kojih u ponudi ima četrdesetak. Gostima strpljivo objašnjavaju što je bejrutski humus, a što labneh (gusti namaz od jogurta s maslinovim uljem, metvicom i češnjakom) ili mouhamara (ljuti namaz od paprike i orašastih plodova) te zašto na zidu ponosno stoji slika cedra, najstarijeg bića svijeta koji se nalazi i na libanonskoj zastavi. Ako ih upitate, ispričat će vam i priču o slici sata s glavnog trga u centru grada te liticama Rouché koje se nalaze u istoimenom dijelu Bejruta.

    Revolucija nove hrvatske kuhinje

    Revolucija nove hrvatske kuhinje

    Foto: Habibi

    Na drugom kraju grada stanovnike Savice početkom godine razveselio je Casual Urban Eatery – kvartovska zalogajnica s odličnim omjerom cijene i kvalitete. Umjesto punjenih paprika i sarmi, naglasak je na receptima u kojima se može osjetiti ponešto s drugih kontinenata, ali na dnevnom meniju nađu se i variva te restani krumpir. Tuna tartar s guacamoleom i misom ili tataki s tapenadom, marinirana vratina sa salatom od bulgura, mariniranom pečenom paprikom i coleslaw samo su neki od specijaliteta na aktualnom meniju. Četiri mlada kuhara i prijatelja sami rade sve što mogu – od majoneze, fermentiranog češnjaka, mješavina začina do ulja infuziranoga komoračem ili pečenom mrkvom, a zajedničko im je pomno osluškivanje sezone i želja gostiju.

    Revolucija nove hrvatske kuhinje

    Foto: Casual Urban Eatery

     

     

    Total
    0
    Shares
    0
    0
    0
    Prethodni članak
    • Zdravi recepti

    Oboji tanjur uz 50 nijansi zelene

    • Posted on 23. studenoga 2018.7. listopada 2019.
    • Autor: Naturala.hr
    Pročitaj
    Sljedeći članak

      Poliklinika Bagatin: Dobrodošli u budućnost antiage njege

      • Posted on 27. studenoga 2018.9. siječnja 2025.
      • Autor: Poliklinika Bagatin - promo
      Pročitaj
      Pročitaj i ovo
      Pročitaj
      • Superhrana

      9 supernamirnica koje su bogatije kalijem od banana

      • Posted on 4. srpnja 2025.4. srpnja 2025.
      • 2 min
      • Autor: Naturala.hr
      • Foto: Pexels
      Pročitaj
      • Mentalno zdravlje

      Samopouzdana i sretna – kako uživati u svojem tijelu do maksimuma?

      • Posted on 4. srpnja 2025.3. srpnja 2025.
      • 3 min
      • Autor: Naturala.hr
      • Foto: canva
      Prostirka za jogu vaš je saveznik u opuštanju i jačanju tijela, ali ona može biti i glavni krivac za neugodne promjene na vašoj koži
      Pročitaj
      • Fitness i joga

      Prostirka za jogu može uzrokovati akne – evo kako to spriječiti

      • Posted on 4. srpnja 2025.3. srpnja 2025.
      • 2 min
      • Autor: Naturala.hr
      • Foto: Pexels
      Pročitaj
      • Zdravlje A-Z

      Što se događa s našim organizmom kad preskočimo obrok?

      • Posted on 3. srpnja 2025.3. srpnja 2025.
      • 2 min
      • Autor: Naturala.hr
      • Foto: Pexels
      Pročitaj
      • Nutricionisti savjetuju

      Što je zdravije: Kruh od kiselog tijesta ili cjelovite pšenice?

      • Posted on 3. srpnja 2025.3. srpnja 2025.
      • 3 min
      • Autor: Naturala.hr
      • Foto: unsplash
      Brojna znanstvena istraživanja potvrđuju da je jadikovanje veoma štetno za naše raspoloženje, mozak, sugovornike, pa čak i za naše tijelo
      Pročitaj
      • Mentalno zdravlje

      Jadikovanje: Kako se požaliti na ‘pravi’ način te usput pronaći rješenje?

      • Posted on 2. srpnja 2025.2. srpnja 2025.
      • 3 min
      • Autor: Naturala.hr
      • Foto: pexels
      Pročitaj
      • Dugovječnost

      Dugovječnost ovisi o ovoj iznenađujućoj vještini – evo kako je razviti

      • Posted on 2. srpnja 2025.1. srpnja 2025.
      • 3 min
      • Autor: Naturala.hr
      • Foto: Pexels
      Otkrijte zašto je šetnja nakon večere idealna navika – te kako poboljšava probavu, snižava šećer u krvi i podiže raspoloženje
      Pročitaj
      • Zdravlje A-Z

      Šetnja nakon večere: 3 razloga zašto je trebate uvesti već večeras

      • Posted on 1. srpnja 2025.1. srpnja 2025.
      • 2 min
      • Autor: Naturala.hr
      • Foto: Pexels
      Poliklinika Sinteza
      Poliklinika Sinteza
      Najnovije
      • Samopouzdana i sretna – kako uživati u svojem tijelu do maksimuma?

        • Posted on 4. srpnja 2025.3. srpnja 2025.
        • 3 min
        • Foto: canva
        Pročitaj
      • Prostirka za jogu vaš je saveznik u opuštanju i jačanju tijela, ali ona može biti i glavni krivac za neugodne promjene na vašoj koži

        Prostirka za jogu može uzrokovati akne – evo kako to spriječiti

        • Posted on 4. srpnja 2025.3. srpnja 2025.
        • 2 min
        • Foto: Pexels
        Pročitaj
      • Što se događa s našim organizmom kad preskočimo obrok?

        • Posted on 3. srpnja 2025.3. srpnja 2025.
        • 2 min
        • Foto: Pexels
        Pročitaj
      • Color walk: Trend koji briše stres u par koraka

        • Posted on 3. srpnja 2025.3. srpnja 2025.
        • 2 min
        • Foto: Pexels
        Pročitaj
      • Ljetni hit popusti do -50%: Steve Madden donosi najpoželjnije modne komade sezone

        • Posted on 3. srpnja 2025.3. srpnja 2025.
        • 2 min
        • Foto: promo
        Pročitaj
      Izdvojeno
      • 1
        7 znakova da vam treba mentalni odmor (i kako ga uzeti bez osjećaja krivnje)
        • Posted on 4. srpnja 2025.4. srpnja 2025.
        • Foto: Pexels
      • 2
        Je li mikrobiom tajno oružje protiv oštećenja od sunca?
        • Posted on 4. srpnja 2025.4. srpnja 2025.
        • Foto: Pexels
      • 3
        9 supernamirnica koje su bogatije kalijem od banana
        • Posted on 4. srpnja 2025.4. srpnja 2025.
        • Foto: Pexels
      • 4
        Istina o debljini: „Manje jedi“ više ne vrijedi!
        • Posted on 4. srpnja 2025.4. srpnja 2025.
        • Foto: Poliklinika Sinteza
      • Pozitiva ne mora biti forsirana 5
        Kako biti pozitivniji – bez glume i forsiranja
        • Posted on 4. srpnja 2025.4. srpnja 2025.
        • Foto: Pexels

      Newsletter

      Prijavite se na naš newsletter

      PRATITE NAS
      0
      0
      Najnovije objave
      • Što je zdravije: Kruh od kiselog tijesta ili cjelovite pšenice?
        • Posted on 3. srpnja 2025.3. srpnja 2025.
        • Foto: unsplash
      • Minea otkiva zašto se veseli popunjenom kalendaru obveza, koncertima i pripremama velikog rujanskog koncerta za 30. godina karijere.
        Minea: “Teško mi je i samoj povjerovati da slavim 30 godina glazbene karijere!”
        • Posted on 3. srpnja 2025.3. srpnja 2025.
        • Foto: Privatna arhiva
      • Otkrijte namirnice koje potiču prirodnu proizvodnju kolagena i usporavaju pojavu bora – put do mladolike kože počinje na tanjuru
        11 moćnih namirnica koje mogu usporiti pojavu bora nakon 40.
        • Posted on 2. srpnja 2025.2. srpnja 2025.
        • Foto: Pexels
      • Ovo su grešake koje dermatolozi žele da prestanete raditi s kremom za sunčanje u spreju
        6 grešaka koje dermatolozi žele da prestanete raditi sa sprejem za sunčanje
        • Posted on 2. srpnja 2025.2. srpnja 2025.
        • Foto: Pexels
      O nama
      • Impressum
      • Opći uvjeti korištenja
      • Pravila privatnosti i politika kolačića
      • Kontakt
      Naturala.hr
      • Zdravlje
      • Prehrana
      • Mindfulness
      • Odnosi i veze
      • Ljepota
      • Lifestyle
      • Majčinstvo
      • Ekologija i održivost
      • Aktualno
      COPYRIGHTS © 2025 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

      Upiši traženi pojam i stisni Enter.