Koliko god vam izmamio osmijeh na lice, pun tanjur palačinki teško da se može smatrati zdravom opcijom ako se pridržavate određenog režima prehrane. Međutim, uz neke jednostavne zamjene za klasične sastojke i par zabavnih dodataka, poput matcha praha ili kokosa, možete uživati u svojoj omiljenoj poslastici bez prevelike grižnje savjesti.
U zelenom izdanju
Matcha prah zelenog čaja iznimno je bogat antioksidansima i usto će vas dobro razbuditi. Stoga, ako vam zatreba doza kofeina, zašto ne biste iskombinirali dvije omiljene stvari u jednu hrpu palačinki?
Sastojci
– 1 i pol šalica brašna
– 2 žlice visokokvalitetnog matcha praha
-1 i pol čajna žličica praška za pecivo
– 2 velika jaja
– 2 žlice javorovog sirupa
– 1 i pol šalica zgnječenih zrelih banana
– 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
– 1 šalica nezaslađenog bademovog mlijeka
– 3/4 šalice komadića tamne čokolade (sa 70% kakaa)
Priprema
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, matcha prah i prašak za pecivo. Odložite suhe sastojke sa strane.
U zasebnoj zdjeli za umutite zajedno jaja, javorov sirup, banane, ekstrakt vanilije i bademovo mlijeko. Dodajte mokre sastojke suhim sastojcima i lagano promiješajte. Koristeći gumenu špatulu, na kraju umiješajte komadiće tamne čokolade.
Zagrijte veliku tavu na srednje jakoj vatri i pecite palačinke na kokosovom ulju, sve dok vanjski rubovi ne postanu čvrsti, a dno dobije zlatno-smeđu boju, oko dvije minute. Preokrenite i pecite još dvije minute s druge strane.
S kokosom i kvinojom
Instagram profil i blog Green Kitchen Stories uvijek je dobrodošla inspiracija za zdrave i raznolike obroke, a ovoga puta to su palačinke od kvinoje i kokosa.
Sastojci
– 1/2 šalice nekuhane kvinoje, namočene 12 do 24 sata u jednoj šalici filtrirane vode
– 1/2 šalice zobenih pahuljica
– 3/4 šalice kokosovog brašna
– 1 šalica nezaslađenog bademovog mlijeka
– 1 jaje (ili jedno chia-jaje: 1 žličica chia sjemenki namočenih u 1/4 šalice vode na 15 minuta)
– 2 žlice rastopljenog kokosovog ulja
– 1/2 čajne žličice ekstrakta vanilije
– 1 žličica sode bikarbone
– 1/2 žličice cimeta
– kora od 1 limuna
Priprema
Ocijedite i isperite kvinoju, stavite je u blender. Dodajte zobene pahuljice, 1/4 šalice kokosa, bademovo mlijeko, chia jaje (ili obično jaje), kokosovo ulje, ekstrakt vanilije, sodu bikarbonu i cimet. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte preostalo kokosovo brašno i limunovu koricu te pomiješajte.
Zagrijte tavu i kokosovo ulje. Pecite palačinke oko 3 minute ili dok površina ne bude pokrivena mjehurićima, a dno je zlatne boje. Preokrenite i pecite još 2 minute.
Poslužite uz voćni džem ili svježe voće uz dodatak javorovog sirupa.
Od heljdinog brašna
Heljda je lako probavljiva, a hranjiva namirnica koja ne sadrži gluten, i stoga je prikladna za prehranu osoba oboljelih od celijakije ili intolerantnih na gluten. Bogata je antioksidansima flavonoidima, a ujedno predstavlja dobar izvor vlakana.
Sastojci
– 1 šalica heljdinog brašna
– 2 čajne žličice cimeta
– 1 i pol čajna žličica sode bikarbone
– 1/4 žličice soli
– 2 jaja (ili chia-jaje)
– 1/2 šalice soka od jabuke
– 1 šalica nezaslađenog bademovog mlijeka
– 1/2 čajne žličice ekstrakta vanilije
– 3 žlice kokosovog ulja
Priprema
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno od heljde, cimet, sodu bikarbonu i sol. Istucite jaje sa sokom od jabuke, bademovim mlijekom i ekstraktom vanilijom. Pomiješajte mokre i suhe sastojke.
Zagrijte veliku tavu i pecite palačinke na kokosovom ulju. Po želji poslužite s tostiranim bademima i javorovim sirupom.
Isprobaj i ovo:
• Brzinske čoko kuglice od samo četiri sastojka
• La dolce vita – tri brza čokoladna deserta u kojima možeš uživati bez grižnje savjesti
• Zelene palačinke – savršeni ljetni zalogaj koje će obožavati i mali i veliki