Ghee, pročišćeni maslac, može se koristiti kao zamjena za maslac, a upravo je idealan za pečenje jer se teško pregrijava. Ghee je u Ayurvedi osnovna masnoća za pripremu svih jela, a najbolje od svega jest što ga možete napraviti u svom domu i to vrlo lako!
Ghee je digestiv, pomaže apsorpciju i asimilaciju hranjivih tvari. U Ayurvedi je vrlo cijenjen zbog velikog broja pozitivnih učinaka na cijelo tijelo; povećanje fleksibilnosti, pojačavanje djelovanja ljekovitih komponenti biljaka, uravnoteženja energije. Osobe koje pate od povišenog kolesterola ili gojaznosti ipak bi ga trebale koristiti s dozom opreza.
Kako napraviti svoj ghee?
Za pripremu ghee-a potrebno je 500 g neslanog maslaca. Maslac stavite u lonac s debljim dnom i zagrijte na srednje jakom plamenu dok se ne rastopi.
Smanjite toplinu dok smjesa ne provrije i nastavite kuhati pri laganoj temperaturi. Lonac ne prekrivajte poklopcem. Maslac će se pjeniti i ˝krčkati˝ dok ga kuhate. Uskoro će se početi pojavljivati bijeli talog na dnu lonca, a maslac će poprimiti miris svježe pečenih kokica i zlaćanu boju.
U ovoj je fazi vrlo važno da neprekidno budete uz ghee i pazite kako ne bi zagorio. Uskoro će smjesa postati jednolika, zlaćanih nijansi. Čistom žlicom uklonite pjenicu nastalu na površini smjese i provjerite je li jednolika i pri dnu lonca. U momentu kada prestane krčkanje i formiranje taloga, uklonite lonac s plamena.
Pustite ga da se malo rashladi i potom ga procijedite kroz čistu gazu ili sitno cjedilo u staklenu posudu sa čvrstim poklopcem. Odbacite grudice pri dnu lonca, a ukoliko je vaš ghee poprimio smećkaste nijanse i miris orašastih plodova – znači da je zagoren.
Pola kilograma maslaca potrebno je kuhati oko 15 minuta. S većim količinama maslaca, vrijeme kuhanja se produljuje. Ghee se može čuvati u na sobnoj temperaturi, nije ga potrebno spremati u hladnjak. Štoviše, za ghee kažu da mu se kvaliteta čak popravlja s vremenom. Međutim, morate biti oprezni prilikom korištenja ghee-a i paziti da ga uvijek uzimate čistom i suhom žlicom kako biste izbjegli eventualno kvarenje.