Japanci svoju dugovječnost mogu zahvaliti tradicionalnoj japanskoj kuhinji, „Washoku“, koja se nalazi na UNESCO-voj listi zaštićene kulturne baštine. Zbog poštovanja prema prirodi koju utjelovljuje „Washoku“, tradicionalne japanske namirnice uzgajaju se prema najvišim standardima ekološke proizvodnje, čuvajući znanja koje se generacijama prenose s koljena na koljeno. Njihova visoka nutritivna vrijednost i blagodati koje pružaju našem zdravlju donijeli su im status japanske superhrane, a upravo je to bila tema radionice u zagrebačkoj Makronovi o japanskoj kuhinji s koje vam donosimo recept za Miso juhu.
Sastojci za 4 porcije
– luk
– mrkva
– dajkon
– drugo sezonsko povrće
– gljive
– wakame alga
– 4 šalice dashi temeljca (od kombu alge i suhih shiitake gljiva)
– 80g Mugi* misa i Genmai** misa, pomiješanih zajedno
*mugi miso je ječmeni miso
* genmai miso je rižin miso
Postupak
Za pripremu dashi temeljca dodajte vodu, kombu i suhe shiitake i stavite u hladnjak preko noći. Izrežite luk na polumjesece. Mrkvu i dajkon izrežite na četvrtine.
Izrežite drugo povrće i gljive na manje komade (veličine zalogaja). Namočite wakame algu u vodi nekoliko sekundi i narežite na male komade. U zagrijanu posudu dodajte manju količinu sezamovog ulja i pirjajte luk dok ne postane djelomično proziran. Dodajte mrkvu i drugo korjenasto povrće i posolite.
Poklopite i pirjajte na laganoj vatri. Nakon što ste ispirjali povrće, dodajte dashi temeljac i pojačajte plamen (posuda treba biti otklopljena).