Slasni medenjaci naći će se na mnogim blagdanskim stolovima. Umjesto kristal šećera i bijelog brašna, oni koji vole dodatno pripaziti na zdravlje i tijekom blagdana – mogu ih zamijeniti nerafiniranim šećerom ili integralnim brašnom.
I ne zaboravite, darivanje još uvijek traje do 29.prosinca ove godine 🙂
Medenjaci
(za 20 komada)
Potrebni sastojci:
150 g kristal šećera
3 žlice tekućeg meda
2 cijela jaja
350 g glatkog pšeničnog brašna, tip 550
1 žličica sitno ribanog đumbira, svježeg
1 žličica sode bikarbone
1 žličica cimeta u prahu
1/2 žličice zdrobljenog klinčića
1 žlica mljevenih koštica od marelica (ili 2 žlice amaretta)
prstohvat soli
Priprema:
U lončiću srednje veličine pomiješajte med i šećer pa sve zagrijavajte na laganoj vatri uz neprestano miješanje dok se šećer potpuno ne otopi. Skinite s vatre i potpuno ohladite.
U ohlađenu smjesu meda dodajte jedno po jedno jaje, stalno miksajući.
U međuvremenu, pomiješajte brašno s sodom bikarbonom, soli, đumbirom, cimetom, klinčićem i mljevenim košticama marelica. Ostavite sa strane.
U smjesu meda i jaja malo po malo dodajte smjesu brašna, stalno miejšajući dok se smjesa ne ujednači. Smjesu pokrijte čistom kuhinjskom krpom pa ostavite na sobnoj temperaturi 1 sat.
Tepsiju za pečenje 41×36 cm obložite papirom za pečenje. Ostavite sa strane.
Prije nego krenete od tijesta raditi kuglice, namočite ruke jer je tijesto jako ljepljivo. Naravno, smjesa vam ne smije biti rijetka, pa ukoliko je potrebno dodajte još brašna. Od tijesta zamijesite oko 20-ak kuglica veličine 2 cm (naravno, možete raditi i veće ili manje kuglice), pa ih poslažite u pripremljenu tepsiju na udaljenosti najmanje 5 cm jednu od druge. Tako poslagane kuglice pokrijte suhom krpom i ostavite stajati 2 sata na sobnoj temperaturi prije pečenja. Prije pečenja kuglice premažite s malo vode.
Zagrijte pećnicu na 180°C.
Medenjake pecite 15 minuta.
Pustite da se medenjaci ohlade, a potom ih ili dekorirajte ili spremite u kutijice. Mogu trajati do 5 dana
Napisala: Maja Matus
Dalmatiagourmande.blogspot.com