Maja Matus nam je jučer pripremila krafne, a danas fritule…od sutra smo na dijeti, časna riječ, ali u vrijeme Fašnika se to i onako ne broji…
Potrebni sastojci:
720 g glatkog pšeničnog brašna
2 cijela jaja
4 žlice kristal šećera
360 ml kiselog vrhnja
1 jabuka, kisela, sitno naribana
2 praška za pecivo (24 g)
1 limun, ribana korica
1 naranča, ribana korica
1 žlica ruma, po želji
60 ml rakije od ruža (ili neka druga rakija)
ulje za prženje, oko 600 ml
Priprema:
Pomiješajte jaja s šećerom, ribanim koricama limuna i naranče, rumom, rakijom, pa dodajte kiselo vrhnje i naribanu jabuku.
Brašno pomiješajte s praškom za pecivo pa dodajte gornjoj smjesi, stalno ručno miješajući. Smjesu ostavite sa strane. U manju, užu tećicu ulijte ulje i stavite da se ulje zagrije dok ne počne „cvrčati“.
Od tijesta pomoću 2 žlice oblikujte fritulice veličine oraha, pa ih stavljajte pržiti u vruće ulje na srednje jakoj vatri. Žlice prije stavljanja u tijesto namočite u čaši hladne vode. Prilikom pečenja fritulice okrećite kako vam ne bi zagorile.
Kada su fritulice rumene, pomoću žlice sa rupicama izvadite ih na tanjur obložen kuhinjskom salvetom kako bi se upio višak masnoće.
Prije posluživanja pospite šećerom u prahu, po želji.
Napisala: Maja Matus