Iako se smatra voćem, dinja je zapravo povrće iz porodice tikvovki te pripada redu krastavaca, lubenica i dinja. No, svim obožavateljima njezinog pomalo egzotičnog okusa to nimalo ne smeta, jer upakirane u dinju dolazi cijela hrpa vitamina i antioksidanta. Obiluje vitaminima A i C, korisnima za zdravlje kože i očiju te funkciju imuniteta, i antioksidantima koji se povezuju s prevencijom mnogih stanja, od prijevremenog starenja kože do upale u tijelu i karcinoma.
Dinja se ovdje sljubljuje sa začinima i jogurtom u inačici popularnog osvježavajućeg napitka podrijetlom iz azijskih zemalja. Lassi je piće nastalo u Indiji, na bazi jogurta koji se miješa s vodom i začinima, uz dodatak voća po želji – u ovom slučaju, dinje.
Začinjeni lassi s dinjom
Sastojci
– 2 šalice dinje, narezane na kockice i smrznute
– 1 i pol šalica običnog punomasnog jogurta
– 2 žlice meda
– 1/4 čajne žličice kardamoma
– 1 šalica leda
– prstohvat šafranovih niti za ukras (po želji)
– prstohvat kardamoma za ukras (po želji)
Priprema
Stavite sve sastojke (osim šafrana i dodatnog kardamoma) u blender i miksajte dok ne dobijete glatku i kremastu smjesu. Okusite i po potrebi prilagodite omjer sastojaka.
Ulijte u čaše i po vrhu pospite prstohvatom kardamoma i nitima šafrana.
Uživajte!