Krumpir se danas priprema na različite načine – prženjem, kuhanjem, na salatu… Ali jeste li ga ikada jeli pečenog u kori s ukusnim nadjevima na vrhu? Ako niste, svakako biste trebali probati, a savršen recept za ovu jednostavnu verziju londonskog fast food jela nude vam vaši Kuhari.com i Dunja Gulin.
Potrebni sastojci za 2 osobe:
– 3x 80 g tune Rio Mare (natur, ne u ulju)
– 1/4 šalice namočenih indijskih oraščića
– maslinovo ulje
– sok limuna
– sol, papar
– 1/4 žličice suhog bosiljka
– 6 većih krumpira
za serviranje:
– 12 kiselih krastavaca
– malo ajvara
– 2 žlice sjeckanog peršina
– maslinovo ulje
Priprema
– Krumpir dobro iščetkajte i obrišite krpom. Budući da se jede i kora, najbolje bi bilo kada bi ovo jelo pripremali s krumpirom iz ekološkog uzgoja.
– Svaki krumpir presijecite na pola po duljini, a prerezanu površinu svake polovice istrljajte s malo krupne (ili sitne) soli.
– Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva dok površina krumpira ne porumeni, a krumpiri ne omekšaju.
– Dok se krumpir peče pripremite nadjev – tunu ocijedite i stavite u blender s ostalim sastojcima i izmiksajte u glatki namaz, a kisele krastavce nasjeckajte na male kockice.
– Polovice krumpira, dok su još vrući, posložite na tanjur, na svaki komad dodajte 1 žlicu namaza, pospite sjeckanim krastavcima, ukrasite nečim crvenim (npr. s malo ajvara), pospite sjeckanim peršinom i poškropite maslinovim uljem. Umjesto namaza od tune možete napraviti i neki drugi namaz. (npr. od svježeg sira/slanutka/crvene leće/tofua)
– Servirajte uz veliku zdjelu miješane salate, npr. matovilca i rikule.