Ako postoji miris koji može opisati jesen bolje od bilo koje riječi, to je miris svježe pečenog kruha od bundeve s toplim začinima. Dok se pećnica polako zagrijava, a zrak ispuni aroma cimeta, đumbira i klinčića, dom postaje toplo, mirno i mirisno utočište.
Ovaj kruh utjelovljuje sve što volimo u jeseni – mekan je, sočan i prepun okusa koji griju dušu. Svaki zalogaj otkriva nježnost pirea od bundeve i bogatstvo začina, dok hrskavi streusel preljev stvara savršen kontrast i dodaje mu teksturu kojoj se teško odolijeva.
Sastojci za tijesto
- sprej protiv lijepljenja
- 3 šalice višenamjenskog brašna
- 1 žlica + 1 žličica praška za pecivo
- 1 žlica mljevenog cimeta
- 1½ žličice mljevenog đumbira
- ½ žličice mljevenog klinčića
- 1½ žličice krupne (košer) soli
- 2 šalice svijetlosmeđeg šećera
- 1 šalica kristalnog šećera
- 1 limenka (425 g) pirea od bundeve
- 1 šalica biljnog ulja
- 5 velikih jaja
- 1 žlica ekstrakta vanilije
Sastojci za streusel preljev
- ¾ šalice brašna
- ⅓ šalice svijetlosmeđeg šećera
- ⅓ šalice sjemenki bundeve
- ½ žličice soli
- 6 žlica otopljenog neslanog maslaca
Upute:
1. Pripremite tijesto
- Zagrijte pećnicu na 175 °C. Kalupe za kruh lagano poprskajte sprejem protiv lijepljenja.
- U većoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, cimet, đumbir, klinčiće i sol.
- U drugoj zdjeli mikserom sjedinite šećere, pire od bundeve, ulje, jaja i vaniliju dok ne dobijete glatku smjesu.
- Suhe sastojke polako dodajte mokrima i miješajte dok se sve lijepo ne sjedini.
- Smjesu ravnomjerno rasporedite u pripremljene kalupe.
2. Napravite streusel preljev
- U manjoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, pepite i sol. Dodajte otopljeni maslac i lagano promiješajte vilicom dok ne dobijete mrvičastu teksturu.
- Prelijte preko tijesta u kalupima – to će kruhu dati hrskavu koricu.
3. Ispecite do savršenstva
- Pecite 55–70 minuta, ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.
- Kruh od bundeve izvadite iz pećnice i ostavite da se hladi 10 minuta u kalupu, zatim ga prebacite na rešetku i pustite da se potpuno ohladi (oko 1 sat).
Kako zamrznuti i čuvati kruh od bundeve
Ovaj kruh od bundeve sa začinima savršen je za pripremu unaprijed. Kada se ohladi, zamotajte ga prvo u plastičnu foliju, zatim u aluminijsku, i čuvajte u zamrzivaču do 3 mjeseca. Za odmrzavanje, jednostavno ga izvadite i ostavite na sobnoj temperaturi 3-4 sata prije posluživanja.
Poslužite ga uz jutarnju kavu, kao desert nakon večere ili s kuglicom sladoleda i uživajte!
Pročitaj i ovo:
- Vrganji, sunčanice, lisičarke: Neodoljivi jesenski recepti s gljivama
- Bundeva je kraljica jeseni, a ova dva namaza ćete obožavati
- Pita od jabuka – recept za najmirisniji jesenski desert