Mlada kuharica, Nikolina Dianežević, želi nas upoznati s pripremom ukusne i nadasve zdrave sezonske juhe od biljke koja u ovo doba niče u prirodi, a zove se medvjeđi luk. Zanimljivi naziv medvjeđeg luka potječe od predaje da medvjedi nakon dugog zimskog sna svoje izgladnjele trbuhe pune upravo ovom biljkom. Nadamo se da se i u vama javila ta proljetna ˝medvjeđa˝ glad za ovom kremastom juhom, a detaljne upute kako ju pripremiti možete pronaći na stranici Kuhari.com.
Medvjeđi luk ima karakterističan miris po češnjaku, ali ne ostavlja neugodan miris u ustima. Možete ga jednostavno nabaviti: šume su ga pune u ovo doba godine, a kupiti ga možete i na najbližoj tržnici. Malo upozorenje: ako se date u potragu za njim, treba biti oprezan da ga se ne zamijeni s listovima đurđice koji su otrovni. Najlakše ih je razlikovati po mirisu; listovi đurđice nemaju miris dok listovi medvjeđeg luka karakteristično mirišu po češnjaku.
Od ove divlje biljke možete iskoristiti baš sve: lukovicu, listove, cvijeće i plodove. Mlade, još mekane bobice koje u lipnju izrastu od cvijeća nazivaju se “kapare medvjeđeg luka” i okusom su vrlo slične pravim kaparima. Od listova možete napraviti salatu, juhu, aromatizirati ulje, napraviti pesto, prilog mesu ili što god vam padne na pamet.
Priprema
Luk sitno nasjeckajte i dinstajte na ugrijanom ulju u dubljem loncu 10-ak minuta dok ne omekša, po potrebi podlijevajući vodom nakon što je poprimio žućkastu boju. Slobodno ga i malo posolite da se brže raspadne.Za to vrijeme ogulite i nasjeckajte krumpir na veće kockice, a opranom medvjeđem luku maknite peteljke i nasjeckajte ga na trakice.
Na dinstani luk dodajte krumpir, malo promiješajte, a zatim dodajte i medvjeđi luk pa sve zajedno malo propirjajte.
Zalijte temeljcem (može i iz kocke ako nemate domaći) tako da prekrije povrće, pa kuhajte oko 30 minuta, dok povrće ne omekša.
Izmiksajte sve štapnim mixerom. Vratite na vatru i začinite okus solju, paprom, mješavinom začina po potrebi i vrhnjem za kuhanje. Dobro promiješajte i ostavite još par minuta da provrije.