Dr. Ben Kim je pripremio savjete o kolesterolu koje je prikupljao tijekom dugogodišnjeg rada s pacijentima. Prisjeća se kako je tijekom studija znao živcirati svoje roditelje jer je jeo samo bjelanjke i bacao žumanjke. Brinu li i vas žumanjci, životinjske masnoće i sve ono što nam posljednjih desetljeća "serviraju" kao nezdravo? Uzimate li lijekove za snižavanje kolesterola, popularne statine? Ako ste odgovorili potvrdno na ova pitanja, preporučujemo vam rad Uffe Ravnskova, svjetskog eksperta na području utjecaja kolesterola na zdravlje.
Uffe Ravnskov poznati je danski istraživač koji je napisao knjigu The Cholesterol Myths: Exposing the Fallacy that Saturated Fat and Cholesterol Cause Heart Disease, a za vas smo izvukli najbitnije činjenice iz njegove knjige:
– Kolesterol nije smrtonosan otrov, već supstanca koja vam treba da budete zdravi. Sam visoki kolesterol ne uzrokuje bolesti srca.
– Ljudi koji imaju nisku razinu kolesterola u krvi imaju jednaku stopu bolesti srca kao i osobe koje imaju visoku razinu kolesterola u krvi.
– Kolesterol koji se nalazi u krvi dolazi iz dva izvora: kolesterol iz hrane koju jedemo i kolesterol koji vaša jetra proizvodi iz drugih nutrijenata. Količina kolesterola koji vaša jetra proizvodi varira ovisno o tome koliko kolesterola jedete. Ako jedete puno kolesterola, vaša jetra proizvodi manje i obratno.
– Lijekovi koji snižavaju kolesterol ne smanjuju rizik smrti od srčanih bolesti niti povećavaju vaš životni vijek. Istina je da ti lijekovi zapravo predstavljaju opasnost za vaše zdravlje i da mogu smanjiti vaš životni vijek, to navode vrlo ozbiljne studije.
– Noviji lijekovi za snižavanje kolesterola – statini, ne smanjuju rizik od srčanih bolesti, a alarmantan podatak vezan uz njih je taj da neki statini potiču razvoj vrlo neugodnih bolesti.
Što je s HDL i LDL?
Ovdje su neke činjenice o LDL i HDL koje ni većina dr. Kimovih pacijenata nije znala:
– LDL i HDL nisu vrste kolesterola.
– LDL i HDL su lipoproteini koji prenose kolesterol kroz krvotok.
– LDL je oznaka za lipoproteine niske gustoće, a HDL za lipoproteine visoke gustoće.
– LDL se često pogrešno smatra lošim kolesterolom jer prenosi kolesterol prema vašim arterijama.
– HDL često pogrešno smatraju dobrim kolesterolom jer prenosi kolesterol dalje od vaših arterija, prema jetri.
Kolesterol i vaše zdravlje
Kolesterol koji se prirodno javlja u namirnicama životinjskog podrijetla nije štetan za vaše zdravlje, no može biti štetan za vaše zdravlje ako je oštećen izlaganjem visokim razinama topline i/ili neprimjerenim tehnikama obrade. Ako redovito konzumirate takav oštećeni kolesterol i namirnice koje su bogate slobodnim radikalima, vrlo vjerojatno imate i značajne količine kolesterola koji kola vašim krvožilnim sustavom. Rizik od kardiovaskularnih bolesti daleko je veći ako takav "nezdravi" kolesterol kola vašom krvotokom.
Također, ako takav "oštećeni" kolesterol kola vašim krvotokom, tada visoka razina LDL lipoproteina uistinu ide pod ruku s povećanim rizikom od razvoja kardiovaskularnih bolesti, a viša razina HDL lipoproteina sa smanjenim rizikom od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Drugim riječima, imate li povišene razine "oštećenog" kolesterola u krvotoku, nije vam u interesu da ga LDL lipoproteini prenesu do arterija jer bi doista moglo doći do ateroskleroze.
Premda je utvrđeno da visoki HDL ukupni omjer kolesterola mogu utjecati na manji rizik razvoja kardiovaskularnih bolesti, kada je u pitanju kolesterol i vaše zdravlje najvažnije je izbjegavati konzumaciju životinjskih namirnica koje su kuhane na visokim temperaturama ili na roštilju jer su te namirnice obično bogate "oštećenim" kolesterolom.
Smjernice za zdrave razine HDL, LDL, ukupnog kolesterola i triglicerida
U nastavku vam donosimo smjernice za praćenje kolesterola dr. Bena Kima koje je godinama skupljao radeći sa svojim pacijentima.
– U idealnom slučaju, najbolje je imati preko 150 mg/dl (3,9 mmol / L) kolesterola u krvi. No, ako je razina kolesterola u krvi niža od toga, dokle god se zdravo i raznoliko hranite i ne patite od bilo kakvih zdravstvenih problema, nemate razloga za zabrinutost. Nizak kolesterol dugoročno može dovesti do depresije, povećanog rizika od moždanog udara i brojnih problema vezanih uz hormonalne neravnoteže.
– Ako ne dobivate dovoljno vitamina D iz svoje prehrane i imate nisku razinu kolesterola koja može dovesti do dodatnog manjka vitamina D, ono što vam je potrebno sunčeva je svjetlost koja stvara vitamin D u vašem tijelu djelujući na kolesterol koji se nalazi u vašoj koži.
– U idealnom slučaju, vaš HDL/ukupni kolesterol omjer trebao bi biti iznad 25%. Općenito, što je veći taj omjer, to bolje. Ako je taj omjer 10 – 15% ili manje, postoji povećan rizik od eventualnog srčanog udara.
– U idealnom slučaju, najbolje je imati omjer triglicerida/HDL 2,0 ili manje.
– Ako su vaše razine HDL/ukupnog kolesterola i triglicerida/HDL u skladu s gore navedenim rasponima, jedete uglavnom zdrav i neoštećen kolesterol i nemate ukupni kolesterol viši od 200 mg/dl (5,2 mmol/L), nemate razloga za zabrinutost. Štoviše, čak i ljudi čija je genetika uzrok ukupnog kolesterola iznad 350 mg/dl (9,0 mmol/L) nemaju povišen rizik od srčanih bolesti toliko dugo dok su njihovi omjeri u redu i dok se klone jedenja oštećenog, nezdravog kolesterola.
Dr. Ben Kim savjetuje
Umjesto da se usredotočite samo na vrijednosti iz najnovije analize krvi, Ben Kim donosi vam savjete za vaše zdravlje i normalnu razinu kolesterola:
– Osigurati redovito uzimanje raznolike hranjive biljne hrane (povrće, mahunarke, voće, cjelovite žitarice i male količine orašastih plodova i sjemenki).
– Osigurati redovito uzimanje zdravih masti, kao što su one kod avokada, maslina, kokosa, organskih jaja i ribe.
– Minimiziranje unosa životinjskih namirnica koje su visoko prerađene i/ili su izložene visokim temperaturama kuhanja.
– Nastojte živjeti uravnotežen život koji uključuje dovoljno odmora, fizičku aktivnost, izloženost svježem zraku i suncu.