Do prije nekoliko godina, cheesecake nije bio toliko popularan u našim slastičarnicama, no ova američka slastica sada se u potpunosti udomaćila i polako zauzima mjesto klasičnim tortama. Postoji mnogo različitih načina pripreme cheesecakea, ali u ovoj su verziji svi sastojci zdravi pa vas šećeri i kalorije u ovom slučaju ne trebaju brinuti. Usto, sastojke nije potrebno termički obrađivati, što uvelike olakšava samu pripremu torte za koju bismo mogli reći da je zapravo sirova.
Iako je u njezinom nazivu cheese, sir ipak nije jedan od sastojaka pa je ova slastica pogodna i za vegansku prehranu. Maline u kombinaciji s bademima i indijskim oraščićima nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim, a kada jednom probate ovaj cheesecake, postat će apsolutni hit na svim vašim budućim rođendanskim proslavama.
Sastojci za koru:
– 1 ½ čaša badema
– 12 datulja
– pola žličice ekstrakta od vanilije
– prstohvat soli
– 2 žličice vode
Nadjev s bijelom kremom:
– 2 šalice indijskih oraščića
– 1 šalica orahovog mlijeka
– ½ šalice agavinog sirupa
– ¾ šalice kakaovog maslaca
– prstohvat soli
Nadjev s malinom:
– pola šalice bijelog nadjeva
– ½ šalice malina
– maline za ukrašavanje
Priprema:
Sve sastojke potrebne za koru stavite u multipraktik i miksajte sve dok ne dobijete ljepljivu smjesu. Vodu dodajte prema potrebi. Tu smjesu dobro prstima utisnite u kalup za tortu te ostavite u hladnjaku da se malo stisne (sve dok ne završite s nadjevima).
Indijske oraščiće prethodno namočite i ostavite da odstoje dva sata. Pomiješajte ih u blenderu s orahovim mlijekom, agavinim sirupom i soli dok ne dobijete kremastu smjesu. Kakaov maslac otopite, dodajte smjesi te sve zajedno dobro sjedinite. Odvojite pola šalice dobivene smjese te u blenderu pomiješajte s malinama.
Na koru prvo rasporedite bijelu kremu, a kremu s malinama u krugovima nanesite sa slastičarskom špricom s tankim nastavkom. Nožem pravite linije od centra torte prema rubovima, a zatim i od ruba kalupa prema središtu. Tortu ukrasite cijelim, svježim malinama po želji. Prije posluživanja, torta mora odstajati šest sati u hladnjaku ili dva sata u zamrzivaču.
Izvor: www.shineonraw.com