Za sve koji obožavaju keksiće i kiflice, stiže recept za uvijek ukusne zalogajčiće u ponešto zdravijoj varijanti. Umjesto običnog brašna, upotrijebite brašno od pira koje je odlična zamjena za pšenicu ili bijelo brašno u pripremi kruha i peciva. Za razliku od pšenice, pir sadrži puno manje glutena i više vlakana topivih u vodi zbog čega se lakše probavlja. Dodatna je prednost pirovog brašna bogatstvo drugih hranjivih tvari, kao što je niacin, vitamin B kompleksa, i minerali kao što su bakar, željezo, cink, magnezij i fosfor. A u kombinaciji sa svježim sirom, dobili ste keksiće koji će nestati u tren oka.
Sastojci:
– 300 g svježeg sira
– 300 g pirovog brašna
– 100 g omekšanog maslaca
– 2 jaja (jedno za premazivanje)
– 1 žličica praška za pecivo bez aluminija
– 1 žličica soli
Sve sastojke zamijesiti u kompaktnu smjesu. Ako je premekana, ostavite je da se stisne u hladnjaku. Tijesto možete oblikovati u kiflice, prutiće ili keksiće. Gore premazati jajem te posuti sa sezamom, lanom i chia sjemenkama. Peći 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva.