Slatka i blagog okusa, dinja je omiljeno ljetno voće. Kada ju kupujete u trgovini, potražite onu koja se može pohvaliti kremastom bojom kore i glatkom i voštanom kožom koja se lagano popušta kada se pritisne. Zrela dinja bi također trebala mirisati slatko i zvučati šuplje kada je tapkate prstima. Kako pohraniti ovo osvježavajuće, svestrano voće, otkrivamo u nastavku.
Kako pohraniti cijelu dinju
Čuvajte cijelu dinju (osobito nedozrelu) na sobnoj temperaturi na radnoj površini. Ovako uskladištena imat će vremena sazreti i trajat će tri do pet dana. Alternativno, pohranite cijelu dinju u hladnjak, gdje će ostati dobra tjedan do dva, ovisno o njezinoj izvornoj zrelosti.
Kako čuvati izrezanu dinju
Zbog visokog sadržaja vode, dinja se relativno brzo kvari nakon rezanja. Najbolje je izrezanu čuvati u hermetički zatvorenoj posudi za čuvanje hrane u hladnjaku kako bi ostala što svježija. Ovako spremljena trebala bi stajati oko tri do pet dana.
Možete li zamrznuti dinju?
Da, dinju možete zamrznuti. Međutim, važno je napomenuti da zamrzavanje dramatično mijenja njezinu teksturu. Smrznuta dinja ne funkcionira u svježoj salati, primjerice, ali se definitivno može koristiti u smoothiejima, sorbetima, sladoledima i sokovima. Dinju možete čuvati u zamrzivaču neodređeno vrijeme, no najbolja će biti oko godinu dana. Za zamrzavanje dinje slijedite korake u nastavku:
- Uklonite dinji koru i nasjeckajte je na komade.
- Zamrznite komade u jednom sloju na limu za pečenje obloženom papirom za pečenje nekoliko sati.
- Nakon što se komadi potpuno zamrznu, prebacite ih u hermetički zatvorenu posudu i vratite je u zamrzivač.
Pročitaj i ovo:
- Važni savjeti kako spriječiti ljetne infekcije mokraćnog sustava
- Za savršenu preplanulost ovog ljeta pobrinut će se i ovih 10 namirnica
- 6 znakova da vam je potrebna detoksikacija za bolji rad metabolizma