U potrazi za optimalnim blagostanjem, kognitivno zdravlje postalo je ključna tema. Svi želimo održati naš mozak mladim dok starimo – i sasvim je jasno da želimo zaštititi svoj mozak od kognitivnog pada. “Zdravlje mozga je važno jer vaš mozak ima sposobnost kontrolirati svaki pojedinačni aspekt vašeg tijela i vašeg života”, za EatingWell kaže certificirana neurologinja Kimberly Johnson Hatchett, M.D.
Održavanje zdravog mozga ključno je za kognitivnu funkciju, koja uključuje vašu sposobnost razmišljanja, učenja i pamćenja, kao i za emocionalnu dobrobit, fizičke aspekte kretanja i ravnoteže te senzorno zdravlje (poput vida, sluha i okusa). Također, očuvanje zdravlja mozga smanjuje rizik od neurodegenerativnih bolesti poput demencije.
Održavanje cjelokupnog zdravog načina života najbolji je način da očuvate mladolikost svog mozga. To podrazumijeva ograničavanje ili izbjegavanje alkohola, nepušenje i smanjenje unosa visoko prerađene hrane, kaže Hatchett. Također, dovoljno sna i redovita tjelovježba značajno doprinose jačanju kognitivnih sposobnosti. Važne su sveukupne navike, a ne samo pojedinačni izbori. Ipak, postoje određene namirnice i hranjive tvari koje su poznate po svojim koristima za mozak.
Biljka broj 1 za podršku zdravlju mozga
Znamo da prehrana igra važnu ulogu u zdravlju mozga, ali često zanemarujemo što začini mogu učiniti po tom pitanju.
Kadulja je, primjerice, više od aromatične biljke, a njezina je dobrobit za pamćenje i zdravlje mozga odavno prepoznata. Većina istraživanja o kadulji uključuje njezino uzimanje u obliku ekstrakta, koji je daleko koncentriraniji od konzumiranja lista pri kuhanju. Na primjer, studije pokazuju kako je ekstrakt kadulje poboljšao performanse na testovima pamćenja i raspoloženja u usporedbi s placebom.
Kadulja sadrži ružmarinsku kiselinu i karnoznu kiselinu, koje imaju neuroprotektivna svojstva. Ružmarinska kiselina snažan je antioksidans koji pomaže neutralizirati štetne slobodne radikale u tijelu, štiteći moždane stanice od oksidativnog stresa i oštećenja, što je povezano s kognitivnim padom i neurodegenerativnim bolestima. Također, ima protuupalna svojstva koja smanjuju upalu u mozgu, povezanu s raznim poremećajima mozga. Karnozna kiselina je još jedan snažan antioksidans koji može pomoći u zaštiti stanica mozga od oštećenja.
Kadulja je biljka bogata hranjivim tvarima koja nudi niz esencijalnih vitamina i minerala, poput vlakana, vitamina K, željeza, vitamina B6 i vitamina A. Osim ovih vitamina i minerala, kadulja je bogata antioksidansima i raznim flavonoidima.
Važno je napomenuti da obično ne konzumiramo velike količine svježe ili sušene kadulje odjednom, pa su te hranjive tvari prisutne u malim količinama. Ipak, čak i male količine mogu doprinijeti ukupnom zdravlju, posebno kada se redovito uključuju u prehranu.
Dakle, ako već niste – svakako uključite kadulju u svoju prehranu
Uključivanje kadulje u vašu svakodnevnu prehranu odličan je način da poboljšate okus svojih jela i istovremeno povećate njihovu nutritivnu vrijednost. Svježim ili osušenim listovima kadulje možete začiniti jela poput juha, variva, pečenog povrća i mesa. Iako su doze korištene u kuhinji manje od onih korištenih u istraživanjima, redovitim uvođenjem kadulje u prehranu možete poduzeti proaktivan korak prema održavanju optimalnog zdravlja mozga.
Pročitaj i ovo:
- Ovo je idealan međuobrok za zdravlje mozga i dugovječnost
- Zdravlje mozga: Neuroznanstvenici otkrivaju svoje jutarnje navike
- Za bolje raspoloženje i zdravlje mozga – jedite tamnu čokoladu