Prije nekoliko tjedana M. i ja smo imali pravu auto-avanturu kada sam ja izjavila da hoću napraviti juhu od pečenog češnjaka. Ne bilo kakvog češnjaka, ne onog što se može u svim sezonama naći na policama trgovina. Htjela sam domaći češnjak.
Kako se češnjak sadi samo na Sv. Luku (par dana prije ili kasnije), malo poljoprivrednika se uopće upušta u takve pohvate. Osim toga, domaći češnjak koji se prodaje na našim tržnicama ili je skup ili ga samo nazivaju „domaćim“. A moram priznati da nam se malo i šetalo u obližnja sela koja daju mir i tišinu 🙂
I tako smo se nas dvoje uputili autom u obližnje selo pored Trogira tražeći rukom ispisane natpise kojima seljaci pozivaju putnike da svrate u njihove domove i kupe domaće maslinovo ulje/rakiju/crno vino/jaja/pršut… i češnjak. Put je bio neasfaltiran, prolazili smo pored nasada vinove loze i maslina, dalmatinskog kamenjara i krša. Napokon smo ugledali natpis koji nas je privukao, ručno napisan na komadu drva. Naš domaćin sjedio je ispred svoje kuće i ispijao crno vino kojim nas je odmah ponudio.
Uz par minuta razgovora, kupili smo i naš češnjak koji je s domaćom glavicom cvjetače dao divnu juhicu.
Ako još niste probali pečeni češnjak, pozivam vas da to napravite. Ovog puta juhu sam pravila samo za nas dvoje, no ispekla sam više glavica češnjaka jer se njime možete doslovno udaviti od radosti dok je još onako vruć i dok ga istiskujete iz ljuske. Ruke su mi bile potpuno masne, a o dahu da i ne pričam, svakako nije za mladu damu 🙂
Što se tiče samog recepta, nemojte se brinuti zbog dodatka vina u juhici. Znam da mi Dalmatinci dodajemo bijelo vino u sve 🙂 Alkohol ispari u kuhanju jer se dodaje na početku, a okus je puno bolji, poboljšan.
Juha od pečenog češnjaka i cvjetače
(za 2 osobe)
Potrebni sastojci:
1 manja glavica cvjetače, očišćena i narezana
2 cijele glave češnjaka
50 ml maslinovog ulja
100 ml suhog bijelog vina
700 ml vode ili pilećeg temeljca
50 ml punomasnog mlijeka ili vrhnja za kuhanj
1 žličica brašna (glatko, tip 550)
sol, papar
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200°C.
Glavicama češnjaka očistite prvi sloj ljuske, obrišite ih lagano suhom krpom pa im odrežite kapicu, oko pola centimetra od vrha. Nakapajte s žlicom-dvije maslinovog ulja, posolite i popaprite pa ih zamotajte cijele u foliju. Pecite oko 50 minuta ili dok glavice češnjaka ne budu skroz mekane da se daju istisnuti iz ljuske. Izvadite iz iz folije i ostavite da se ohlade. Kada budu hladni samo ih lagano istisnite iz ljuske. Ostavite sa strane.
U međuvremenu, cvjetaču nalomite na cvjetove pa ih operite pod mlazom hladne vode.
Na ostatku maslinovog ulja popržite cvjetove cvjetače dok malkice ne omekšaju, oko 2 minute, pazeći da ne uhvate smeđu boju. Dodajte bijelo vino pa kuhajte dok vino ne ispari, a potom dodajte vodu. Poklopite i kuhajte oko 20 minuta.
Nakon 20 minuta, maknite poklopac, dodajte pečeni češnjak pa kuhajte još 10 minuta.
Štapnim mikserom cvjetaču i luk usitnite u pire, dodajte brašno i vrhnje koje ste prethodno pomiješali, zatim sol i papar pa kuhajte uz stalno miješanje još 3 minute.
Poslužite toplo.
Napisala: Maja Matus