Skoro svi vole gumene bombone. Oni domaći su bez šećera i ikakvih aditiva, pa automatski dobivaju pridjev zdravi, pored onoga ukusni. Ovaj slatkiš lako je i jednostavno za napraviti, a za Naturalce ga je priredila čitateljica Monika Dubravčić Antolović.
Recept je pogodan i za vegetarijance jer umjesto želatine životinjskog porekla, možete koristiti biljni (napravljen je od agar agar alge), koji možete pronaći u prodavnicama zdrave hrane.
Sastojci:
– 160 ml svježe cijeđenog soka od mandarine ili naranče
– 20-25 g želatine u prahu (ili prilagodite količinu želatine uputama određenog proizvođača)
– 50 ml meda
Upute za pripremu:
50 ml meda i 160 ml soka od naranče stavite u posudu i zagrijavajte na laganoj vatri. Dodajte želatinu u prahu i miješajte dok se ne rastopi. To traje oko 5 minuta. Miješajte cijelo vrijeme kako bi se želatina što prije rastopila, a tekućina što manje ugrijala.
Izlijte tekućinu u silikonski kalup za praline ili led, te pustite 15-20 minuta da se ohladi i stisne. Postupak hlađenja možete ubrzati ako smjesu stavite u frižider. Uvaljajte ih u šećer ili kokosov šećer. Također, bombone možete nataknuti na drvene štapiće, uroniti u rastopljenu čokoladu te tako napraviti slasne čoko-lizalice.
Uživajte!